política
19-02-2021 #234

Especial Eleccions al Parlament de Catalunya 14-F: resultats i valoracions

234-14-f-resultats-i-valoracions-1613719738
14F: Resultats de les Eleccions al Parlament 2021.

Atípica jornada electoral marcada per la situació pandèmica que viu tot el país en la que destacar, d'una banda, la baixada de la participació en comparació amb les anteriors Eleccions al Parlament, al desembre de 2017. D'altra, mentre que, a nivell local, ERC ha obtingut la majoria de vots, seguida de prop pel PSC i Junts, les tres forces més votades; la davallada de Cs, que passa a cinquena posició, i la pujada de Vox, que es col·loca en quarta posició; a nivell nacional, PSC guanya en vots empatant en escons a ERC i seguit de Junts, també les tres forces més votades, amb 33, 33 i 32 diputats, respectivament, on també Cs ha quedat relegat a la 7a posició, amb 6 diputats, sent superat pels Comuns i CUP-G, a més de per Vox, que es col·loca en quarta posició i, per primera vegada, tindrà representació parlamentària a Catalunya.

×

La jornada electoral

Arran de les mesures de protecció i seguretat davant del coronavirus adoptades per a la jornada electoral del 14-F, el passat divendres es va realitzar un simulacre previ per assajar els protocols sanitaris en un dels col·legis electorals de la vila, a l'igual que a d'altres municipis del país.

El simulacre va recrear diferents situacions que es podien donar durant la jornada que podrien complicar la votació. Gel hidroalcohòlic i solució desinfectant per a superfície a la seva disposició amb dues mascaretes FFP2, una pantalla facial, guants de nitril quirúrgics i una bata de protecció que només s'haurien de posar de 19 a 20 hores, al votar els positius de Covid-19 i els contactes estrets.

El municipi va viure diumenge una jornada electoral sense incidents destacables, on els votants van fer cues a l'exterior dels col·legis, ja que només es va permetre l'entrada als recintes d'un en un, deixant el DNI en una safata i sortint per una altra porta després d'emetre el vot.


Els resultats

Primerament, abans d'entrar en el ball de xifres d'aquests comicis, hem de destacar la baixada de participació, tant a nivell local com a nivell territorial, un terç menys que en les darreres eleccions al Parlament, passant del 84,6% l'any 2017 al 54,9% d'ara, al municipi, mentre que a Catalunya s'ha passat del 79,1% al 53,6% respectivament.

El principal motiu ha estat, sens dubte, la situació pandèmica actual i la por al maleït virus, fet constatat per l'elevat nombre de vots per correu en comparació a d'altres comicis. Un altre factor que ha pogut propiciar la previsible abstenció pot haver estat el cansament de la ciutadania amb els nostres polítics —recordem que la major part dels líders no arriben a un aprovat justet— i per tots els entrebancs entre política, justícia, independentisme i ciutadania.

A nivell local

A PsiP, del 6.088 vots emesos, dos terceres parts del total,un 65%, s'han repartit entre ERC, PSC i Junts: 1.522 —24,7%—, 1.338 —21,9%— i 1.117 —18,2%— vots, respectivament.

L'altre 35% de vots restants s'han repartit entre les altres forces polítiques amb representació a la vila, principalment Vox —585, 9,6%—, Cs —432, 7,1%—, Comuns —410, 6,7%— i CUP-G —294, 4,8%—, com es veu a la taula gràfica.

A nivell nacional

A Catalunya, la cosa ha anat en línia amb les xifres de PsiP, a excepció de la victòria del PSC sobre ERC en nombre de vots, encara que empatat en escons: PSC, ERC i Junts s'han emportat el 64,4% dels vots —escrutini al 99,8%—; 651.027 —23%— per al PSC, 602.658 —21,3%— per a ERC, i 567.421 —21,1%— per a Junts, donant-los 33, 33 i 32 escons al Parlament, respectivament.

L'altre 33,4% s'han repartit, i per aquest ordre, entre Vox —7,7%, 11 escons—, CUP-G —6,7%, 9 escons—, En Comú Podem —6,9%, 8 escons—, Cs —5,6%, 6 escons—, PP —3,9%, 3 escons—, i PDeCAT —2,7%, sense escó—.

Minoritàriament, uns 40.000 vots, l'1,4% del còmput total, s'han repartit entre 14 forces polítiques més.


L'Anàlisi

Durant els propers dies començarà la cursa de tots els grups polítics amb reunions i negociacions per tal d'arribar a acords per a la investidura del President i pactes de governabilitat.

Un fet important a destacar és que el tant per cent del vot independentista, aquesta vegada ha superat el 50% de la participació, incloent els vots del PDeCAT, encara que no tindrà representació parlamentària. També a destacar la irrupció de la ultradreta al Parlament i que comptarà amb 11 diputats.

Tot i que l'aritmètica no surt, Salvador Illa va anunciar, poc abans de la mitjanit de diumenge, que farà els possibles per a ser el nou President de la Generalitat.

Per la seva banda, Pere Aragonès, acompanyat d'Oriol Junqueras, també va afirmar amb rotunditat que serà el proper President i que «Catalunya tornarà a tenir un govern republicà quasi 90 anys després».

Les preguntes són sobre el tauler de joc: Com sumaran els partits no independentistes per a fer President Salvador Illa? Tornarà a haver un govern d'ERC i Junts amb el vistiplau de CUP-G? Pel bé de tothom, esperem que arribin a acords abans del termini per tal de no haver de repetir aquestes Eleccions al Parlament de Catalunya.


Primeres valoracions

Aquesta revista ha tingut accés a les primeres valoracions del resultat electoral d'alguns grups polítics de PsiP. Tot seguit, les repassarem per ordre de vots, de major a menor, al municipi.

ERC: «Estem molts contents amb el resultat d'ahir. Per primer cop des de la segona república guanyem unes eleccions al Parlament de Catalunya a Palau. També valorem molt positivament que malgrat la baixada de participació incrementem en més d'un 2% el resultat respecte al 2017. Per últim, el conjunt de forces independentistes obté el 50% dels vots al nostre municipi. En resum, molt bona valoració dels resultats a Palau i dels resultats a tota Catalunya, que ens permetran tenir per primer cop un president d'ERC a la Generalitat des de la restauració de la democràcia».

PSC: «El PSC torna a ser el partit més votat de Catalunya en vots i escons, fet que no passava des de fa 20 anys. Som l'únic partit a la nostra vila que incrementa vots respecte 2017 que han contribuït a la victòria socialista i de Salvador illa. Illa, com a guanyador de les eleccions intentarà l'investidura per liderar un govern de canvi, progrés i bona gestió. L'estratègia socialista de diàleg i retrobament entre catalans ha quedat avalada per la ciutadania. S'obre una nova etapa a Catalunya que ha d'estar liderada pel PSC».

Junts: «En clau nacional: Celebrar la majoria absoluta en vots i escons de l'independentisme. Aquest és un projecte que es va consolidant i avançant i que va més enllà de les estratègies de partit. En clau municipal: Donar les gràcies als més de mil vilatans que ens han fet confiança i han consolidat Junts com la tercera força política del poble i felicitar els nostres socis de govern municipal, ERC, que ha estat la força política guanyadora a Palau-solità i Plegamans».

Cs: «En primer lugar, felicitar al Partido Socialista, por ser el ganador en estas Elecciones Autonómicas 2021. En segundo lugar reconocer el bajo resultado que hemos obtenido y analizar dónde nos hemos equivocado. En tercer lugar, nos ha perjudicado mucho la abstención ya que, casi la mitad de catalanes no han acudido a las urnas. Nuestro grupo seguirá luchando y trabajando para todos los catalanes».

Comuns: «En primer lloc, volem agrair a la totalitat de les palauenques i els palauencs que han fet confiança a la confluència amb el seu vot. Volem un govern d'esquerres i entenem la política des de l'acord. No podem deixar de valorar molt negativament la irrupció de l'extrema dreta al Parlament, amb el retrocés que això comporta en matèria de drets humans i pau social. Ens toca reformular el nostre espai, el de l'esquerra social, verda i feminista, per poder ser decisius i tenir la força suficient per revertir aquesta situació. Ens comprometem a treballar, en positiu, per a que Palau sigui part d'aquest canvi».

CUP-Guanyem: «Per una banda, la baixa participació no és fruit de l'atzar. Aquestes eleccions, com ja vam dir, s'haurien d'haver celebrat en un altre moment. Mai més res per sobre de la salut. Per l'altra banda, fa massa temps que les catalanes i els catalans veuen com les institucions no responen a les seves demandes. Entomem els nostres resultats amb el convenciment de que la gent demana un canvi,un gir radical per a fer possible aquest nou cicle que volem. I això ho farem a les institucions i al carrer».

234-nom-imatge
Taules comparatives dels resultats de les Eleccions al Parlament 2021 i 2017.