política
26-03-2021 | 26-03-2021 #236

Tots els grups municipals en contra del tancament de l'empresa Bosch al Ple de març

236-resum-del-ple-ordinari-de-marc-1616762471

A banda del rebuig contra el tancament i suport als treballadors de l'empresa Bosch, dues noves modificacions de crèdit, l'adjudicació de la contractació del servei de recollida de residus, els reglaments de prestacions de caràcter social i de l'Arxiu Municipal, la modificació d'uns punts de l'Ordenança de Civisme, el reconeixement dels drets de les persones «trans», al debat del Ple de març.

×

Aquest passat dijous, 25 de març, va tenir lloc una nova sessió plenària telemàtica l'alcalde, Oriol Lozano, va lamentar la decisió de la mesa del congrés espanyol de no admetre a tràmit la llei de l'amnistia presentada fa una setmana pels grups independentistes, i que, ni tan sols s'arribarà a debatre al ple.

Ordre del dia: els punts

#1. L'aprovació de l'acta de la sessió del Ple de data 25 de febrer de 2021, aprovat per unanimitat.

#2. L'aprovació inicial del Pla Local d'Habitatge de PsiP, aprovat per unanimitat.

El Pla és un document que defineix, per un període de cinc anys, les estratègies i propostes des del govern local amb l'objectiu de fomentar l'assoliment del dret de la ciutadania a gaudir d'una vivenda digna i en condicions assequibles, una vegada fet l'anàlisi i la diagnosi de la situació de l'habitatge en el territori. Aquest primer Pla d'habitatge te la voluntat d'establir una política municipal per abordar la problemàtica de l'habitatge de forma transversal, segons va expressar la regidora Freire.

#3. L'aprovació inicial de l'expedient de modificació de crèdit núm. 5/2021, aprovat per majoria, amb l'abstenció del PSC.

Aquesta nova modificació fa referència a diverses despeses vinculades a partides pressupostàries de l'any anterior pendents d'aplicar al pressupost d'enguany. Un total de 292.764,81 euros a càrrec del romanent desglossats en 152.367,96 € de despesa de personal, 43.606,77 € d'òrgans de govern, 1.816,08 € de locomoció personal d'administració general, 91.561 € de serveis de recaptació i 3.423 € d'amortitzacions de préstecs a entitats financeres.

#4. L'aprovació inicial de l'expedient de modificació de crèdit núm. 7/2021, novament aprovat per majoria, amb l'abstenció del PSC.

Amb aquesta modificació, les partides existents, juntament amb la incorporació de 3 noves partides —concessió administrativa del cementiri, dinamització cultural de la Torre Folch i campanya del canvi energètic—, s'incrementen en 464.351,73 euros, deixant un romanent disponible de 7,5 milions d'euros.

#5. Donar compte de l'informe d'intervenció trimestral respecte del pagament de factures del quart trimestre de 2020: 1.178 pagaments, amb un import total de 2.2078.040 euros, i un promig de pagament de 17 dies.

#6. La sol.licitud de bonificació de l'impost sobre construccions, instal.lacions i obres liquidat amb motiu de les obres de rehabilitació de l'envolupant exterior de la «Casa Agell» —exp. 2021/285—, també aprovada per unanimitat. Una bonificació de fins al 95% en l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres —ICIO— de la Casa Agell.

#7. L'aprovació de l'adjudicació de la contractació del servei de recollida de residus sòlids urbans del municipi de PsiP —exp. 2020/36-10098—, aprovada per majoria, amb el vot en contra de Cs i PSC.

Transcorregut el període d'ofertes per al contracte de la nova recollida de residus, s'han fet les valoracions automàtiques i les valoracions dels tècnics de l'Ajuntament, amb una única oferta presentada, l'empresa «Corporació CLD Servicios Urbanos de Tratamiento de Residuos, S. L.», amb una oferta econòmica de 6.336.799,22 euros —sense IVA—, per sota de l'oferta màxima pressupostada.

Al debat, mentre que Primàries va recolzar la proposta de l'equip de govern, Cs va argumentar en contra que aquest nou sistema és un model imposat que no agrada al veïnat. Per la seva banda, el grup PSC-CP, encara que la contractació s'ha realitzat de manera correcta, la coherència política de la posició del grup és contrària a la del govern. Consideren que hi ha dubtes en la gestió del servei i que no veuen viable aquest sistema en els habitatges plurifamiliars. Tampoc no s'han estudiat models mixtes ni s'ha fet un procés participatiu «real», més aviat «quasi impositiu», va acabar argumentar el portaveu del grup, Marc Sanabria.

#8. L'aprovació de l'adhesió de l'Ajuntament de PsiP a la comissió d'ètica en la contractació pública, aprovada novament per unanimitat.

Recordem que la comissió d'ètica en la contractació pública va ser creada en base al codi de principis i conductes recomanades en gestió pública i aprovada per la Generalitat el 2014 i actualitzada el 2017.

#9. L'aprovació de l'addenda del contracte per a la concessió, la gestió i l'explotació d'aigua potable al municipi, també aprovada per unanimitat.

Segons va explicar Sergi Plaza, quan es va signar la concessió amb CASSA, es va acordar fer un fons d'inversió d'1 milió d'euros, per a les possibles obres i millores de la xarxa d'aigua potable. En l'actualitzat, aquest fons està dipositat en un compte de l'Ajuntament que només afecta a tresoreria, i no pas al pressupost. Aquest fons s'ha de tornar a la companyia al finalitzar la concessió, prevista per a poc més d'un any. La decisió del govern ha estat tornar-lo ara, en lloc de esperar-se a la finalització de la concessió.

#10. L'aprovació de l'acta relativa a les operacions de delimitació entre els termes municipals de Lliçà d'Amunt i Palau-solità i Plegamans, també amb aprovació unànime.

Una nova operació de limitació, aquesta vegada amb Lliçà d'Amunt, marcada i delimitada per la la Creu de Baduell.

#11. L'aprovació noms de dona per a tres parcs, també favorable de forma unànime.

Aquest punt és de tràmit per a la formalització de la nomenclatura de 3 parcs de la vila amb noms de dones, segons l'acord de Ple d'abril de 2019. L'acte públic però, es va realitzar el passat 10 de març, aprofitant la commemoració del 8M, Dia Internacional de les Dones. El nous noms dels parcs: Enriqueta Gallinat —Parc de Can Falguera—, Clara Campoamor—Pla de l'Alzina—, i Neus Català —Parc de Can Duran—.

#12. L'aprovació inicial del reglament de les prestacions econòmiques de caràcter social de PsiP, novament aprovat per unanimitat.

Bàsicament una revisió i renovació dels criteris que ja es van aplicar l'any 2018, per l'ajut als més necessitats i menys afavorits en les prestacions bàsiques de vida digna.

#13. L'aprovació inicial del reglament de l'Arxiu Municipal de PsiP, aprovat per unanimitat.

Segons va indicar la secretària de l'Ajuntament assistent a la sessió, en l'època actual és necessari fer un reglament que reguli totes les gestions que afecten l'Arxiu Municipal.

#14. L'autorització per a la substitució del vehicle adscrit a la llicència municipal de vehicles lleugers de servei públic —taxi— núm. 7, també amb aprovació unànime.

L'actual propietari del taxi ha sol·licitat el canvi per un altre que compleix les mateixes prestacions per a persones discapacitades que l'anterior vehicle.

Ordre del dia: les mocions

#15. La moció presentada per Primàries, amb l'adhesió del PSC-CP i Cs, per a la modificació de l'Ordenança de Civisme, va ser aprovada per unanimitat.

Segons la portaveu de Primàries, Núria Solà, aquesta moció és per l'aclariment de les interpretacions del reglament actual que afecta la penjada i col·locació de pancartes, després de l'informe emès pel Síndic de Greuges arran de les queixes d'una associació de veïns de la vila. Segons Solà, a l'Article 14 del reglament hi ha dos apartats que poden crear confusió. El punt 4, que regeix els principis referents a la col·locació de pancartes; i el punt 5, que limita, per esdeveniments puntuals, el punt 4, creant així possibles interpretacions del reglament.

A més, la moció sol·licita dotar de terminis de resposta a les sol·licituds que es presentin, cosa que ara no hi ha a l'actual Ordenança aprovada l'any 2009.

#16. La moció presentada per Cs, de petició de posicionament de l'Ajuntament de PsiP en condemna de la violència, aprovada per majoria degut a l'abstenció d'ERC i JxPsiP-Junts, amb el vot en contra de Primàries.

Segons va exposar el portaveu de Cs, Andrés Martínez, han volgut instar a les forces polítiques del consistori a posicionar-se en contra de la violència en general, dels aldarulls i de la violència en les protestes polítiques, arran dels fets ocorreguts a Barcelona els últims dies del passat mes de febrer.

Per la seva banda, Primàries va decidir votar en contra perquè, segons el seu criteri, la moció no està ben redactada: si primer condemna tot tipus de violència, cosa que el grup que representa Solà està totalment d'acord en condemnar, l'addenda posterior de concretar la condemna de la «violència política» desfà i desmereix el punt de la violència general, fixant aquesta moció en conceptes estrictament polítics. «Què passa amb la Policia? I amb els manifestants? Això crea una dicotomia que, encara que la idea és bona, al destacar la idea política, aquesta anul·la les altres», va aclarir Solà.

#17. La moció presentada per ERC, amb l'adhesió de JxPsiP-Junts, a favor del ple reconeixement dels drets de les persones «trans» i en suport d'una llei «trans» estatal, va ser aprovada per unanimitat.

Segons va expressar la regidora Freire, en l'època actual és necessària la urgència i la obligació al dret d'autodeterminació de gènere, aconseguit la plena igualtat a tots els nivells socials i laborals.

#18. La moció presentada per tots els grups municipals, de caràcter no polític, contra el tancament de l'empresa Bosch a Lliçà d'Amunt que, lògicament, va ser aprovada per unanimitat.

El mateix alcalde, Oriol Lozano, va presentar aquesta moció que parteix del comitè d'empresa de la planta que la companyia Bosch té a la població veïna de Lliçà d'Amunt, per donar suport als 336 treballadors que es poden quedar al carrer i les seves famílies degut, a la decisió del tancament d'aquesta planta per deslocalització del territori, encara que la companyia continua tenint beneficis, la qual cosa fa que no estigui justificat aquest tancament; i tanmateix exigir totes les administracions, incloent la Generalitat, cercar opcions de viabilitat i mediar per a fer possible el no tancament de l'empresa.

#19. Donar compte de les resolucions emeses per l'alcaldia i acords de la junta de govern local des de l'última sessió plenària, que, òbviament, han estat enviades a tots els grups.

Com a proposta d'urgència, no n'hi va haver cap.


JMP 26032021