política
31-12-2023 #266

El PSC presenta al·legacions a la modificació de les Ordenances Fiscals

266-al-legacions-del-grup-socialista-per-a-les-noves-taxes-municipals-1704026726

El Grup Municipal socialista va fer pública la presentació d'un conjunt d'al·legacions com a possibles millores de les noves Ordenances Fiscals per al 2024, principalment, aquelles que consideren més polítiques o «injustes».

×

El passat 20 de desembre, Marc Sanabria, en companyia d'altres membres del Partit dels Socialistes, va presentar, en roda de premsa, el dossier amb les 9 al·legacions a la modificació de les Ordenances Fiscals per al 2024, i que, prèviament, havien registrat a l'Ajuntament dins del termini legal per fer-ho.

Sanabria va incidir en què en les al·legacions no fan crítica al conjunt de taxes importants, com l'increment de l'IBI, atès que entenen que la situació actual dels ingressos «no cobreixen correctament la despesa ordinària de l'Ajuntament». Tot i així, consideren «una falta de valentia per part del govern» el no haver fet la pujada de taxes amb anterioritat i progressivament, ja que «el pressupost no quadrava per enlloc».

Amb aquestes al·legacions, els socialistes volen millorar les Ordenances Fiscals, sobretot, amb les modificacions més polítiques o «injustes» que s'han trobat, segons Sanabria.


Les al·legacions

1. Greuge comparatiu entre les tipologies de domicilis en la taxa per a la prestació del servei de Gestió de Residus. Es demana l'eliminació de la tarifa per «suposar una discriminació a aquells que visquin en habitatges amb Porta a Porta mitjançant cubells individuals».

Els cubells individuals poden estar subjectes a actes vandàlics i/o a robatoris amb molta més facilitat que els col·lectius. Els residents dels col·lectius no hauran de pagar per la reposició, fet que suposaria la creació d'un veïnat amb privilegis.

2. Falta de garanties legals en el recàrrec del 15% per a la prestació del servei de Gestió de Residus. Es demana l'eliminació del recàrrec per «falta de garanties legals en la seva aplicació i vulneració de garanties personals».

Cal dir que ja existeix un reglament sancionador que regula les infraccions de la recollida selectiva. A més, els socialistes consideren que el control exhaustiu de la recollida porta a porta per considerar aplicar un percentatge de recàrrec té «poca garantia i poca base legal».

3. Recuperar la bonificació de la taxa de residus a famílies nombroses i monoparentals. Es demana «mantenir la reducció del 20% actual per a les famílies nombroses i les monoparentals».

4. Mantenir les reduccions per aportacions a la Deixalleria Municipal. Es demana «mantenir les reduccions actuals del 10%, 15% i 20%, en funció del nombre d'aportacions anuals».

5. Proposta per a la congelació del preu del sac de poda. Es demana «l'eliminació de l'increment i la congelació en 2 euros per unitat de saca».

Els socialistes consideren que incrementar un 250% el preu del sac és «sortir de la idea primera del preu simbòlic, sense tenir un caire recaptatori».

6. Increment de la taxa d'ocupació de la via pública per caixers automàtics. Es proposa «l'increment del 9,5% de l'IBI a l'igual que per als habitatges», per tal de mantenir la coherència amb la pujada de l'IBI residencial. Així, es passaria dels 366,60 euros a 421,58 euros anuals.

7. Incompliment del Reial Decret Legislatiu 2/2004 pel qual s'aprova el text refós de la llei Reguladora de les Hisendes Locals. Es demana «l'eliminació de la bonificació proposada i l'establiment d'una de nova, segons l'article 74.5 de la legislació d'aplicació».

Segons el PSC, la proposta d'OF «incompleix el RDL en referència a la bonificació de la quota íntegra de l'impost, a més de limitar que l'import bonificat no podrà ser superior mai al cost de la inversió de la instal·lació».

8. Proposta de bonificació de l'IBI per punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Es demana «la inclusió d'una bonificació potestativa de fins al 50% de la quota íntegra de l'impost a favor dels béns immobles en que s'hagin instal·lat punts de recàrrega per a vehicles elèctrics».

9. Proposta de bonificació de l'IAE per punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Es demana «la inclusió d'una bonificació potestativa de fins al 50% de la quota íntegra de l'impost a favor dels subjectes en què s'hagin instal·lat punts de recàrrega per a vehicles elèctrics».


JMP 27122023