política
06-11-2020 #231

Bonificacions de taxes a les ordenances fiscals de 2021

231-bonificacions-de-taxes-a-les-ordenances-fiscals-de-2021-1604660621

Les ordenances fiscals, que són les que regulen els impostos i taxes de l’Ajuntament, van ser aprovades provisionalment a la sessió plenària d’octubre amb els vots favorables de l’equip de govern [ERC i Junts per Palau] i del grup Primàries. Els grups del PSC i de Cs hi van votar en contra.

×

De les 32 ordenances existents se n’han modificat 11. Entre les principals modificacions, destaca la que fa referència a l’Impost sobre bens immobles [IBI]. S’ha afegit un nou recàrrec del 50% pels habitatges buits en mans de grans tenidors. La majoria d’immobles estan en mans d’entitats bancaries i grans immobiliàries. Actualment hi ha comptabilitzades una cinquantena d’habitatges buits.

En relació amb l’Impost sobre activitats econòmiques [IAE] s’introdueixen tres noves bonificacions. Una bonificació de fins al 50% per aquells que iniciïn l’exercici d’activitats empresarials i tributin per quota municipal per un període de cinc anys a comptar des del segon any d’exempció. Una bonificació de fins al 50% de la quota per aquells subjectes passius que ajustin la seva actuació a conductes de preservació del medi ambient i d’estalvi energètic. La tercera, de fins al 95% de la quota per subjectes passius que tributin per quota municipal i desenvolupin activitats d’especial interès o utilitat municipal.

A més, s’ha modificat el tipus impositiu de l’ordenança fiscal sobre l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana [plusvàlua]. L’actual 30%, a partir del 2021 es dividirà la base imposable en períodes de cinc anys: fins a cinc anys un 30%, fins a deu anys un 27%, fins a quinze anys un 24% i fins a vint anys un 22%. La finalitat es penalitzar l’especulació immobiliària, donat que es considera que les accions de compravenda que es realitzen en períodes curts son les més especulatives.

Amb referència a la taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic amb finalitat lucrativa s’elimina la bonificació per obres a la via pública que s’aplicava en els caixers automàtics afectats i s’incrementa el 86% de la quota tributària dels caixers automàtics accessibles a través de la via pública —de 196,89 €/any a 366,60 €/any—.

Per a la prestació del servei d’escola bressol s’introdueixen els preus per infant esporàdic en el menú de 6,80 euros —dinar i berenar—; a més del preu en cas d’absència amb avis previ, que serà de 3,20 euros.

A banda d’aquestes modificacions, la taxa de terrasses, inclosa a l’ordenança núm. 15, i la totalitat de la núm. 17, que inclou el mercat setmanal i la instal·lació d’atraccions, quedaran exemptes de pagament durant tot l’any 2021.

Aquesta mesura suposarà una pèrdua d’ingressos municipals d’uns 90.000 euros aproximadament.