política
17-12-2021 | 24-12-2021 #244

L'Ajuntament es posiciona amb 'Cuidem Gallecs, Salvem Palau' en Audiència Pública

244-l-audiencia-publica-de-l-ajuntament-sobre-el-poligon-1639721296

L'Ajuntament, en Audiència Pública, reconeix que ara és el moment idoni per treballar conjuntament amb la Plataforma «Cuidem Gallecs, Salvem Palau» per tal d'aturar la construcció del polígon industrial de Llevant i Can Planas, i poder portar a debatre el tema al Parlament de Catalunya en un període màxima de 2 anys.

×

El passat dijous, 16 de desembre, el Teatre de la Vila va ser l'escenari de l'Audiència Pública realitzada per l'Ajuntament per iniciativa pròpia, per tal de facilitar els tràmits burocràtics derivats de la tramitació, davant de la recollida de signatures de la «Plataforma Cuidem Gallecs, Salvem Palau», tal com vam publicar el passat dia 9.

Prèviament, 2 dies abans, Ignasi Fargas, regidor d'Educació, Joventut, Participació i Govern Obert; i Dani Cama, cap de llista de la CUP en les últimes Eleccions Municipals i membre de la Plataforma «Cuidem Gallecs» van parlar a Ràdio Palau de com s'havia arribat a aquest punt i del perquè de l'Audiència Pública.

Prop d'un centenar de persones, entre assistents al Teatre i els seguidors per streaming, a través de Youtube i Facebook Live, van seguir en directe l'Audiència Pública on l'alcalde, Oriol Lozano, juntament amb altres membres del govern, van parlar de la situació actual, de l'origen, i del camí a seguir arran de la pressió exercida per la Plataforma per impedir la construcció del polígon.


L'Audiència

L'alcalde Lozano va explicar el problema des de l'inici, l'any 1971, abans de l'era democràtica, amb l'expropiació de les autoritats de l'època de 1.500 hectàrees de terreny, que afectava a diferents municipis, entre ells el de Palau-solità i Plegamans, per a la construcció d'uns macrohabitatges que, arran de les reivindicacions socials, l'any 1973 van aconseguir aturar la construcció dels macrohabitatges.

Amb el traspàs de competències a la Generalitat de Catalunya, l'any 1980 es crea l'INCASOL, que passa a controlar el que es farà a aquest terreny: polígons industrials que s'anirien construint conforme al finalitzar la construcció de la variant C-59.

L'últim POUM aprovat al municipi és del 2015 i és el que marca què es pot construir i què no. Lozano va explicar que el projecte de la construcció del polígon a la zona de Gallecs ja estava encarrilat des del govern municipal anterior i que, a l'arribar ell a l'alcaldia, es va trobar amb aquest «fangar».

Lozano va reconèixer que, encara que estava en contra de la construcció del polígon, tal com reflecteix el conveni de govern signat amb JxP-Junts, la pressió de l'INCASOL, la possible penalització de 12 milions d'euros, l'habitatge públic i la pandèmia van provocar que el govern continués amb el procés però amb nous convenis favorables al municipi.

Segons l'alcalde, el canvi de govern a Catalunya juntament amb el canvi de direcció de l'INCASOL, han provocat que hi hagin noves negociacions —de moment verbals— entre l'Ajuntament i l'INCASOL.

A l'acabar el parlament, la ciutadania va plantejar diverses qüestions que alcalde i regidors van contestar posteriorment.


Conclusions

Lozano va anunciar la presentació d'una moció per al Ple de gener per tal de crear una comissió per a poder aconseguir acords per escrit i conèixer tots els Grups Municipals que es posicionen en contra del polígon. A més, treballar amb la Plataforma durant els propers dos anys per negociar i fer pressions amb informes mediambientals, un possible procés participatiu —que el Congrés aprovi un referèndum és molt difícil— i poder portar el tema a debat al Parlament de Catalunya.


JMP 16122021