política
20-09-2020 | 20-09-2020 #229

El municipi s’integra com un dels fundadors de l’AMEP

229-palau-s-integra-com-un-dels-fundadors-de-l-amep-1600607741

Més de 70 municipis grans i petits de Catalunya, entre els quals es troba Palau-solità i Plegamans, s’han ajuntat per constituir l’Associació de Municipis per l’Energia Pública [AMEP]. Així es va anunciar durant una roda de premsa telemàtica el passat 20 de juliol amb una part dels impulsors de la iniciativa.

×

L’organisme té la intenció de crear una xarxa de municipis potent per poder influir en la regulació del sistema energètic elèctric. La finalitat de l’associació consisteix a difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, així com donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap aquesta fita, i desenvolupar accions per impulsar una transició a un model energètic just, democràtic i sostenible.

L’actual model energètic genera grans costos ambientals, socials, econòmics i sanitaris que, en el context actual d’emergència climàtica, cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d’energia elèctrica i on els Ajuntaments en són una part fonamental. L’AMEP també està oberta a la incorporació de nous municipis, noves entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada, i compta ja amb l’adhesió de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

El regidor de Serveis Municipals i Economia, Sergi Plaza, ha explicat que «el nostre compromís amb la transició energètica és del 100%, i és precisament per aquest motiu que ens cal una transformació energètica on els ajuntaments puguem disposar de les eines que ens permetin arribar a un model més just i sostenible. La producció d’energia verda és una prioritat, i el món local ha de poder-se pronunciar i decidir enfront el poder absolut dels oligopolis del sector».

La previsió és que el setembre s’aprovin els estatuts de l’AMEP al ple ordinari de setembre i la resta de consistoris adherits, amb l’objectiu que se celebri l’assemblea general constituent de la nova entitat a Terrassa durant el mes d’octubre.

La Unió Europea ha aprovat un paquet normatiu per regular la transició energètica amb uns objectius concrets pels anys 2030 i 2050, on ciutadania, entitats, empreses i administracions tenen un paper d’implicació important.

En aquest context, els ajuntaments tenen un paper fonamental per liderar aquesta transició, reforçant el seu paper de productors d’energies renovables, tenint capacitat d’intervenció en el mercat i participant en la distribució, i comercialització, d’energia verda.

Aquesta mesura podria posar fi amb la situació d’oligopoli que ha provocat els preus elevats de les tarifes elèctriques.