política
31-12-2023 #266

Aprovació final de les Ordenances Fiscals en període nadalenc

266-resum-del-ple-extraordinari-per-a-l-aprovacio-definitiva-de-les-taxes-municipals-1704026824

L'alcalde va convocar una sessió plenària extraordinària per al passat 28 de desembre amb un únic punt: l'aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals que començaran a regir a partir del proper 1 de gener.

×

Malgrat que no hi ha Ple ordinari al desembre, per les festes nadalenques, ja portem alguns anys en què ha hagut la necessitat de fer una sessió plenària extraordinària a l'últim mes de l'any. Si en anys anteriors va ser per a l'aprovació dels pressupostos, enguany ha estat per a l'aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals, atès que, després de l'aprovació inicial, com indica la normativa, hi ha un període de 30 dies hàbils d'exposició pública per poder presentar al·legacions.

Amb un únic punt del dia, la resolució de les al·legacions i l'aprovació definitiva de les noves Ordenances Municipals, que començaran a regir en l'exercici 2024.

Segons l'exposició que va realitzar el regidor Sergi Plaza, en el període d'exposició pública es van registrar 4 conjunts d'al·legacions presentades per diferents entitats, incloent un particular.

El regidor Plaza va enumerar, una per una, totes les al·legacions presentades per cada ens i la resposta que, des del govern municipal, se'ls ha donat.


Respostes a les al·legacions

El govern va estimar positivament l'al·legació presentada per Tecnologies i Solucions Plegamans, per a la bonificació de l'IBI per la instal·lació de plaques solars on, les sol·licituds fetes al llarg del 2023 es beneficiaran al 2024 i, respectivament, a les presentades al 2024, tindran el 10% de bonificació a l'exercici 2025.

Es van desestimar les al·legacions presentades per un particular respecte a la diferència entre la pujada de l'IPC i l'increment de l'IBI. Segons va argumentar Plaza, «si bé és cert que la pujada de la taxa és molt superior a l'IPC interanual previst, també és cert que al llarg d'alguns anys no es va apujar la taxa, malgrat que l'IPC sí que ho ha fer».

Plaza va respondre a les 4 al·legacions presentades per la Cambra de Comerç de Sabadell, conjuntament amb la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell, pel Consell Intersectorial d'Empresaris i PIMEC Vallès Occidental.

  • Per a la reducció de càrregues fiscals per a particulars i per a empreses, la resposta va ser la mateixa que es va donar a les al·legacions del particular.
  • Per a l'establiment de mesures d'eficiència de la despesa municipal, el regidor va respondre que s'han revisat totes les àrees municipals «amb lupa» per tenir una despesa similar i controlada.
  • Sobre el cost de les funcions municipals, Plaza va explicar que ja s'havia penjat al portal de transparència.
  • Sobre el recàrrec de l'IBI per als pisos buits, la resposta va ser que la mesura «no era nova» i que ja es va preveure al 2021. La finalitat és estimular el mercat, a banda d'actual com a «justícia social».

L'equip de govern va estimar algunes de les 9 al·legacions presentades pel Grup Municipal PSC-CP, total o parcialment, i va desestimar d'altres —veure les 9 al·legacions del PSC a la notícia annexa—.

  • Es va estimar parcialment la primera al·legació, sempre i quan es presenti la corresponent denúncia del robatori del cubell.
  • Es va estimar parcialment la segona al·legació sobre el recàrrec del 15%, marcant un període per presentar possibles «al·legacions» per saltar-se el calendari i l'horari de la recollida selectiva dels residus Porta a Porta. Com a conseqüència, a primers d'abril, els afectats rebran una notificació.
  • Es va desestimar la tercera al·legació amb l'argumentació de les bonificacions que ja rebran segons el barem marcat per la Diputació.
  • Es va desestimar la quarta al·legació, deixant únicament la bonificació proposada del 10% per a tots els lliuraments, emparant-se en la sostenibilitat medi ambiental per l'increment del CO2.
  • Es va desestimar la cinquena al·legació, i es mantindrà el preu de 5 euros per sac de poda.
  • Es va estimar la sisena al·legació, igualant la pujada de la taxa d'ocupació de la via pública a la de de l'IBI residencial.
  • Es va estimar la setena al·legació, amb el mateix argumentari que en la resolució per a Tecnologies i Solucions Plegamans.
  • Es van desestimar la vuitena i la novena al·legacions, atès que creuen, des de govern, «que no s'ha d'aplicar».

A continuació, es va procedir a la votació que es va aprovar per majoria, amb el vot en contra de JxP i l'abstenció de Cs i del PSC.


JMP 30122023