política
31-10-2022 #253

Les Ordenances Fiscals, l'ocupació il·legal i el suport a les dones iranianes, a debat al Ple d'octubre

253-resum-del-ple-ordinari-d-octubre-1667201826
Foto: Aj PsiP.

Ordenances Fiscals, nova modificació de crèdit, conveni per a l'allotjament cooperatiu, energia fotovoltaica i un parell de mocions en una sessió de poc més d'una hora.

×

Una jornada curta per debatre temes importants de la vila, com les Ordenances Fiscals que va començar sense l'aprovació de l'Acta de la sessió anterior per un error en la redacció del document. La representant de Primàries, Núria Solà, va al·legar que a l'Acta no consta al llistat dels regidors assistents a la sessió, encara que sí consta a la signatura. Es farà l'esmena corresponent i es votarà per a l'aprovació a la propera sessió plenària.


Ordre del dia: punts destacats

#. Les Ordenances Fiscals per al 2023 van ser aprovades per unanimitat.

Segons va explicar el regidor Sergi Plaza, la idea és la congelació dels impostos i de les taxes per al proper any a causa de la ja escurada butxaca dels palauencs i palauenques per culpa de la situació econòmica actual. Dels 32 punts del total de les Ordenances Fiscals, entre impostos i taxes, s'han modificat 17 per canvis de redactat i adaptar-los a la normativa vigent. Els impostos amb modificacions: IBI, IVTM, IAE, ICIO, plusvàlua municipal —IIVTNU—. Les taxes modificades són: residus municipals, cementiri, remoguda via pública, espais de càrrega i descàrrega, horst, material municipal, serveis culturals, publicitat a zones esportives, serveis del parc de l'Hostal del Fum, deixalleria municipal, autoritzacions sanitàries, i llicències urbanes.

#. La modificació de crèdit núm. 21, en la modalitat de suplements de crèdit finançat amb càrrec romanent de tresoreria, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció del PSC.

Aquesta vegada, el suplement de crèdit és per un import de 519.000€ per a activitats a col·lectius socials, plaques fotovoltaiques al pavelló municipal, o enllumenat públic entre d'altres.

#. El conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i la Cooperativa Sostre Cívic, per impulsar la promoció d'un projecte d'allotjament cooperatiu per a promoure l'habitatge assequible al municipi, va ser aprovat per majoria, amb l'abstenció del PSC i Cs.

Segons el govern, fa temps que es treballa en el Pla Local per a la recuperació de la Masia de Can Maiol i per a la recuperació del model de cooperativa en habitatge, com a model just i sense especulació. De les 3 entitats estudiades, Sostre Cívic és la que més encaixa en el projecte. Tant PSC com Cs van reconèixer la feina feta, però necessiten veure com es desenvoluparà més endavant.

#.El projecte executiu d'instal·lació d'energia fotovoltaica per autoconsum a l'edifici de la Policia Local, va ser aprovat per unanimitat.

El projecte executiu ha estat redactat per l'enginyer industrial Aleix Rifà i Beltran, amb un pressupost de 63.657,40 euros, IVA inclòs. L'edifici de la Policia Local funciona les 24 hores els 365 dies l'any i, actualment, és uns dels principals edificis amb gran consum energètic.


Ordre del dia: mocions

#. La moció presentada pel PSC per l'adhesió de l'Ajuntament a la resolució contra l'ocupació il·legal d'habitatges als municipis de l'arc metropolità de Barcelona, va ser rebutjada amb el vot en contra de l'equip de Govern i l'abstenció de Primàries.

Segons el PSC, Catalunya és la comunitat amb més ocupacions il·legals al territori, al voltant del 42%. Volen demanar als bancs la cesió d'edificis, volen la reforma de la normativa penal, entre d'altes coses. És per això que fan una crida a l'Ajuntament per donar suport a la resolució i a les dues esmenes presentades.

Per a Núria Solà, portaveu de Primàries, aquest és un tema sensible i que estan clarament en contra de l'ocupació il·legal. Les lleis s'han de reescriure però cal anar més enllà i solucionar el problema social ja que cal diferenciar entre una ocupació «normal» i una ocupació marcada per les «màfies». Per tant, no veu clarament la direcció de la moció.

Cs fa una aposta per a que la problemàtica de l'ocupació il·legal sigui resolta pel Govern central.

El Govern de PsiP, per la seva banda, està a favor d'alguns del punts de la moció, però demanen atacar la problemàtica des de l'arrel. i, això, la moció no ho fa. La moció hauria estat correcta si no inclogués les dues esmenes.

#. La moció presentada pel PSC, de suport de l'Ajuntament a les dones iranianes, va ser aprovada per unanimitat.

El 16 de setembre de 2022, Mahsa Amini, una jove kurda de vint-i-dos anys va morir a un hospital de Teheran a conseqüència d'una brutal agressió de l'anomenada policia de la moral de la República Islàmica de l'Iran. El motiu de la seva detenció va ser, suposadament, portar el hijab de forma incorrecta. És per això que demanen, entre d'altres coses, condemnar la vulneració dels humans i particularment els drets de les dones i les nenes per part del règim iranià, condemnar l'assassinat de la Mahsa Amini i la Hadis Najafi a mans de la policia de la moral de l'Iran, així com totes les altres víctimes i altres formes de sotmetiment i tortura, condemnar l'empresonament de la periodista Nilufar Hamedi, així com de la resta de periodistes empresonats per informar sobre la mort d'Amini i n'exigeix l'alliberament, així com el respecte a la llibertat de premsa i informació, condemnar la repressió del règim iranià, especialment repressiu vers les dones, les persones homosexuals i les minories ètniques i religioses.


Ordre del dia: propostes d'urgència

#. La proposta entrada a última hora sobre la modificació del calendari fiscal de l'Escola Municipal de Música per un problema de cobrament detectat amb els rebuts del mes d'octubre, va ser aprovada per unanimitat.


JMP 29102022