política
30-04-2023 #259

POUM, represaliats i símbols partidistes, a debat a l'últim Ple del mandat

259-resum-del-ple-ordinari-d-abril-1682832433

L'última sessió plenària d'aquesta legislatura va tancar amb alguns punts, com una nova i última modificació de crèdits; el canvi de forma de gestió de la neteja viària i la Deialleria Municipal; la modificació del POUM en referència l PAU 07 Tenda nova, PAU 45 Serra de Plegamans i PAU 46 Can Maiol Nord; la cessió als Dimonis de la Pedra Llarga de les figures de bestiari; el suport als encausats de l'operació Judes i represaliats de la societat civil independentista; i l'eliminació d'elements partidistes en els espais públics del municipi. Al final de la Sessió, tots els regidors i un per un van fer un comiat reflexiu d'aquests quatre anys de legislatura.

×

El passat 27 d'abril, el Ple es va iniciar amb l'anunci, per part de l'alcalde Lozano, de que aquesta sessió seria l'última del mandat ja que queda 1 mes just per a les eleccions municipals.


Ordre del dia: punts destacats

#. La 5a modificació de crèdit a càrrec al romanent de tresoreria i majors ingressos, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció del PSC.

Un total de 982.684,34 euros per a l'increment de les partides d'Activitats de Fires i Mercats, substitució de l'enllumenat públic, plaques fotovoltaiques al CEIP Palau, equipament per a festes populars, el conveni amb Grua Caldes; procedents, en part, del romanent de tresoreria de l'exercici anterior —53.211,29 euros—, i de la subvenció de La Diputació sobre Innovació i Eficiència Energètica —929.473,05 euros—.

#. L'inici del canvi de forma de gestió del servei públic de neteja viària i deixalleria municipal va ser aprovat per unanimitat.

El passat 11 d'abril, la comissió que ha realitzat l'estudi de la viabilitat del possible servei de gestió directa de la neteja viària i de la deixalleria municipal va concloure que sí que és viable la gestió directa. Hem de recordar que la formació d'aquesta comissió va ser aprovada en sessió plenària el passat 26 de gener.

#. L'inici de la modificació del POUM de l'ordenació detallada del PAU 07 Tenda Nova, PAU 45 Serra de Plegamans i PAU 46 Can Maiol Nord, va ser aprovat pel govern, amb l'abstenció de Primàries i el vot en contra de Cs i PSC.

Després de la suspensió de llicències urbanístiques al juny de l'any passat i que ara, està apunt de vèncer, el govern presenta aquesta modificació per passar de 400 punts d'habitatge a 210, dels quals 53 seran VPO.

Núria solà, portaveu de Primàries, va argumentar la seva abstenció en els principis del grup polític de no malbaratar les poques zones verdes que en disposem, tot i que va trobar correcta questes actuacions en comparació amb l'indicat actualment.

Andrés Martínez, portaveu de Cs, va argumentar el vot en contra dient que «aún siendo correctos los objetivos, el tema es muy importante como para cerrarlo ahora a las puestar de las elecciones municipales».

Ignasi Martínez, per part del PSC, també va dir que «no veiem correcte que a l'últim Ple es porti aquest punt a votació» A més, «hauria de ser el nou govern sortit de les eleccions el que presentés la proposta».

#. La cessió de les figures del Bestiari a l'Associació dels Deixebles de la Pedra Llarga, també va ser aprovada per unanimitat.

Consisteix en la regularització de la cessió de la Bèstia i des Pollets per 15 anys, recollit en un conveni entre l'Ajuntament i els Deixebles per a les tres actuacions anuals: Festa Major, Guirigall i una tercera pendent de concretar. L'Ajuntament es compromet a fer restauració de les figures cada 2 anys. A més, ha de garantir espai d'assaig i el transport.


Ordre del dia: mocions

Cal dir que cap de les dues mocions presentades en aquesta sessió van ser debatudes i, després de l'exposició, es va passar directament a les votacions.

#. La moció presentada per Primàries, amb l'adhesió d'ERC, de suport als encausats de l'operació Judes i als represaliats de la societat civil independentista, va ser aprovada per majoria, amb el vot en contra de PSC i Cs.

Segons va exposar Núria Solà, aquesta moció també està reforçada per CDR, CUP, ANC i Bufanderes per la Llibertat.

«Des de l'1 d'Octubre de 2017, la repressió policial i judicial de la monarquia espanyola per intimidar el moviment independentista ha estat abusiva i constant», va iniciar Solà. Si primerament es va centrar en els polítics, «la repressió policial i judicial s'ha focalitzat últimament contra l'independentisme civil. És per això que avui hi ha més de 4.000 ciutadans encausats o pendents de judici», va afegir la líder de Primàries.

Entre d'altres coses, la moció demana «definir-se a favor de la llibertat d'expressió, la llibertat ideològica, la llibertat de manifestació, el dret a l'autodeterminació i la seva plasmació en forma de trencament amb l'estat».

#. La moció presentada per Ciutadans, instant a l'eliminació dels elements i símbols partidistes en els espais públics del municipi, va ser rebutjada amb el vot en contra d'ERC, JxP i Primàries.

La moció demana bàsicament que, «en cumplimiento de la obligación de neutralidad política de las Administraciones Públicas de acuerdo con lo que establece la Constitución Española, las sentencias del Tribunal Constitucional, las resoluciones del Tribuna l Superior de Justicia de Catalu ña, la jurisprudencia del Tribunal Supremo y la normativa de la Junta Electoral Central, se retiren de los edificios y espacios públicos, cualquier símbolo, bandera, pancarta, o elemento que contenga connotaciones políticas partidistas de cualquier tipo y que vulnere el mencionado principio de objetividad y neutralidad de la Administración Pública».


Ordre del dia: comiat

La sessió plenària va acabar amb el comiat de tots els regidors i regidores que han format part del consistori, especialment d'aquells que no repetiran: Jordi Plaza i Sergi Plaza per ERC, Jordi Pujol per Junts x PsiP, Juan Martínez per Ciutadans, i Núria Solà per Primàries.

En aquesta ocasió hi va haver quorum en qualificar el mandat i les sessions plenàries de molt tranquil·les, respectuoses i cordials, malgrat les diferències.


JMP 28042023