política
05-02-2021 | 19-02-2021

Primera setmana de campanya electoral i els entrebancs de la convocatòria

234-14-f-primera-setmana-de-campanya-electoral-1612514071

Primera setmana de la campanya electoral del 14-F a PsiP. Els partits polítics han fet els primers actes oficials de la campanya, com la tradicional enganxada de cartells i banderoles, tot i el risc d’haver de suspendre-la ja que el TSJC, inicialment, s’havia donat marge fins al dia 8 de febrer per al dictamen definitiu sobre la suspensió o continuïtat de la convocatòria electoral.

×

El passat 29 de gener, a les 0:00 hores, es va fer el tret de sortida de la campanya electoral del 14-F. Tots els partits van fer les primeres actuacions, com l’enganxada de cartells, banderoles i pancartes reivindicatives de les candidatures, tot i que corrien el risc d’haver de suspendre tota aquesta campanya perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya [TSJC] encara no havia dictat la resolució definitiva als recursos presentats, tant a nivell grupal com a individual. Finalment, per sort per a la campanya, el mateix divendres el TSJC va dictaminar que la convocatòria electoral havia de continuar obligatòriament.


Entrebancs

Després de la publicació al DOGC de la convocatòria de les Eleccions al Parlament de Catalunya per al 14 de febrer i, veient com anaven pujant tots els indicadors d’aquesta pandèmia, el 15 de gener, els grups amb representació al Parlament i el Govern es van reunir a la «taula de partits», creada al desembre per tractar la singularitat d’aquestes eleccions, on van acordar per majoria ajornar el procés electoral fins al 30 de maig, tot i l’oposició del PSC, aprovant i signant el Decret 1/2021 d’aquell mateix dia, pel qual es deixa sense efecte la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya.

Pocs dies més tard, el TSJC va admetre a tràmit els recursos presentats per alguns ens polítics i particulars. Concretament, el recurs presentat per un advocat, exagent dels Mossos, amb petició de mesures «cautelaríssimes», donant així als tribunals un marge de 24 hores per a resoldre el recurs. Aquest fet va provocar que el Tribunal suspengués, inicialment —a l’espera del dictamen final una vegada examinats tots els recursos—, el decret de la Generalitat.

El Govern, després de conèixer aquesta primera decisió temporal del tribunal, va reactivar el procés electoral per tal de complir la resolució judicial.


Primers dies de campanya

La majoria de partits amb representació al municipi van començar la campanya electoral amb l’habitual enganxada de cartells i pancartes que demanen el vot per a cada cap de llista per Barcelona.

Hem de recordar que aquesta campanya és completament atípica, on la major part dels mítings han de ser telemàtics, encara que pot haver de presencials, principalment a l’exterior sense crits, ni càntics, ni aglomeracions, ni productes de marxandatge.

Esquerra Republicana

234-14f-erc1

La secció local d’ERC, juntament amb Jovent Republicà, l’alcalde Oriol Lozano i la candidata Patricia Freire —suplent 5 a la llista per Barcelona— van participar de l’encartellada tradicional el passat 29 de gener.

Altres actes d’aquesta primera setmana han estat la trobada d’alcaldes amb la secretària general d’ERC a l’exili, Marta Rovira i la participació de l’alcalde Lozano; fotografia i trobada candidats de la comarca amb la participació de la candidata Patricia Freire davant les columnes de la UAB; café virtual per a dones amb les candidates de la comarca i la candidata Patricia Freire.


Junts

234-14f-erc1

Els membres de Junts per PsiP-Junts el passat 2 de febrer es van concentrar al pàrquing del pavelló Maria Víctor per, posteriorment, fer una ruta visitant diversos llocs per tota la vila en furgoneta, amb el lema «Junts fem ruta». L’acte va comptar amb el suport de l’actual exdiputada al Parlament i nova candidata al 14-F, Aurora Madaula, que compta amb una reconeguda trajectòria professional com historiadora i que està plenament convençuda de que els recursos generats a Catalunya s’han de gestionar a Catalunya.


PSC

234-14f-erc1

Per la seva banda els militants del partit que lidera Marc Sanabria, després de la tradicional cartellada, s’han dedicat a fomentar i demanar el vot per al seu cap de llista, Salvador Illa, principalment per les xarxes socials. El cap de llista i exministre de Sanitat Illa ha realitzat diverses entrevistes televisives i radiofòniques, apostant pel progrés i la justícia social i al·legant que a l’últim mandat «no hi ha hagut cap nova proposta, prestació o servei que hagi millorat».


CS

234-14f-erc1

A l’igual que la majoria de partits, Ciudadanos PsiP ha optat per la campanya telamàtica on, diàriament a mitja tarda al seu canal de YouTube, fan un debat/presentació d’un dels punts del seu programa electoral, amb el cap de llista Carlos Carrizosa i d’altres especialistes en el tema del dia.

A més, han reforçat la campanya per les xarxes socials locals: Facebook, Twitter i Instagram.

Juan Luis Trilla és el candidat local i va a la posició 67 de la llista per Barcelona.


CUP

234-14f-erc1

Sense cap acte físic local, a banda de l’enganxada de cartells, els membres de les CUP PsiP s’han apuntat a la via telemàtica per a la realització dels actes de campanya per a demanar el vot a la cap de llista i exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater.

Dani Cama, cap de llista a les últimes eleccions municipals, actualment és candidat núm. 40 de la llista de Barcelona.


Primàries PsiP

Per la seva banda, l’Assemblea Local de Primàries PsiP per la República, va decidir ja fa mesos en la Convenció General que no participaríem en les eleccions al Parlament Català i dedicar-se només a la política municipal.

Els inscrits, votants i simpatitzants tenen llibertat de vot. Només demanen que «votin en llibertat, per la llibertat... i que votin independència!».