serveis
13-11-2020 | 20-11-2020 #231

Quatre congeladors nous per al projecte Recooperem del Consell Comarcal

231-4-congeladors-nous-per-al-projecte-recooperem-1605254667

Per tal de sumar-s’hi al projecte «Recooperem», que ja fa uns anys que va engegar el Consell Comarcal del Vallès Occidental, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha adquirit quatre congeladors nous per al reaprofitament del menjar sobrant dels menjadors de les escoles de la vila.

×

El projecte Recooperem és una iniciativa de caire social que s’inclou dins del Programa de Població Fràgil i Inclusió Social que desenvolupa el Consell Comarcal amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos.

Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat, aptes per al consum, que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat.

També és un projecte vinculat al Vallès Circular, de foment de l’economia circular a la comarca. És un projecte que porten a terme el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

Les quatre escoles públiques de la vila i les dues bressol ja s’han sumat al projecte. Hem de dir que aquest és un projecte obert també als centres educatius privats i concertats, que podran afegir-s’hi quan convingui.

El seu funcionament és senzill: amb el menjar sobrant de les escoles es congela seguint totes les mesures sanitàries i arriba a Càrites que ho distribueix a persones vulnerables.

És a dir, acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible apte per al consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals.

L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant —aliment, quantitat i data de congelació— i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.

Posteriorment, una entitat social o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple, gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.