política
29-01-2021 | 03-02-2021 #234

Consens i votacions a mà alçada com a peculiaritats al primer Ple ordinari de l’any

234-consens-i-votacions-a-ma-alcada-al-ple-ordinari-de-gener-1611914366

El nou conveni amb l’INCASOL per al desenvolupament del sector SUD de Llevant i PAU-24 de Can Planes, el conveni amb l’INCASOL i ‘Red Eléctrica’ pel soterrament de la línia d’alta tensió entre les estacions Mas Figueres i Palau a 200kV, l’aprovació del codi ètic de l’Ajuntament i la defensa de la llengua catalana han estat els punts forts de la primera sessió plenària ordinària de l’any que, com a novetat, ha incorporat el vot telemàtic a mà alçada. La tònica de la sessió va ser el consens.

×

El passat 28 de gener es va desenvolupar el primer Ple ordinari de 2021, en una sessió de poc més de dues hores, per a tractar un total de 10 punts, una moció i una proposta d’urgència en un ordre del dia marcat per la inclusió del clàssic vot a «mà alçada», el qual agilitza el temps de resposta de cada regidor.

L’alcalde, Oriol Lozano, va començar, com ja és habitual, fent un recordatori als presos polítics i exiliats, amb l’anunci de la concessió, finalment, del tercer grau penitenciari als presos del «procés».


Ordre del dia: els punts

#1. L’aprovació de l’acta de la sessions del ple de data 29 d’octubre, 13 i 26 de novembre i 29 desembre de 2020, aprovats per unanimitat.

#2. L’aprovació inicial del reglament regulador de la gestió dels habitatges per acolliment temporal per causes d’emergència social de l’Ajuntament de PsiP, aprovat per unanimitat, on la regidora Freire va fer una breu exposició del reglament i els casos on aplicar-lo, recordant que aquests habitatges estan pensats per a persones en situació de vulnerabilitat i exclusió social.

#3. L’aprovació inicial del reglament de teletreball del personal al servei de l’Ajuntament de PsiP, que va presentar l’interventor, Francesc Pallarols, i que, novament, va ser aprovat a «mà alçada» per unanimitat.

#4. L’Aprovació del conveni entre l’INCASOL i l’Ajuntament de PsiP per al desenvolupament del sector SUD-10 industrial Llevant i de l’Àmbit PAU-24 Can Planes, del terme municipal de PsiP, aprovat per unanimitat.

#5. L’Aprovació del conveni entre l’INCASOL, «Red Eléctrica de España», i l’Ajuntament de PsiP per a la realització de les obres de modificació de la línia de transport d’energia elèctrica a 220 kV, enllaç ES Mas Figueres amb ES Palau, en el terme municipal de PsiP, aprovat per unanimitat.

Aquests dos punts, #4 i #5, com que estan relacionats, van ser tractats com un de sol, però la seva votació es va fer per separat.

El regidor Jordi Plaza, per part del govern, va fer una exposició inicial, tant del conveni «a tres» amb l’INCASOL i «Red Eléctrica» com del conveni del projecte SUD de Llevant i PAU de Can Planes, on va explicar el repartiments de costos dels projectes entre les parts implicades. Paral·lelament, va començar a fer una comparativa del projecte que es van trobar a l’inici del mandat, i que van rebutjar, i del conveni actual.

Hem de recordar que ERC, al seu programa electoral, cloïa el rebuig al projecte. Finalment, no els hi ha quedat més que tirar endavant el projecte perquè, en el cas de no fer-ho, haurien d’indemnitzar a l’INCASOL amb uns 12 milions d’euros i, és clar, les «arques» del consistori no es poden permetre tal despesa; això sí, millorant i/o renegociant aquest conveni.

Després dels «retrets» exposats al grup socialista pel projecte, per la falta de continuïtat durant el mandat anterior malgrat la «penjada de medalles» del PSC, Plaza va aprofitar per a demanar disculpes als votants per no complir amb la promesa electoral, lamentant la pèrdua d’un espai verd.

Per la seva banda, el regidor socialista, Marc Sanabria, convençut de la importància estratègica del projecte i la necessitat urgent de la reindustrialització del territori, es va defensar dels «retrets» de l’actual govern, recordant-los que aquest projecte el va promoure i iniciar l’INCASOL a la dècada dels 80, que el POUM es va aprovar amb 11 vots a favor; que l’any 2017 es va realitzar un estudi de mercat i que la certificació de construcció sostenible «Breeam» ja estava aconseguida.

Sanabria va reafirmar que la «columna vertebral» del projecte és la mateixa, i que servirà per a la millora i benefici de la vila, «alegrant-se» de que el govern actual no hagi pogut complir la seva promesa electoral en pro del municipi.

Des de Cs, el regidor Andrés Martínez va al·legar que estan a favor ja que és un bé per al poble.

La portaveu del grup Primàries, Núria Solà, també va dir la seva, explicant que el projecte és de molta importància per al municipi, i va diferenciar el projecte del conveni: sí al conveni, per com s’ha treballat; i no al projecte, ja que va en contra dels principis del partit, que no volen perdre un paisatge rural a la població, votant a favor ja que aquest conveni millorat s0ha treballat amb molta sensibilitat.

#6. L’aprovació del projecte bàsic i executiu d’ampliació d’altell de nau dels serveis municipals, obres de millora interior i adequació exterior de parcel·la a PsiP, on el regidor Sergi Plaza va explicar la necessitat de la reforma, la més important des de la seva construcció, per manca d’espai interior, principalment; es farà una ampliació d’uns 90 metres quadrats del segon altell, pintura, vestidors, nova retolació corporativa; tot valorat en uns 256.000 euros.

Aquest punt també va ser aprovat per unanimitat.

#7. L’aprovació de l’adhesió a la declaració de la xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat per una recuperació verda i socialment justa, novament aprovada per unanimitat, on el regidor Plaza va explicar que aquest a adhesió per fer una ciutat més justa i plural havia fet un pas enrere per la pandèmia.

#8. L’aprovació del codi ètic i de bon govern de l’Ajuntament de PsiP —sotmès a l’establert per l’article 82.3 del ROFRJEL prèvia ratificació de la seva inclusió a l’ordre del dia, amb anterioritat a l’adopció de l’acord—, que, finalment, va ser aprovat per unanimitat, tant la ratificació com el punt.

La regidora Eva Soler va agraïr a tots els grups d’aquesta legislatura i de l’anterior l’esforç i la feina feta per tirar-lo endavant. Un codi aturat des de 2015 que ara s’esdevé en un «codi viu», que s’anirà actualitzant paral·lelament al món actual i que servirà per mostrar la transparència en la gestió pública millorant la confiança entre la ciutadania i l’Ajuntament.

En el temps de debat i rèplica, destacar el «sí crític» de la regidora del grup Primàries, Núria Solà, al·lagant que el consens no els convenç en la seva totalitat, però que és un consens ja redactat i revisat durant molt de temps i, és clar, anteriorment a aquesta legislatura el grup no tenia representació parlamentària, per tant, se la trobat «fet».

#9. Donar compte de diferents resolucions d’alcaldia núm. 2020/1519, 2021/68 i 2021/113 en matèria de delegacions regidories.

D’una banda, el canvi de nom de l’actual regidoria de Comunicació i Transparència per «Comunicació, Noves Tecnologies i Govern Obert», dins de l’àrea de Ciutadania.

D’altra, la creació de la nova regidoria «AIRE», d’Innovació i Eficiència Energètica, que serà assignada a l’actual regidor d’Economia, Sergi Plaza.


Ordre del dia: la moció

#10. La moció presentada pels grups ERC-AM i JxPsiP-Junts, amb l’adhesió de Primàries, en defensa de la unitat de la llengua catalana, moció aprovada per majoria, amb el rebuig de Cs i l’abstenció de la regidora del grup PSC-CP, Cristina Pérez, cosa que no acostuma a ser l’habitual, però entendible per la possible dificultat de la moció.

El regidor d’Educació, Ignasi Fargas, va explicar amb brevetat i claredat, bàsicament, que la llengua que es parla a la Catalunya central, la Catalunya nord, al País Valencià, a les Illes i a Andorra és la mateixa llengua i no diferents llengües regionals, segons indiquen els científics de la llengua.

En aquest debat, el grup municipal Cs va defensar el seu vot en contra al·legant, d’una banda, no consideren el valencià com una variant del català, sinó una llengua pròpia; i d’altra, veuen en aquesta moció a favor del català una connotació d’enfrontament polític.


Ordre del dia: propostes d’urgència

La moció d’urgència presentada pels grups ERC-AM i i JxPsiP-Junts, en suport a l’exalcalde d’Agramunt i actual conseller d’Exteriors de la Generalitat, Bernat Solé, condemnat per «desobediència greu» i inhabilitat pel TSJC per organitzar l’1-O a Agramunt, moció que va ser aprovada per majoria, amb l’abstenció del grup PSC-CP i el rebuig de Cs.

En l’exposició, el regidor Jordi Plaza va demanar la llei d’amnistia per als presos polítics, la finalització de la judicialització de la política catalana, la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. A més, sembla ser el govern central treballa en uns indults que, encara que siguin una mena de «pegat», serviran per a que els presos puguin fer vida amb les corresponents famílies, va afegir Plaza.

La portaveu de Primàries, Núria Solà, va comentar que no es van adherir a la moció, tot i estant a favor, perquè la redacció d’aquesta moció diu que el diàleg és l’única via possible i ells pensen que n’hi a¡han d’altres vies, com la via unilateral.

Per les seves bandes, amb diferències de vot, Cs i PSC-CP —Cs en contra i PSC-CP abstenció— van al·legar que respecten les sentències dictades pel poder judicial.