política
01-05-2021 #237

L'adjudicació de la concessió de serveis per a l'explotació de les pistes de pàdel i la conciliació entre manifestants i transports public, a debat

237-resum-del-ple-ordinari-d-abril-1619847218

El Ple va tenir, com a plats forts a debat, l'aprovació de l'adjudicació de la concessió de serveis per a l'explotació de les pistes de pàdel i el servei de restauració a les instal·lacions esportives municipals de Can Falguera i la moció de conciliació presentada pel grup socialista entre els manifestants de l'Avinguda Meridiana i el transport públic que, al veure's afectat pels talls de trànsit, afecta diàriament al palauencs i palauenques que s'han de desplaçar entre el nostre municipi i la capital.

×

Aquest passat dijous, 29 d'abril, va tenir lloc una nova sessió plenària telemàtica que va començar, com ja és habitual, amb unes paraules en suport als presos i preses polítics i exiliats per part de l'alcalde, Oriol Lozano.


Ordre del dia: els punts

#1. L'aprovació de l'acta de la sessió del Ple de data 25 de març de 2021, aprovat per unanimitat.

#2. L'aprovació inicial de l'expedient de modificació de crèdit núm. 8/2021, que va ser aprovat per unanimitat.

Aquesta nova modificació de crèdits preveu una injecció de 630.525,55 euros al pressupost, deixant un romanent de 6.938.762,89 euros, amb increment en les partides d'assessorament psicològic en les escoles bressol, prestacions en serveis de rehabilitació social, adquisició de maquinària i eines de treball, conveni amb Creu Roja i amb Marketplace-AMERC, socialització de llibres, activitats de gestió de residus, manteniment de camins i franges de protecció, atenció social d'urgència, inversions en participació ciutadana. A més, com a noves, les partides dels convenis d'Haribala i Ok Club Palau, adquisició maquinària neteja viària, conveni d'estudiants en pràctiques, subvenció de compre de bicicletes i bonus de productes locals.

#3. L'aprovació de la modificació del preu públic per a la venda de llibres publicats i d'altres publicacions de caràcter anàlogues promogudes per l'Ajuntament de PsiP, sobre els preus públics de dos llibres publicats per l'Ajuntament per a Sant Jordi: «La memòria dels carrers», de Codés Fernández i Neus Nadal —5 euros—; i «Temps era temps II», de Jaume Ventura —8 euros-, que va ser, novament, aprovat per unanimitat, sense debat per acord previ.

#4. L'aprovació de la modificació del saldo compte 555 valors no pressupostaris, que fa referència a una regularització comptable, que va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció de Primàries, que va al·legar que en aquella època no hi eren, per tant, no poden votar ni a favor ni en contra.

Aquesta regularització comptable ve marcada, d'una banda, per pagaments efectuats amb la targeta VISA en el període 2009-2011 sense els corresponents rebuts de justificació; d'altra banda, algunes provisions de fons abonades a professionals sense la presentació de la factura corresponent, dins del període 2009-2016.

#5. Donar compte de l'informe de control intern.

Durant l'any 2020, fiscalitzats 59 convenis, 46 procediments de contractació, 162 procediments de subvencions rebudes, 3874 factures, 1.057 propostes de despesa fiscalitzades per un import de 5.800.000 euros, i 1.300 contractes menors, per un total de 2.300.000 euros.

#6. L'aprovació de l'adjudicació de la concessió de serveis per a l'explotació de les pistes de pàdel i servei de restauració a les instal·lacions esportives municipals de Can Falguera del municipi, aprovat per majoria, amb l'abstenció de Primàries i el vot en contra de Cs i del PSC.

Aquest punt «calent» de l'ordre del dia va ser exposat per l'alcalde, Oriol Lozano, com a regidor d'Esports, on va explicar el procés des de l'aprovació de l'inici de la licitació aprovat a sessió plenària el passat desembre. A més, va comunicar la de decisió del concurs de les propostes presentades, donant com a guanyador i futur explotador de les pistes de pàdel i del servei de restauració a l'empresa «Team Partners», un contracte de 10 anys no prorrogables, que abonarà un cànon de 4.500 euros el primer any i d'11.500 euros els anys restants.

La portaveu del grup Primàries va compartir amb la sala que, encara que van votar a favor de l'estudi de viabilitat, i estan a favor de les obres, encara els hi queden dubtes que no han estat aclarits per l'arquitecta tècnica municipal, Mercè Guàrdia.

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Andrés Martínez, va exposar el seu vot contrari, d'acord als criteris presentats en sessions anteriors sobre aquest tema.

El portaveu del grup PSC-CP, Marc Sanabria, a l'igual que va fer a la sessió on es van tombar les al·legacions presentades en contra del projecte, va continuar amb la coherència de fer un vot polític, votant en contra. A més, va explicar que no entenia com s'havia adjudicat la concessió a aquesta empresa quan dos de les empreses excloses podien pagar el doble del que l'Ajuntament demana per a aquesta concessió.

Lozano va respondre a les al·legacions de Cs i del PSC, primerament, dient que la inversió de l'Ajuntament en les obres —175.000 euros— procedeixen de la partida destinada a la construcció de les pistes de petanca i bitlles catalanes. Seguidament, va recordar que al complex esportiu també aniran les mencionades pistes de petanca i bitlles, i que el manteniment serà a càrrec de l'empresa concessionària.

#7. L'aprovació inicial del plec de clàusules administratives de la concessió demanial per a la instal·lació, manteniment i explotació d'estacions de recàrrega de vehicles elèctrics al municipi de PsiP i de l'obertura de la licitació, que també va ser aprovat per unanimitat.

Ovidiu Popescu, per part del govern va explicar el perquè d'aquest punt, consistent en la construcció i explotació de 3 estacions de recàrrega, 2 semiràpides, amb 22 kW; i 1 de càrrega ràpida, de 50 kW, així com l'espai d'aparcament associat, emparant-se en la lluita contra el canvi climàtic i la incentivació d'energies sostenibles.

#8. L'aprovació inicial del projecte executiu per a la renovació de la xarxa d'aigua potable de baixada del dipòsit de Can Falguera a l'Avinguda Catalunya del municipi de PsiP, que, novament, va ser aprovat per unanimitat.

Aquest projecte tindria un cost de 2.255.124,54 euros —IVA inclòs—, segons va exposar el regidor Jordi Plaza, per part del govern, amb la intenció de l'aprovació del projecte executiu, el sotmetiment del projecte a exposició pública abans de l'aprovació definitiva.

#9. L'aprovació de la modificació del reglament de teletreball l'Ajuntament de PsiP, sobre dues propostes puntuals realitzades pels treballadors municipals per a poder realitzar correctament el teletreball, que novament va ser aprovat per unanimitat.

#10. L'elecció Jutge de Pau titular, que implica que els candidats que han presentat la instància abans del 13 d'abril, últim dia per a tal fet, han de ser aprovats, individualment, per majoria absoluta, tal com diu el reglament.

D'una banda, el primer candidat, Albert Canudes, només va rebre el vot a favor de Primàries, amb l'abstenció de la resta de regidors. D'altra, l'altre candidat, Just Muñoz, no va rebre cap vot a favor ni cap en contra: va rebre una abstenció unànime per part dels regidors. Aquest fet obliga a reiniciar, novament, tot el procediment.

#11. L'aprovació del programa de prevenció de drogues i addiccions 2020-2025, basat en 5 eixos —teixit d'aliances, prevenció als centres educatius, l'acompanyament familiar, l'abordatge des del municipi i l'entorn d'oci saludable— que, novament, va ser aprovat per unanimitat.

#12. L'aprovació de l'adhesió de l'Ajuntament al manifest de la campanya de la revista Sàpiens «No eren bruixes, eren dones», per tal de recuperar la memòria i promoure la reparació i bonificació amb actes de desgreuge arreu del territori, que va ser aprovat per unanimitat.

#13. L'aprovació de noms de dones per a quatre parcs, novament aprovat per unanimitat, amb els noms de parc Na Riera, parc Na Fustera, parc Francina Marrast i parc Na Margarida.


Ordre del dia: les mocions

#14. La moció presentada per Cs, per a reclamar que les entitats locals puguin disposar d'un mínim del 10% dels fons de recuperació procedents de la Unió Europea, basada en la promesa de Pedro Sánchez i que es va aprovar al Senat el passat 25 d'octubre de 2020 per tal de que les administracions públiques gestionessin aquest 10% dels fons, moció que va ser aprovada per unanimitat.

#15. La moció presentada pel grup PSC-CP, per a instar al Departament d'Interior a prendre les decisions necessàries per conciliar el dret a manifestació a l'Av. Meridiana de Barcelona amb els drets a la mobilitat de la ciutadania de PsiP, va ser rebutjada amb els vots en contra d'ERC, JxPsiP-Junts i Primàries.

Segons el portaveu socialista, Marc Sanabria, aquesta moció no va en contra del dret de manifestació. Està basada en el problema que estan patint palauencs i palauenques pel el tema de desplaçaments entre Palau i Barcelona i volem trobar una conciliació entre el dret de manifestació i l'afectació al transport públic, sent el problema principal el fet de ser una manifestació sostinguda en el temps, dia rere dia.

Cs va recolzar aquesta moció pensant en els veïns de Meridiana i en els de Palau.

Per la seva banda, tant Primàries com JxPsiP-Junts i ERC van argumentar que s'hauria d'analitzar bé el que realment hi ha al darrere d'aquesta manifestació i que tenen tot el dret d'exercir-lo i que «si molesta, d'alguna manera ens ens harem d'aguantar...»

#16. La moció presentada pels grups ERC-AM i JxPsiP-Junts, de posicionament en contra de la gestió actual dels ERTO, aprovada per majoria amb l'abstenció del grup socialista.

Aquesta moció presentada per l'equip de govern a la qual es va adherir, en directe, Primàries exposa la diferència entre la teoria de l'aplicació dels ERTO i a realitat que els marca, com els retards en el cobrament de la prestació, les dades inconnexes, la gestió deficient del seguiment, etc.

L'abstenció del PSC es va argumentar basant-se en la situació complicada i de gran complexitat, fet que ha provocat aquest «descontrol» de la seva gestió, recordant que, tot i les deficiències, s'han reconegut, fins a dia d'avui, el 98% de les sol·licituds presentades.


Ordre del dia: propostes d'urgència

#17. Donar compte de les resolucions emeses per l'alcaldia i acords de la junta de govern local des de l'última sessió plenària, que, òbviament, han estat enviades a tots els grups.

Com a proposta d'urgència, no n'hi va haver cap en aquesta sessió plenària.


JMP 30042021