Quatre congeladors nous per al projecte Recooperem del Consell Comarcal

Per tal de sumar-s’hi al projecte «Recooperem», que ja fa uns anys que va engegar el Consell Comarcal del Vallès Occidental, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha adquirit quatre congeladors nous per al reaprofitament del menjar sobrant dels menjadors de les escoles de la vila.
El projecte Recooperem és una iniciativa de caire social que s’inclou dins del Programa de Població Fràgil i Inclusió Social que desenvolupa el Consell Comarcal amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos.
Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat, aptes per al consum, que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat.
També és un projecte vinculat al Vallès Circular, de foment de l’economia circular a la comarca. És un projecte que porten a terme el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.
Les quatre escoles públiques de la vila i les dues bressol ja s’han sumat al projecte. Hem de dir que aquest és un projecte obert també als centres educatius privats i concertats, que podran afegir-s’hi quan convingui.
El seu funcionament és senzill: amb el menjar sobrant de les escoles es congela seguint totes les mesures sanitàries i arriba a Càrites que ho distribueix a persones vulnerables.
És a dir, acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible apte per al consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals.
L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant —aliment, quantitat i data de congelació— i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.
Posteriorment, una entitat social o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple, gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec.
Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.