política
06-11-2020 | 06-11-2020 #231

Els problemes tècnics d’emissió del Ple d’octubre opaquen el punt fort, les ordenances fiscals

231-ordenances-fiscals-i-problemes-tecnics-al-ple-d-octubre-1604660508

El plat fort de la sessió plenària d’octubre hauria d’haver estat el tema de les ordenances fiscals, però va perdre protagonisme davant dels problemes tècnics amb l’emissió en directe per Youtube que, finalment, ens vam haver de conformar amb l’àudio de Ràdio Palau.

×
p>A les 19:00 hores del dijous 29 d’octubre començava el Ple ordinari, aquesta vegada de forma telemàtica a causa de la situació actual sanitària, però l’emissió en directe per Youtube sense so va provocar que s’aturés dues vegades fent proves per tal de continuar amb la sessió. El regidor d’Economia i Serveis municipals, Sergi Plaza, havia exposat el resum de les ordenances fiscals dues vegades sense que el poguéssim escoltar

A les 19:40, l’alcalde Lozano va anunciar a tots els regidors que tornarien a provar a les 20:00. Però no va ser fins uns minuts abans de les 21:00 hores quan es va reprendre la sessió que vam poder seguir per Ràdio Palau amb algunes deficiències auditives en molts moments, fet que va provocar que algunes parts de les intervencions dels regidors, de l’interventor i de la secretària fossin inintel·ligibles.

Confiem que per a la propera vegada, l’equip tècnic de l’Ajuntament hagi solventat aquests problemes i puguem gaudir de la sessió plenària com d’altres vegades que s’havia fet per via telemàtica.


L’Ordre del dia

#1. Aprovació de l’acta de la sessió del ple de data 24 de setembre de 2020; aprovat per unanimitat.

#2. Aprovació de la modificació de les ordenances fiscals i dels preus públics municipals, exercici 2021; aprovat per majoria, amb el rebuig del PSC-CP i de C’s.

Un dels punts importants de la sessió plenària, les ordenances fiscals, va comptar amb unes mesures excepcionals de congelació d’impostos i de canvis adients amb l’actual situació econòmica per la Covid-19. Mentre Primàries donava el vistiplau perquè hi veu «bona voluntat», C’s i PSC no van estar d’acord en diversos punts dels canvis. C’s no veu amb bons ulls la pujada del 50% de l’IBI als pisos buits en mans dels bancs, i de la pujada del 20% pels endarreriments en la finalització dels permisos d’obres. Per la seva banda, el PSC va fer 4 propostes diferents: reducció del 90% de l’imposts de terrasses, reducció del 25% de l’impost d’escombraries, reducció del 15% de l’IBI dels comerciants i del 75% dels pisos amb lloguer social. —Ampliació a la notícia annexa—.

#3. Aprovació de la modificació de crèdit núm.13/2020; aprovat per unanimitat.

Tothom hi va estar d’acord en el canvi de treure 85.000 euros de la partida de la Festa Major, més 15.100 euros d’altres festes popular per a destinar la suma, 100.100 euros a una línia d’ajuts i subvencions. Encara que el PSC no entenia perquè no es destinava el total del romanent teòric de la Festa Major, punt que va aclarir el regidor Plaza al·legant un increment de despesa que no estava reflectit a les noves ordenances fiscals.

#4. Aprovació del compte anual, exercici 2019; també aprovat per unanimitat.

Correspon al Compte General de la Corporació corresponent a l’exercici pressupostari de 2019, conforme a l’establert a l’article 212.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, així com trametre l’esmentat Compte a la Sindicatura de Comptes de Catalunya, així com el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.

#5. Aprovació de la xifra de població data referència 1 de gener de 2020; aprovat per unanimitat. El municipi compta amb 14.892 habitants.

#6. Aprovació de la constitució de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública [AMEP] i dels seus estatuts; aprovat per majoria, amb l’abstenció de C’s i el rebuig del PSC-CP.

El regidor Sergi Plaza va fer una exposició de la importància de l’AMEP davant la dificultat de tractar amb les companyies que tenen el monopoli i control del sector de l’electricitat.

#7. Aprovació del conveni de col·laboració entre el Servei Català de Trànsit i l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans sobre l’assumpció de les facultats de denúncia i sanció per infraccions a normes de circulació en vies urbanes; novament aprovat per unanimitat.

#8. Aprovació del conveni marc de col·laboració i annexos entre el Servei Català de Trànsit i lAjuntament de Palau-solità i Plegamans en matèria de seguretat viària; també aprovat per unanimitat.

Els punts #7 i #8, en el fons, són una senzilla renovació del conveni ja existent amb anterioritat.


Les mocions

#9. Moció presentada pel grup municipal de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía per a l’impuls de mesures de suport al sector firaire; sent aprovada per unanimitat.

Bàsicament, C’s sol·licita demanar ajuts a la Generalitat i tipificar les activitats fels firaires com a activitats culturals. La presentació de la moció va provocar exaltació al portaveu del Govern, Jordi Plaza, recordant al portaveu de C’s, Andrés Martínez, que van votar en contra les ordenances fiscals, a banda del vot negatiu a les modificacions de crèdits en favor de la cultura en anteriors sessions plenàries. El regidor Martínez es va defensar, respecte del punt de les ordenances fiscals i les esmenes d’última hora, que no les havien rebut fins a mitja hora abans del començament del Ple.

#10. Moció presentada pel grup municipal de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía per a donar l’opció als pares de demanar la jornada contínua en els centres educatius de Palau-solità i Plegamans; aprovada per majoria amb l’abstenció del Grup Primàries.

Bàsicament, aquesta moció vol afavorir la conciliació familiar en la situació actual, ja que molts pares demanen, en diferents centres educatius, poder fer jornada intensiva escolar, de 9:00 a 14:00 hores, amb menjador de 14:00 a 16:00 hores. Núria Solà, portaveu del grup Primàries va argumentar l’abstenció dient que «malgrat la bona intenció, aquest és un tema recurrent i no s’ha arribat mai a un acord; els ajuntaments no tenen competències i aquestes sol·licituds han de ser realitzades pels centres educatius i no per la corporació municipal. No la veiem viable».

#11. Moció presentada pel grup municipal Primàries respecte a la senyalització de la Via Augusta al seu pas per Palau-solità i Plegamans; també aprovada per unanimitat.

Interessant moció per a la recuperació del patrimoni històric de la vila, tal com ja han fet amb anterioritat altres municipis amb la «Via Augusta» romana, que arriba fins a Cadis, passant per 134 municipis. Primàries proposa, entre d’altres punts, senyalitzar els encreuaments, netejar la «Via» des de Polinyà a la riera de Caldes i crear un pas de vianants amb paviment al mateix nivell.

#12. La moció presentada pel grup municipal PSC-CP de proposta sobre la conversió de la línia R4 del servei de rodalies en llançadora a l’aeroport de Barcelona El Prat, millorant la connexió de Palau-solità i Plegamans amb aquesta infraestructura, va ser retirada, amb l’aprovació de tots els grups municipals, ja que dies més tard de registrar la moció, el tema era en fase de resolució.

#13. El Ple dona compte de les resolucions emeses per l’alcaldia i acords de la junta de govern local des de l’última sessió plenària.


Propostes d’urgència, precs i preguntes

#14. Moció presentada pel grup municipal de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía de suport al gremi de bars, restauració i centres d’estètica de Palau-solità i Plegamans davant les mesures adoptades pel govern de la Generalitat i de creació d’ajudes econòmiques per aquests sectors [sotmesa a l’establert per l’article 82.3 del ROFRJEL prèvia ratificació de la seva inclusió a l’ordre del dia, amb anterioritat a l’adopció de l’acord]; que va ser rebutjada per l’equip del Govern —ERC i JxPsip— encara que va comptar amb l’aprovació de la resta de grups.

Principalment aquesta moció vol instar a la Generalitat a oferir un ventall més ampli d’ajuts per a aquests sectors obligats a tancar una altra vegada. El govern de Palau va al·legar que ja hi ha vàries línies d’ajuts per part de l’Ajuntament i per part de la Generalitat.

A banda de la moció anterior, no hi va haver cap més proposta d’urgència. A la secció de «precs i preguntes» es van donar respostes a les preguntes formulades al Ple anterior i es van formular algunes de noves per a la següent sessió.

Com a anècdota, la queixa del regidor de C’s, Juan Martínez, al batlle Lozano, sobre l’«exaltació» del regidor Jordi Plaza en una de les intervencions, fet que no va prosperar.