salut
10-12-2021 #243

Passaport Covid per accedir a bars i restaurants, gimnasos i residències

243-entrada-en-vigor-del-passaport-covid-1639152134

Resignació generalitzada tant per a usuaris com per a responsables dels establiments per la necessitat de presentar el Passaport Covid a l'hora d'accedir a cafeteries, bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran després d'una setmana de l'entrada en vigor.

×

Ara fa tot just una setmana que va entrar en vigor l'obligació de presentar el Passaport o Certificat Covid a l'hora d'accedir a cafeteries, bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran, per tal d'evitar la propagació de la sisena onada de contagis, amb la nova variant Òmicron, que comença a expandir-se arreu. És cert que per a l'oci nocturn aquesta «obligació» va començar a l'octubre.

Aquesta iniciativa de la Generalitat, basada en les actuacions que estan fent altres països d'Europa des de fa algun temps per frenar els contagis de la Covid-19, està servint d'exemple per a d'altres comunitats de l'estat espanyol, on comencen també a aplicar la nova mesura «restrictiva».

Ara bé, la pregunta generalitzada és: aquesta nova mesura és suficient per frenar la sisena onada? Alguns experts qüestionen la seva utilitat per frenar contagis i d'altres el veuen com l'única opció per no afectar l'economia. Tothom està d'acord, en canvi, que si no s'acompanya d'altres mesures no aconseguirà aturar la pandèmia.

La nova mesura ha fet que gran part de la població no vacunada comenci a demanar cita per posar-se la vacuna Covid. Per exemple, aquest passat dissabte, primer dia d'un pont de cinc, al Centre Comercial La Maquinista de Barcelona es van repetir les cues dels qui no tenien cita prèvia per rebre la primera dosi de la vacuna.

Perquè una cosa és clara: directament no poden obligar a la ciutadania a vacunar-se, encara que aquesta mesura, es podria entendre com una manera indirecta d'obligació, si vols accedir a l'interior d'establiments d'hostaleria, gimnasos i residències.

Aquesta revista ha fet un petit «tastet» en alguns locals del municipi per a conèixer, de primera mà, l'acceptació de la nova mesura de control. Majoritàriament, la resposta ha estat de resignació i certa «indignació»: el sector de l'hostaleria ha estat un dels més afectats per totes les restriccions durant la pandèmia i ara han de comptar amb aquest afegit.

Per sort, a Palau-solità i Plegamans, el percentatge de la població vacunada amb certificat Covid és molt elevat i, de moment, no està provocant incidents greus entre la població encara no vacunada, malgrat el «ritual» de la comprovació del Passaport Covid mitjançant una aplicació on, escanejant el codi QR de l'usuari, surt un avís de color verd conforme aquesta persona «pot passar», o vermell en el cas de que hi hagi algun tipus de problema per vacunació o tests de contagi.


Reflexió

Aquesta nova mesura planteja d'altres qüestions, des del punt de vista moral, humà i social:

  • Si legalment no es pot preguntar directament a una persona si està o no vacunada, pel dret de la privacitat, però qui controla l'accés a l'establiment sí, on comença i on acaba aquesta privacitat personal de l'individu?
  • Què ha de fer el responsable d'un local d'hostaleria si, per exemple, un client habitual ara no pot passar per no tenir el Passaport Covid? Realment és un dilema: si el deixa passar, estarà incomplint la normativa, però si no el deixa passar, el negoci estarà perdent ingressos i hem de recordar que l'oci i l'hostaleria ja estan bastant «tocats» econòmicament per les restriccions anteriors.
  • S'entén el sentit de la mesura de seguretat però, qui controla les aglomeracions a les cues, la manca de distància de seguretat al transport públic o a d'altres espais tancats? I és més... Què passa amb els treballadors que no estiguin vacunats en un centre que s'exigeix al públic que sí que ho estigui? Sembla tot una mica irònic...

JMP 09122021