política
17-12-2020 | 17-12-2020 #232

Els pressupostos municipals per al 2021, la modificació del POUM per a l’urbanització dels 36 habitatges socials i la recollida de residus porta a porta, a debat plenari

232-pressupostos-habitatges-socials-i-recollida-de-residus-a-debat-plenari-1608239659

Quinze dies més tard de la sessió extraordinària per a l’aprovació de la primera tongada d’ajuts en forma de subvenció, va arribar la nova sessió plenària ordinària, la de novembre per a debatre, com a punt principal, l’aprovació dels pressupostos de l’Ajuntament per al 2021. Altres punts importants van estar, d’una banda, l’aprovació inicial de la modificació puntual del POUM per a assignar l’ús d’allotjament dotacional a una finca de titularitat municipal per a la construcció de 36 habitatges de protecció oficials per a lloguers socials. D’altra banda, l’aprovació de l’expedient de contractació dels Serveis Municipals de Recollida de Residus sòlids urbans amb el sistema porta a porta.

×

La sessió es va realitzar telemàticament el passat 26 de novembre i, abans d’entrar en matèria, totes les regidores van fer lectura conjunta del manifest a favor de l’erradicació de la violència envers les dones, amb motiu de la seva celebració el dia anterior, el «25N».


El punts

#1. L’aprovació del pressupost per a l’exercici 2021, de la plantilla i bases d’execució, aprovat per majoria, amb el vot en contra de Cs i del PSC-CP.

45 minuts per debatre els aspectes positius i negatius d’un pressupost que creix un 11% respecte al 2020, pujant fins a 19,5 milions d’euros, aproximadament. Segons va explicar el regidor d’Economia, Sergi Plaza, ha estat un repte molt gran per la crisi econòmica actual provocada per la Covid-19, convertir-lo en un pressupost amb caràcter «expansiu, ambiciós i social». Cs va exposar que diversos punts del pressupost no quedaven gens clars. El PSC, per la seva banda, va debatre punts amb els que no estan d’acord, com la retallada de 15.000 euros per a la subvenció anual a l’Associació de Comerciants —40.000 euros enguany, 25.000 euros per al 2021—, al·legant que aquest govern ha volgut fer un pressupost «expansiu» quan encara hi ha partides del pressupost anterior per executar i que, a més, és millor ajudar amb polítiques fiscals que no amb ajuts directes, segons va argumentar el seu portaveu, Marc Sanabria.

#2. L’aprovació inicial de la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal dirigida a assignar l’ús d’allotjament dotacional a la finca de titularitat municipal, per a la construcció de 36 habitatges socials, sent aprovat per majoria, novament amb el vot en contra de Cs i PSC.

Recordem que aquest punt està vinculat al que es va aprovar per unanimitat al ple de juliol sobre l’aprovació del del conveni de col·laboració entre l’INCASOL, l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya —veure ampliació annexa—. Tant Cs com PSC-CP van exposar les queixes veïnals en contra de la ubicació d’aquests habitatges socials —que no en contra del projecte— que han començat a rebre, demanant a l’equip de govern la retirada d’aquest punt de l’ordre del dia per a estudiar una reubicació alternativa al terreny del carrer Borrell. Jordi Plaza, per part del govern, va replicar que segons l’estudi fet per l’INCASOL, dels 3 terrenys que van optar per al projecte, només aquest en concret complia els requisits per a tal fi.

Els punts #3, l’aprovació de l’acta relativa a les operacions de delimitació entre els termes municipals de Lliçà de Vall i PsiP; #4, l’aprovació de la carta de serveis de l’oficina d’assistència en matèria de registre de l’Ajuntament; #5, l’aprovació del Pla d’Ordenació per a l’estabilització i consolidació del personal temporal de l’Ajuntament; #6, l’aprovació de la modificació dels Articles 8 i 10 de l’Acord Regulador de les condicions de treball del personal al servei de l’Ajuntament; #7, l’aprovació de la modificació de l’annex 3 de la Policia Local de l’Acord Regulador de les condicions de treball del personal al servei de l’Ajuntament; i #9, l’aprovació inicial del Reglament de Control Intern de l’Ajuntament, van ser aprovats tots per unanimitat.

El punt #8 va ser donar compte de l’acord entre l’Ajuntament i la Mesa de Negociació de matèries comuns de l’Ajuntament de PsiP sobre el pla de treball de l’actualització de la valoració de llocs de treball per a l’any 2021.

#10. L’aprovació de l’expedient de contractació núm. 2020/36-10098 dels Serveis Municipals de Recollida de Residus sòlids urbans del municipi de PsiP, va ser aprovat per majoria, novament amb el vot en contra de Cs i PSC-CP.

Mentre que el regidor Jordi Plaza va exposar el fet de que s’ha de fer una licitació formal, amb un primer contracte que haurà d’entrar en vigor el 9 de juny de 2021, amb un marge de sis mesos i on, la ciutadania, amb la participació de 750 habitatges de com s’han de fer els trams horaris de la recollida porta a porta, Cs creu que no s’ha informat prou als habitant de la vila de tots els detalls del sistema de recollida; PSC-CP que aquest projecte porta a porta generarà problemes, sobretot, a les vivendes plurifamiliars, amb un sistema sense alternatives, a excepció de les zones d’emergència o la deixalleria municipal i que, a més, segons Sanabria, el resultat de la participació ciutadana ha estat «per cobrir l’expedient». Per la seva banda, la portaveu del grup Primàries, Núria Solà, va comentar que aquest era un «punt calent» i que s’havia de «prendre decisions difícils i valentes» i que, d’alguna manera, «hem d’aprendre a aprendre».

Els punts #11, #12 i #15, van ser per donar compte de l’informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya relatiu a Serveis Municipals i gestió mediambiental exercici 2017; donar compte de l’Informe d’Intervenció Trimestral respecte del pagament de factures del tercer trimestre de 2020; i donar compte de les resolucions emeses per l’alcaldia i acords de la junta de govern local des de l’última sessió plenària, respectivament.


Les mocions

Aquesta sessió només va comptar amb dues mocions d’entrada, ambdues de caràcter social i sol·lidari.

#13. La moció presentada per ERC-AM, amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència envers les Dones, per tal de condemnar els feminicidis, amb l’adhesió de la resta de grups, va ser, lògicament, aprovada per unanimitat.

#14. La moció la moció presentada per ERC, PSC, JXPSIP i Primàries, de suport al poble sahrauí davant l’escalada militar al Sàhara Occidental, va ser aprovada per majoria, amb l’abstenció de Cs, que, malgrat que condemna les accions del Marroc, creu que Espanya hauria d’assumir la seva responsabilitat.


Propostes d’urgència

El govern va incloure a última hora un punt sobre una modificació de crèdits, la 15a, sobre recollida de residus, per fer una campanya de consum responsable als comerços locals, i per ampliar subvencions per la Covid-19, que va ser admesa a debat per unanimitat i que també va ser aprovada per unanimitat, amb un total de 135.000 euros, 35.000 euros procedents de la partida de Festa Major i els altres 100.000 procedents de partides de Parcs i Jardins.