política
06-05-2022 | 13-05-2022 #248

Locals comercials com a habitatges, l'avortament i el 'Catalangate' al Ple d'abril

248-resum-del-ple-ordinari-d-abril-1651829932

El «Catalangate», l'avortament sense assetjament i la modificació del POUM per a convertir locals comercials en desús en habitatges de protecció pública van ser els punts més destacats de la sessió plenària d'abril.

×

La sessió celebrada el passat 28 d'abril, una de les més curtes dels últims mesos, va començar, com és habitual, amb unes paraules de l'alcalde, Oriol Lozano, de suport als represaliats i exiliats del procés. A més, va avançar el debat, en forma de moció d'urgència, sobre el cas d'espionatge a polítics i independentistes catalans, més conegut com a «Catalangate».


Ordre del dia: punts destacats

#. La modificació del POUM per a l'obtenció d'habitatge assequible en relació al canvi d'ús comercial a les plantes baixes per habitatges de protecció pública, va ser aprovada per unanimitat.

Amb aquesta modificació, locals comercials que actualment estan buits, podran convertir-se en habitatges, tal com es va aprovar en el Pla Local d'Habitatge al març de 2021. La redacció del document de modificació s'ha encarregat a l'arquitecte Joan Antoni Gil, en col·laboració amb els serveis tècnics municipals.

#. L'acta relativa a les operacions de delimitació entre els termes municipals de Parets del Vallès i Palau-solità i Plegamans, també va ser aprovada per unanimitat.

Aquesta acta correspon a l'última actualització de la demarcació territorial dels municipis, tal com es va aprovar anteriorment amb altres municipis fronterers a PsiP.


Ordre del dia: mocions

#. La moció presentada pel PSC per un «avortament sense assetjament», va ser aprovada per unanimitat.

Per tal de garantir l'accés universal a una pràctica segura i legal de l'avortament i el respecte del dret a la llibertat, a la intimitat i a la millor atenció sanitària possible, segons la llei aprovada el 5 de juliol de 2010, i penalitzar els grups que constantment assetgen les dones que han practicat l'avortament o han tingut la intenció de fer-lo, des del PSC demanen per penalitzar l'assetjament en les dones que acudeixen a clíniques per a la interrupció voluntària de l'embaràs; impulsar, en l'àmbit de les competències municipals, programes per a l'educació sexual i prevenció d'embarassos no desitjats; i, finalment, instar el Govern de la Generalitat a dotar dels mitjans necessaris els centres de salut per assegurar que hi ha una equitat territorial en l'accés a l'avortament i no obligar les dones a desplaçar-se a altres regions sanitàries per exercir els seus drets.

#. La moció presentada pel PSC sobre un acord de corresponsabilitat i cogovernança pel que fa al foment i al finançament de l'educació 0-3 anys a Catalunya, va ser rebutjada amb els vots en contra d'ERC, JxPsiP i Primàries.

Segons el portaveu del PSC, Marc Sanabria, durant els darrers 10 anys els successius governs de la Generalitat de Catalunya han desatès l'educació 0-3 anys, malgrat tractar-se d'una competència exclusiva. Per això insten al Govern de la Generalitat a abordar la universalització de l'Educació infantil, mitjançant el creixement del nombre de places públiques a on estableixi el nou Mapa de 0- 3 anys de Catalunya, millorant el finançament de les places actuals i, posteriorment, avançar vers el finançament complet del terç del cost de la plaça corresponent a les famílies.

Per a Núria Solà, portaveu de Primàries, en aquesta moció hi ha punts que ja s'estan executant, per tant, no és adient incloure'ls.

Per a l'equip de govern, ERC i JxPsiP, la moció no deixa de ser una «moció oportunista».


Ordre del dia: propostes d'urgència

Tres propostes d'última hora van entrar a debat, després de l'aprovació per unanimitat per ser incloses.

#. La moció conjunta que van presentar tots els grups municipals per tal que s'actuï amb urgència per pal·liar els greus efectes a les zones afectades per les gelades del mes d'abril, va ser aprovada per unanimitat.

L'Associació de Pagesos demana una sèrie d'ajuts directes arran de l'actual situació de sequera, d'increment de les despeses de producció i de la inflació actual, juntament a les glaçades que es van produir a inicis d'abril.

#. La moció d'ERC, JxPsiP i Primàries, per aclarir els fets de l'espionatge contra el moviment independentista català, més conegut com a «Catalangate», va ser aprovada per majoria després del vot per punts, a petició del PSC.

Intens debat sobre el programa «Pegasus» i el Catalangate on totes les forces polítiques van poder dir la seva. Des del punt de vista d'ERC, JxPsiP i Primàries, aquest espionatge il·legal posa «sota sospita» l'estat espanyol, i el col·loca a l'alçada d'Hongria o Polònia. «És necessari exigir una investigació exhaustiva per depurar responsabilitats».

Per a Solà, «Espanya és la vergonya d'Europa», i això «és un fet inqüestionable».

Segons Jordi Pujol, per part de JxPsiP, l'espionatge a catalans «evidencia que Espanya pensa que Catalunya és una colònia», fet que provoca no creure en la transparència de l'Estat espanyol.

Ignasi Fargas, des d'ERC, va posar de manifest que està més que demostrat que el «CNI català» mai no ha existit.

Des del punt de vista de Cs, en contra de qualsevol espionatge polític, «en 2018, el Parlament votó en contra de investigar el espionaje por parte de Mossos a políticos españoles». A més, «el mayor robo de datos de los catalanes se produjo el 1 de Octubre de 2017», segons va manifestar el regidor Juan Martínez.

Sanabria, per part del PSC, va sol·licitar la votació per punts al·legant que «l'espionatge és un cas de gravetat» i que són partidaris d'obrir una investigació. «Catalunya no és una colònia», va reblar Sanabria.

  • El punt per denunciar a persecució política i judicial cap al moviment independentista català i especialment, l'espionatge polític de l'Estat espanyol amb Pegasus contra més de 65 persones per les seves idees, es va aprovar amb el vot en contra de PSC i Cs.
  • Els punts per: exigir al govern espanyol que impulsi una investigació exhaustiva, transparència, aclariment dels fets i l'assumpció de responsabilitats, d'una banda; i demanar al Congrés dels Diputats la creació d'una comissió d'investigació que permeti determinar les responsabilitats, depurar-ne els responsables i explicar públicament com és possible que s'hagi pogut produir aquest espionatge il·legal massiu, d'altra; van ser aprovats amb l'abstenció del PSC i el vot en contra de Cs.

#. El nomenament temporal del regidor del PSC, Marc Sanabria, com a vocal dels Consells Municipal de Salut i Comunicació, en substitució de la regidora Cristina Pérez, va ser aprovat per unanimitat.


JMP 30042022