política
18-10-2023 | 19-10-2023 #263

La construcció dels 52 HPO a Can Riera escalfa el Ple de setembre

263-resum-del-ple-ordinari-de-setembre-1697648589

A banda de les mocions, una, de suport a l'exconseller Miquel Buch i el Sergent Lluís Escolà; i dos, la moció contra la construcció dels 52 HPO a Can Riera, els principals punts de l'ordre del dia són:

  • Nova modificació de crèdit a càrrec del romanent de Tresoreria
  • Nova qualificació de l'espai de la Masia de Can Beira
  • Aprovació inicial del Pla Municipal de Prevenció d'Incendis Forestals
  • Denominació de vials i zona verda de diversos àmbits d'actuació urbanística executats amb nom de dona
  • Elecció del Jutge de Pau substitut
  • Actualització de la indemnització per l'ús del vehicle particular per al personal eventual i per als càrrecs electes
  • Resolució d'al·legacions, aprovació definitiva dels plecs i adjudicació de la concessió administrativa demanial sobre el sòl de titularitat municipal destinat a la promoció, construcció i gestió d'allotjament de protecció pública de caràcter social i assequible.

×

La primera sessió plenària després del descans estival de l'agost, va posar el punt de tensió entre govern i oposició arran de la decisió de continuar endavant amb el projecte de la construcció del 52 habitatges de protecció oficial a Can Riera. Ningú no està en contra dels HPO, peró sí de la ubicació.

Paral·lelament, al llarg de la sessió, a la Plaça de la Vila, davant de l'Ajuntament, hi va haver una protesta veïnal amb xiulets, precisament per als HPO a Can Riera.


Ordre del dia: punts destacats

La modificació de crèdit núm. 12 com a crèdit extraordinari / suplement de crèdit procedent del romanent, va ser aprovada pel govern, amb el vot en contra del PSC i l'abstenció de Junts i Cs.

Un nou suplement de crèdit per un import total d'uns 135.000 euros per destinar a diferents partides. L'abstenció de Cs ve donada per una partida de 45.000 euros que seran «para adecuar las calles para la construcción de las viviendas en Can Riera, y no estamos de acuerdo con este tema», va al·legar el regidor de Cs, Andrés Martínez.

Per la seva banda, el vot contrari del PSC va en la mateixa línia de l'anterior modificació, atès que Sanabria ja va avisar al seu moment que el pressupost per al 2023 «era un pressupost sense recursos, i ara s'està veient».


L'alteració de la qualificació jurídica del bé i de la cessió de l'espai de la Masia de Can Beira, va ser aprovada per unanimitat.

Aquesta modificació és necessària per posar al servei i al domini púbics aquest bé municipal, segons va explicar el govern.


L'aprovació inicial del del Pla Municipal de Prevenció d'Incendis Forestals, també va ser aprovada per unanimitat.

El Pla, previst per al període 2024-2029 incorpora les actuacions d'inversions i de manteniments per poder reduir el risc d'incendis, i s'ha desenvolupat per la Diputació, en col3laboració amb els tècnics municipals i l'Agrupació de Defensa forestal local —ADF—.


La denominació de vials i zona verda procedents de diversos polígons d'actuació urbanística executats: PAU37, PAU18, PAU 3, PAU 7, PAU 6 I PAU 23, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció de Cs.

L'abstenció ve donada per alguna discrepància amb els noms, tot i estar d'acord amb el «80%» de la moció.

Els nou noms dels carrers seran: Federica Montseny i Mañé, Marina Ginestà i Coloma, Frida Kahlo, Maria Mercè Marçal, Can Burgués, Parc de Muriel Casals i carrer de Mallorca.


L'elecció del Jutge de Pau, substitut d'Albert Canudas, per Albert Font, va ser aprovada per unanimitat.


L'actualització de la indemnització per l'us del vehicle particular al personal eventual i als càrrecs electes de l'Ajuntament, va ser aprovada per majoria, amb el vot en contra de Cs i PSC.

Aquesta actualització, de 0,19 a 0,26 euros/km, per la pujada del preu de la benzina va provocar el vot en contra de Cs i PSC, atès que no és necessari ja que hi ha alternatives, «com el parc de vehicles».


La resolució d'al·legacions, aprovació definitiva dels plecs i adjudicació de la concessió administrativa demanial sobre el sòl de titularitat municipal destinat a la promoció, construcció i gestió d'allotjament de protecció pública de caràcter social i assequible, va ser aprovada pel govern, amb el vot en contra del PSC, Junts i Cs.

A tal respecte, s'han descartat les al·legacions presentades pels veïns de Can Riera contra la construcció dels HPO al barri.


Ordre del dia: mocions

La moció presentada pel grup Junts x PsiP, de suport a l'exconseller Miquel Buch i el Sergent Lluís Escolà, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció del PSC i el vot en contra de Cs.

La moció es fonamenta en què la sentència dictada contra Buch i Escolà és «una sentència injusta i és una persecució contra l'independentisme», segons va exposar la regidora Laura Navarro.


La moció presentada pel PSC, Junts x PsiP i Cs, en representació de l'AV de Can Riera, sobre la construcció de 52 habitatges HPO al Camí de la Serra de Ponent, va ser rebutjada per l'equip de govern.

La moció argumenta la cerca d'un consens polític i tramitacions sense urgència i sense «manca de transparència» per tal d'inicial els tràmits per aturar el procés d'edificació. A banda del PSC, Junts i Cs, la moció està signada també per Palau En Comú podem i per Demòcrates.

Segons el PSC, els veïns de Can Riera estan preocupats per la situació i està generant conflicte entre els veïns. A més, consideren que hi ha «una transparència insuficient». El Pla d'Habitatge «no els hi dona dret a una carta blanca en quant a la urbanització del poble; i aquest projecte continuarà amb molts problemes i podria acabar en un contenciós davant un jutge, cosa que no voldríem ningú», va exposar el regidor socialista Ignasi Martínez.

Laura Navarro, regidora en solitari de Junts, va explicar que «sempre hem estat fidels als nostres compromisos del pacte de govern». Navarro va aclarir que no estan en contra de la construcció dels HPO, però sí que caldria «reestudiar el tema on un veïnatge ens demana recopilar més informació i, atès que alguns punts grinyolen, s'hauria de buscar solucions».

Per a Cs, el Pla d'Habitatge s'hauria de consultar amb els veïns. «Nosotros pedimos que se pare el proyecto para poder hablar extensamente con los vecinos», va reblar el regidor Andrés Martínez.

Per la seva banda, Patrícia Freine, en nom del govern, va argumentar la seva posició dient que el govern sempre «aposta pel diàleg». Freire va explicar que desplaçaran els comptadors i transformadors de la zona est de la parcel·la i ampliar l'espai per a la recollida porta a porta de residus. A més, «el Pla d'Habitatge va ser aprovat el seu dia per unanimitat». Sobre la manca de transparència, Freire va puntualitzar que aquest govern té «una responsabilitat màxima» i sobre la urgència, «cap: només la d'optar a la subvenció». Per a Freire, el tema va se abordat a l'Audiència Pública. També va criticar la «falta de Pla d'Habitatge» dels governs anteriors.

Finalment, l'alcalde, Oriol Lozano que aclarir que va anar personalment «a parlar amb els veïns de Can Riera i els hi vaig explicar que, si guanyàvem les eleccions, faríem els pisos».


JMP 02102023