política
19-02-2021 #234

Especial Eleccions al Parlament de Catalunya 14-F: la campanya electoral

234-14-f-la-campanya-electoral-1613719622
Imatge resum de la campanya del 14-F.

Els partits polítics han desenvolupat al llarg de quinze dies diversos actes oficials de campanya, com la tradicional enganxada de cartells i banderoles, tot i el risc d'haver de suspendre-la finalment a l'espera del pronunciament del TSJC, ja que, inicialment, s'havia donat marge fins al dia 8 de febrer per al dictamen definitiu sobre la suspensió o continuïtat de la convocatòria electoral.

×

Tot i que corrien el risc d'haver de suspendre tota aquesta campanya perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya encara no havia dictat la resolució definitiva als recursos presentats, tant a nivell grupal com a individual, el passat 29 de gener, a les 0:00 hores, es va fer el tret de sortida de la campanya electoral del 14-F.

La majoria de partits amb representació al municipi van començar la campanya electoral amb l'habitual enganxada de cartells i pancartes, demanant el vot per a cada candidat a les llistes electorals.

Afortunadament pera la campanya, el mateix divendres, el TSJC va dictaminar que la convocatòria electoral havia de continuar amb la data programada obligatòriament.

Hem de recordar que aquesta campanya és completament atípica, on la major part dels mítings han de ser telemàtics, encara que pot haver de presencials, principalment a l'exterior sense crits, ni càntics, ni aglomeracions, ni productes de marxandatge.


Actes de campanya

Cs

Ciudadanos PsiP, anterior guanyador de les últimes eleccions al Parlament, va optar per la campanya telamàtica on, diàriament a mitja tarda al seu canal de YouTube, fan un debat/presentació d'un dels punts del seu programa electoral, amb el cap de llista per Barcelona, Carlos Carrizosa, i d'altres especialistes en el tema del dia.

A més, van reforçar la campanya per les xarxes socials locals: Facebook, Twitter i Instagram.

Juan Luis Trilla és el candidat local i va a la posició 67 de la llista per Barcelona.


ERC

La secció local d'ERC, juntament amb Jovent Republicà, han desenvolupat diversos actes durant dues setmanes, com la trobada d'alcaldes amb la secretària general d'ERC a l'exili, Marta Rovira i la participació de l'alcalde Lozano; fotografia i trobada candidats de la comarca amb la participació de la candidata Patricia Freire, suplent 5 a la llista per Barcelona, davant les columnes de la UAB; café virtual per a dones amb les candidates de la comarca i la candidata Patricia Freire.

A més, Instagram Live amb la Najat, acte presencial a la Sala Polivalent i presentació del llibre amb la Jenn Díaz i la candidata Patricia Freire, acte telemàtic conjunt de l'Eix Republicà PsiP/Caldes, amb els presidents/es segons/nes, les dues candidates i els dos alcaldes.


Junts

Els membres de Junts per PsiP-Junts el passat 2 de febrer es van concentrar al pàrquing del pavelló Maria Víctor per, posteriorment, fer una ruta visitant diversos llocs per tota la vila en furgoneta, amb el lema «Junts fem ruta». L'acte va comptar amb el suport de l'actual exdiputada al Parlament i nova candidata al 14-F, Aurora Madaula, que compta amb una reconeguda trajectòria professional com historiadora i que està plenament convençuda de que els recursos generats a Catalunya s'han de gestionar a Catalunya.

A més, van col·locar un rètol lluminós a la seu local del partit, donant «llum» a Laura Borràs i el president Puigdemont, cada nit i durant la campanya de 19 a 22 hores, i una àmplia bustiada pel municipi.

Com no podia ser d'una altra manera, el final de campanya va comptar amb la presència telemàtica del president Puigdemont.


PSC

Per la seva banda els militants del partit que lidera Marc Sanabria, després de la tradicional cartellada, es van dedicar a fomentar i demanar el vot per al seu cap de llista, Salvador Illa, principalment per les xarxes socials: tot un seguit de missatges, piulades i divulgació telemàtica realitzades al llarg d'aquestes dues setmanes per part del Partit Socialista recolzant el seu candidat.

El cap de llista i exministre de Sanitat Illa ha realitzat diverses entrevistes televisives i radiofòniques, apostant pel progrés i la justícia social i al·legant que a l'últim mandat «no hi ha hagut cap nova proposta, prestació o servei que hagi millorat».


Comuns

Per tal de recolzar la cap de llista dels comuns, Jéssica Albiach, Palau en Comú i Podemos Palau, dos grups sense representació parlamentària a l'Ajuntament en aquesta legislatura, va unificar forces en aquesta campanya apuntant-se a la via telemàtica, a banda de la tradicional enganxada de cartells durant els primers dies de la campanya.


CUP-Guanyem

Sense cap acte físic local, a banda de l'enganxada de cartells, els membres de les CUP PsiP, en coalició amb Guanyem Palau, es van apuntar a la via telemàtica per a la realització dels actes de campanya per a demanar el vot a la cap de llista i exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater.

Dani Cama, cap de llista a les últimes eleccions municipals, actualment és candidat núm. 40 de la llista de Barcelona.


Primàries PsiP

Per la seva banda, l'Assemblea Local de Primàries PsiP per la República, va decidir ja fa mesos en la Convenció General que no participaríem en les eleccions al Parlament Català i dedicar-se només a la política municipal.

Els inscrits, votants i simpatitzants tenen llibertat de vot. Només demanen que «votin en llibertat, per la llibertat...».

Els debats

A banda dels actes habituals i entrevistes en televisions i emissores de ràdio, principalment als candidats a la Presidència de la Generalitat, un dels punts forts de la campanya són els debats entre els candidats de les diferents forces polítiques.

Destacarem dos debats: el realitzat a nivell nacional per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, TV3 i Catalunya Ràdio; i el realitzat a nivell local per Ràdio Palau i emès simultàniament per xarxes i el canal de YouTube.

Caps de llista a TV3

El passat dimarts 9 de febrer, els principals candidats a la presidència de la Generalitat van participar en un debat organitzat per TV3 i Catalunya Ràdio: Carles Carrizosa de Cs, Àngels Chacón del PDeCAT, Pere Aragonès d'ERC, Salvador Illa del PSC, Jéssica Albiach d'En Comú Podem, Dolors Sabater de CUP-Guanyem, Alejandro Fernández del PP, Ignacio Garriga de Vox i Laura Borràs de Junts.

Els candidats van debatre sobre quatre blocs principals en poc més de dues hores: la gestió de la pandèmia, les conseqüències econòmiques de la pandèmia, el model de país amb propostes econòmiques, socials, culturals i de benestar, i, finalment, els pactes postelectorals.

Tot un desplegament tècnic i humà per a aquest debat que, malgrat l'interès, poca profunditat de discurs i massa retrets entre partits en tan poc temps per a tants candidats.


Representants comarcals a Ràdio Palau

Aquest passat dijous, Ràdio Palau va emetre en directe per l'emissora i també per xarxes socials i el seu canal de YouTube, un debat a sis amb la participació de de 6 representants polítics de la comarca: Isabel Martínez, núm. 10 a la llista de Cs per Terrassa; Juli Fernàndez, núm. 17 a la llista d'ERC per Sabadell; Toni Morral, núm. 83 a la llista de Junts per Cerdanyola; David González, núm. 21 a la llista del PSC per Cerdanyola; Pau Gaitán, en representació dels Comuns per PsiP; i Dani Cama, núm. 40 a la llista de CUP-Guanyem per PsiP. Tots sis moderats pel director de Ràdio Palau, Eduard Garcia.

Per raons de seguretat, es va realitzar a la Sala Polivalent i no pas als estudis de Ràdio Palau. Durant 90 minuts, els representants polítics van debatre sobre tres blocs principals: la pandèmia, l'encaix de Catalunya i Espanya, i llibertat de propostes electorals.

A diferència del debat dels líders que van protagonitzar 48 hores abans a TV3, els representants van fer un debat net i calmat, no basat en retrets.

Encara que en el debat encreuat acostuma a haver-hi diverses discrepàncies, en aquesta ocasió van ser molt moderades sense crispacions pronunciades.