política
05-03-2021

El 'Codi Ètic i de Bon Govern' de l'Ajuntament ja és una realitat

235-codi-etic-de-l-ajuntament-1614922594

Després de uns quants anys de treball, per fi s'ha aprovat el Codi Ètic i de Bon Govern de l'Ajuntament de PsiP que te per finalitat recollir els principis, les regles i els models de conducta a seguir per les persones que ocupen càrrecs electes i per a tot el personal del consistori.

×

Tal com ja vam publicar a la revista de febrer #234, i també a la web, a la sessió plenària de gener es va aprovar per unanimitat el Codi Ètic que a partir d'ara regirà les pautes d'actuació de l'Ajuntament de PsiP.

La regidora de Govern Obert, Eva Soler, va definir que la seva finalitat és «garantir una gestió política propera i compromesa amb la ciutadania, i oferir mecanismes eficaços, democràtics i transparents en la gestió dels recursos públics municipals».


Objectius

Específicament, els principals objectius del Codi Ètic són:

  • Integrar la dimensió ètica en el funcionament de l'Ajuntament
  • Incorporar les estratègies d'actuació per a la consecució d'una democràcia real i efectiva, a través de la participació ciutadana i del govern obert
  • Definir les línies bàsiques que han de presidir la gestió municipal
  • Reforçar els estàndards de conducta en l'exercici de les responsabilitats públiques
  • Delimitar les pautes per a les relacions adequades entre els àmbits de govern i administració i normalitzar les relacions personals internes

Paràmetres

Els principals paràmetres i principis d'actuació es poden emmarcar en:

  • Totes les persones subjectes a l'àmbit d'aplicació d'aquest Codi Ètic actuaran a partir dels valors i principis democràtics, però, a més, ho faran d'acord amb els principis de: Igualtat i de no discriminació; legalitat; proporcionalitat; absència d'abús de poder; imparcialitat, independència i objectivitat; eficàcia, economia i eficiència; dedicació al servei públic i exemplaritat; obertura, transparència i confidencialitat; integritat i honradesa; responsabilitat social i proporcionalitat; modernització i millora contínua; credibilitat; accessibilitat; sostenibilitat; i per facilitar el control extern.
  • També contempla seguir uns principis ètics i de conducta, com respectar els drets humans i les llibertats de la ciutadania, o treballar per la inclusió i la cohesió social, entre d'altres.
  • A més, s'estableix la relació entre els càrrecs electes, així com entre el govern municipal i l'oposició, mantenint, per exemple, reunions periòdiques per donar compte d'iniciatives per a afavorir el consens.
  • Es designarà una Comissió d'Ètica per tal de fer un seguiment i una avaluació periòdica del Codi Ètic. Els membres de la Comissió seran nomenats al Ple municipal. Aquestes revisions periòdiques es duran a terme, com a mínim, un cop l'any.