política
27-02-2022 | 27-02-2022 #246

La gestió de l'aigua, la reforma laboral i la salut mental a debat al Ple de febrer

246-resum-del-ple-ordinari-de-febrer-1645949978

L'inici dels expedients per al canvi de gestió de l'aigua i per la perllongació forçosa del contracte d'abastament, l'atenció presencial adient per a la gent gran als bancs, el pagament d'impostos a l'ATC, la reforma laboral, i el pla de prevenció del suïcidi i salut mental com a punts principals de l'ordre del dia en una sessió plenària que torna, després de dos anys, al Saló de Plens de l'Ajuntament.

×

Si al gener, les elevades xifres de la Covid-19 i l'alt índex de risc al municipi van provocar que es tornés a la via telemàtica per realitzar la sessió plenària, ara, al febrer, la davallada de les actuals xifres ha propiciat que la sessió de febrer s'hagi pogut desenvolupar al seu lloc oficial, tot just dos anys després de l'inici de la pandèmia.

Coincidint amb l'atac de les forces russes a Ucraïna, l'alcalde va fer lectura d'un manifest en contra d'aquesta guerra abans de l'inici de l'ordre del dia de la llarga sessió plenària.


Ordre del dia: punts destacats

#. La modificació de l'Ordenança 5 reguladora de l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, va ser aprovada per unanimitat. En definitiva, l'aprovació de la nova plusvàlua segons el nou càlcul realitzat per la Diputació de Barcelona.

#. L'actualització dels béns que formen el patrimoni municipal del sòl i habitatge de l'Ajuntament, que va ser aprovada per unanimitat.

Amb l'obligació d'aprovar l'inventari i el balanç de la situació del patrimoni municipal del sòl i habitatge, i segons es va acordar al setembre de 2008 en sessió plenària, s'ha de procedir a la seva actualització i tramesa al Registre de Planejament de Catalunya per a la seva inscripció.

#. L'actualització parcial de la valoració de llocs de treball i modificació de plantilla de l'Ajuntament, també va ser aprovada per unanimitat.

#. La resolució a les al·legacions formulades per l'oficina antifrau de Catalunya davant el projecte de l'Ordenança general de subvencions i les bases reguladores de les subvencions a entitats sense afany de lucre de l'Ajuntament, va ser aprovada per unanimitat, atenent 6 de les 8 al·legacions presentades.

#. L'acord per l'inici de l'expedient per al canvi de forma de gestió del servei públic d'abastament d'aigua de PsiP, va ser aprovat per majoria, amb el vot en contra de PSC i Cs.

#. L'acord per l'inici de l'expedient de perllongació forçosa de la prestació del servei públic d'abastament d'aigua potable per garantir la continuïtat de la prestació del mateix, va ser aprovat per unanimitat.

Aquest punt es va debatre conjuntament amb l'anterior ja que van lligats. Després de l'aprovació al juny de 2021 del plantejament d'un nou sistema se servei d'abastament d'aigua potable per al municipi, ara s'ha presentat la proposta de la constitució de la comissió per a iniciar els tràmits. Per a Cs, la proposta del nou sistema sembla una «decisió unilateral», segons va comentar el portaveu, Andrés Martínez i que, «a la llarga, acabarà pujant el preu del servei als usuaris». El PSC continua veient molts dubtes respecte les empreses que han de fer la gestió indirecta.

D'altra banda, mentre es fa tot el procés de municipalització de l'aigua, s'ha hagut de prorrogar, per un període mínim de 6 mesos i màxim de 12 mesos, el contracte actual amb CASSA per garantir el seu subministrament.

#. L'Ordenança reguladora per a la gestió dels residus de la construcció, en la seva fase inicial, va ser aprovada per unanimitat.

#. El projecte de les obres de millora de la pavimentació del Camí Creu de Baduell, pertanyent als municipis de Palau-solità i Plegamans i Lliçà d'Amunt, va ser aprovat per unanimitat.


Ordre del dia: mocions

#. La moció presentada pel PSC i Primàries, per demanar a les entitats bancàries un servei i atenció presencial adequada a la gent gran del municipi, va ser aprovada per unanimitat.

Tots els grups es van posar d'acord per acabar amb aquesta política de les entitats bancàries, que redueixen el nombre de sucursals i d'operaris, obligant a la ciutadania a desplaçar-se, i que redueixen l'horari d'atenció al públic i que, a la vegada, estan, d'alguna manera, menystenint a la gent gran per la bretxa digital. Hem de pensar que, dels prop de 15.000 habitants de PsiP, 2.500 vilatans i vilatanes pateixen la bretxa digital.

#. La moció presentada per Primàries, com a proposta d'aprovació per tal de fer el pagament d'impostos estatals a l'Agència Tributària de Catalunya, va ser aprovada per majoria, amb el vot en contra de PSC i Cs.

Segons Núria Solà, portaveu de Primàries, aquesta moció està elaborada des dels punts de vista econòmic i jurídic, per a enfortir amb els impostos grans —IVA, IRPF i impost de societats— l'ATC.

Per a Cs, ara no és el moment adient perquè s'han d'unificar els esforços per combatre la crisi sanitària. A més, volen que sigui una estructura administrativa consensuada, i no partidista. Per al PSC, senzillament, la ciutadania ha de pagar els impostos on pertoquen.

#. La moció presentada pel PSC, de suport a la reforma laboral i el diàleg social per la seva incidència al món local, va ser rebutjada, amb els vots en contra d'ERC, JxP-Junts i Primàries.

Aquesta moció, segons va expressar Marc Sanabria, portaveu del PSC, pretén donar suport a la reforma laboral aprovada per l'Estat.

Per a Primàries, les modificacions fetes a la reforma «són irrisòries». Per a JxP-Junts, aquesta reforma és un retrocés continu només negociat amb patronal i l'IBEX 35. Des del punt de vista d'ERC, aquesta reforma ha estat realitzada per Podemos.

#. La moció presentada pel PSC, per a la implantació a través de l'Ajuntament de PsiP d'un pla local de prevenció del suïcidi i salut mental, va ser aprovada per unanimitat llegir notícia relacionada.


Ordre del dia: propostes d'urgència

#. La moció d'urgència presentada per Primàries, contra la repressió, les actuacions policials i les desorbitades acusacions de la fiscalia en relació a l'acció política de protesta de «Meridiana Resisteix», va ser aprovada per majoria, amb el vot en contra del PSC i Cs.

Segons Solà, la regidoria d'Interior només pot fer canvis d'ubicació, però no pot prohibir una manifestació sempre que sigui pacífica, i, últimament, han hagut amenaces i identificacions violentes per part del Mossos vulnerant el dret dels manifestants.

Per a Cs, els manifestants no són demòcrates i són els repressors de la ciutadania ja que interfereixen en el seu ritme diari amb la seva persistència en el temps.

Per al PSC, aquesta és una moció contrària a la que van presentar mesos enrere per la necessitat de trobar una solució al conflicte. El PSC recolza la decisió d'Interior de traslladar la manifestació a una altra ubicació.


JMP 26022022