política
18-10-2023 | 18-10-2023 #263

Polèmica i posicionament sobre la construcció dels HPO a Can Riera

263-posicionament-sobre-els-hpo-a-can-riera-1697650487

La decisió de tirar endavant el projecte de la construcció dels 52 habitatges HPO al barri de Can Riera ha provocat que ERC per una banda, l'AV Can Riera per una altra, i posteriorment Junts per PsiP, hagin manifestat públicament els seus respectius posicionaments sobre tota la situació.

×

Arran de la polèmica generada al Ple de setembre, amb el fet de tombar les al·legacions dels veïns de Can Riera, i de les acusacions pronunciades a la moció per aturar el projecte dels HPO, juntament amb la protesta veïnal al llarg de tota la sessió plenària i la pressió física dels veïns a la sortida del Ple, va provocar que el passat 3 d'octubre ERC fes un comunicat defensant la seva postura.

En resposta a aquest comunicat d'Esquerra, l'AV de Can Riera va publicar un altre comunicat dos dies més tard.

Posteriorment, el passat dia 6 d'octubre, Junts per PsiP va convocar una roda de premsa per deixar clar el seu posicionament davant la situació actual amb la construcció d'aquests habitatges a Can Riera.

La polèmica està servida...


Posicionament d'ERC

Segons el comunicat, ERC «ha estat sempre partidària de la construcció d'HPO, ja que creiem que el dret a l'habitatge és un dret universal». A més, explica que «som coneixedors que una petita part del veïnatge de Can Riera són contraris al desenvolupament d'aquesta mena d'habitatge a la zona, i des de fa temps que estem rebent insults i assetjament per part seva».

Per a ERC, «en l'argument de la moció, es van utilitzar arguments que no eren veraços, que eren esbiaixats o, senzillament, mentida».

Sobre l'acusació de «falta de transparència» el comunicat argumenta:

  • Consell Municipal de Serveis Socials del 19/7/22: figurava a l'ordre del dia els 12 nous projectes d'habitatge, bases dels habitatges públics de lloguer social i projecte Can Maiol, subvenció Next Generation.
  • Acta del Consell de Serveis Socials del 26/4/23: consta com a punt de l'ordre del dia els Habitatges Públics de Lloguer Social, i subvenció Camí de la Serra.
  • PSC, Cs i Junts «no fan cap pregunta al respecte».
  • Referència al projecte per a la subvenció i a l'obtenció d'aquesta subvenció en les últimes dues Audiències Públiques, del 09/10/2022 i la del 16/03/2023, respectivament.

Segons argumenta ERC, s'han considerat algunes peticions de l'associació de veïns, per això: es desplaçarà l'estació transformadora i els comptadors a la zona est de la parcel·la, es crearà un segón accés per a vehicles, i es desplaçarà l'espai de la recollida de residus.

Finalment, Esquerra argumenta que «el resultat de les eleccions atorga una majoria aclaparadora que reforça les idees del programa», i també descarta que «en cap moment es treballi de manera unilateral».

Veure el comunicat sencer d'ERC


Posicionament de l'AV Can Riera

l'AV Can Riera, primerament «volem expressar el nostre total rebuig a l'aldarull que es va produir en acabar el ple del passat dia 28 de setembre de 2023. Volem manifestar que som gent de bé i de Pau, i que en la nostra reivindicació no hi cap ni l'insult, ni l'assetjament, ni la manca de respecte cap a ningú. Pel que lamentem que s'hagin pogut sentir assetjats en algun moment, ja que no era pas la nostra intenció».

L'Associació vol deixar clara la «disconformitat a un projecte social que es vol dur a terme». A més, «denunciem que la ubicació no és la correcta, ni pels veïns i veïnes que viuen al barri actualment, ni pels nous que vindran».

Aquest comunicat també fa èmfasi en reconèixer que sí que són partidaris dels habitatges més assequibles i dignes per a la gent jove ja que «el dret a l'habitatge és un dret universal i fonamental».

Els veïns de Can Riera reclamen «un estudi al municipi que ens doni unes xifres reals de la necessitat que hi ha a Palau d'habitatges d'HPO», i que, a més, «no entenem ni la urgència ni la emergència social».

Finalment, demanen que s'aturi el projecte «donada l'oposició veïnal que actualment hi ha», i posen els exemples de rectificació o cancel·lació de projectes similars a Manlleu, Corró d'Amunt o Sant Cugat del Vallès.

Veure el comunicat sencer de l'AV Can Riera


Posicionament de Junts per PsiP

En la roda de premsa, Laura Navarro va fer un resum dels 33 punts publicats en referència al seu posicionament al respecte dels HPO i Can Riera.

El resum d'aquests punts:

  • El projecte neix amb moltes interrogants que l'Ajuntament no ha aclarit a la població i ni tan sols als veïns afectats.
  • Gran desconeixement dels elements que estan involucrats en el projecte, especialment entre els joves.
  • El projecte va sortir a la llum en ple període preelectoral, però no hi ha hagut sessions informatives per donar-lo a conèixer.
  • És un projecte que canvia de forma sensible la fisonomia d'un dels barris més singulars per la seva proximitat a boscos que pertanyen a tots els habitants de PsiP i no pot ser despatxat amb aquestes urgències.
  • Cinc partits polítics han manifestat les seves reserves sobre la viabilitat i idoneïtat del projecte decidida per l'Ajuntament a Can Riera i demanen la seva aturada.
  • «EXISTEIXEN ALTERNATIVES» i des de Junts ens posem a disposició de l'Ajuntament per estudiar-les conjuntament.

Veure el comunicat sencer de Junts



JMP 09102023 | Font: ERC / AV Can Riera / Junts