política
20-09-2020 | 20-09-2020 #229

El Ple ordinari de juliol, presencial amb totes les mesures de seguretat i prevenció

229-el-ple-de-juliol-presencial-amb-mesures-de-seguretat-1600603654
El Ple de juliol a la Sala Polivalent.

El passat 30 de juliol es va celebrar l’última sessió plenària abans de vacances, de manera presencial després de 4 mesos fent-la de forma telemàtica. Això sí, es va realitzar a la Sala Polivalent del Centre Recreatiu per poder respectar les distàncies de seguretat marcades per a reunions de persones dins del marc de la nova normalitat, en lloc de la Sala de Plens habitual.

×

Ara que falten pocs dies per al Ple de setembre, després de les vacances, i que no sabem ni com ni on es podrà celebrar, farem un resum de la sessió de juliol realitzada a l’àmplia Sala Polivalent, encara que amb un aforament limitat de públic. Tots els regidors i regidores hi van assistir seguint totes les mesures de seguretat i normes de prevenció.

Dues hores de sessió que van transcórrer dins de la normalitat habitual d’aquests actes, encara que no hi va haver cap punt destacat als 19 marcats a l’ordre del dia, que prèviament va començar amb una lectura de rebuig contra la decisió del Suprem de tombar l’aplicació de l’article 100.2, que dies abans havia beneficiat als «nostres presos polítics»; i la d’un memoràndum de l’Ajuntament on es plasma la queixa contra l’Estat central de no poder disposar del 100% del romanent del consistori amb les necessitats actuals.


L’ordre del dia

#1. Aprovació de l’acta de la sessió del ple de data 25 de juny de 2020; sent aprovat per unanimitat.

#2. Aprovació del conveni de col·laboració entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament, en relació amb el traspàs del tram de la carretera B-143, aprovat per majoria.

Un punt a priori senzill que es va debatre durant uns 15 minuts on tots els grups van dir la seva. El PSC, que es va abstenir, es va queixar de «manca de memòria econòmica» per a poder haver fet un acord millor per als vilatans i vilatanes. L’alcalde, Oriol Lozano, va al·legar que està ben negociat, encara que el pressupost puja a 1,2 milions d’euros —mig milió d’euros més que el projecte inicial—, perquè l’anterior projecte marcava la col·locació de la passarel·la a un lloc on no seria de gran utilitat per als vianants.

#3. Aprovació del conveni de col·laboració entre l’INCASOL, l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per a la construcció de 36 allotjaments de protecció oficial al carrer Borrell, aprovat per unanimitat.

Segons Jordi Plaza, aquests habitatges comptaran amb 75 anys de protecció oficial. En 4 anys s’ha de decidir la manera més adient per a la construcció dels habitatges, tenint en compte que els contractes de lloguer s’hauran de renovar cada cinc anys, d’acord amb el llogater.

#4. Aprovació de la declaració de no disponibilitat de crèdit, aprovat per unanimitat.

El regidor d’ERC, Sergi Plaza, va explicar que hi ha un 11% més de despesa segons el permès pel Pla Econòmic Financer [PEF] de 2019, 1,15 milions d’euros, que representa el 6% del total del pressupost.

#5. Aprovació de la modificació de crèdits núm 9, aprovada també per unanimitat.

La modificació consisteix en traspassar 110.000 euros per a habitatge d’emergència social, procedents de baixes de crèdits d’altres aplicacions pressupostàries del Pressupost vigent no compromeses [19.759,83 €], i de nous ingressos [90.240,17 €].

#6. Donar compte de l’informe d’intervenció trimestral respecte del pagament de factures del segon trimestre de 2020.

Segons l’interventor, Francesc Pallarols, aquest trimestre l’Ajuntament està pagant als 17 dies.

#7. Aprovació de la modificació de la relació de llocs de treball per a l’exercici 2020, aprovat per unanimitat.

La modificació consisteix en la unificació dels dos tècnics superiors, en formació i control en col·laboració amb la Policia Local; la modificació de la fitxa dels agents cívics per a dotar-los d’autoritat —encara que això va generar dubtes entre els altres grups municipals sobre el grau d’autoritat—; i, finalment, la publicació d’aquestes modificacions al BOP [Butlletí Oficial de la Província].

#8. Aprovació del II Pla d’Igualtat intern de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, aprovat per unanimitat.

#9. Aprovació inicial del reglament de la Comissió del Pla intern d’Igualtat de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, també aprovat per unanimitat.

Aquest punt, juntament amb l’anterior consisteix en l’ampliació de l’anterior Pla d’Igualtat per a comportar la no violència de gènere, sent un «pla viu i treballat», segons paraules de la regidora Patrícia Freire.

#10. Aprovació de la modificació del registre d’unions civils i de les seves normes d’organització i funcionament, així com de la seva denominació, aprovat per unanimitat.

#11. Aprovació del nomenament de la representació de la Corporació davant l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública [AMAP], aprovat per majoria, amb l’abstenció del PSC.

L’alcalde Lozano queda com a representant i Jordi Plaza com a substitut, davant l’AMAP.

#12. Aprovació de la modificació en el punt tercer de l’acord de la cessió d’ús sobre els espais de la Masia de Can Maiol, aprovat per unanimitat.

El 30 de gener es va aprovar la reforma del campus ecològic de la Masia amb la Fundació Privada Arqueològica Jordi Clos. Aquesta fundació ha demanat una ampliació de termini de l’inici de les obres, degut a la Covid-19. El nou inici s’ha acordat per a l’1 de juny de 2021.

#13. Aprovació de les festes locals corresponents a l’any 2021: 24 de maig i 30 d’agost, aprovat per unanimitat.


Mocions

#14. Moció presentada pels grups municipals JxP i ERC per donar suport al Correllengua 2020, aprovada per majoria.

Amb el vot en contra de Ciutadans, la moció va tirar endavant. Ciutadans va al·legar que s’haurien d’estudiar tres llengües, castellà, català i anglès, i no potenciar només el català; fet que va provocar que Jordi Pujol, regidor de JxP s’exaltès una mica responent al portaveu de C’s en «anglès». D’altra banda, Marc Sanabria va exposar que el fet de no presentar mocions segons es va acordar al seu dia a la Taula de Negociació no va quedar gaire clar.

#15. Moció presentada pels grups municipals de JxP i ERC amb l’adhesió del PSC i Cs, per fomentar i impulsar un «Palau-solità i Plegamans sense Fum», aprovada per unanimitat.

#16. Moció presentada pels grups municipals de JxP i ERC, de posicionament en contra la pròrroga o ampliació de les concessions de les autopistes AP-2 i AP-7, aprovada per unanimitat.

Jordi Plaza va explicar que les concessionàries que controlen les autopistes ja han demanat una pròrroga i/o compensació per la manca de vehicles durant el confinament. En teoria, el termini de la concessió acaba l’1 de setembre de 2021.


Propostes d’urgència, precs i preguntes

#17. Donar compte de les resolucions emeses per l’Alcaldia i acords de la Junta de Govern Local des de l’última sessió plenària.

Com a proposta d’urgència, no n’hi va haver cap.

Al torn de precs i preguntes, el govern va respondre a les preguntes efectuades al Ple anterior, destacant:

  • 25 comerços han participat a la Campanya de Comerç Local
  • L’Atur ha pujat un 10,8%, amb un total de 780 aturats
  • 15 autònoms, 6 pimes i 1 cooperativa han estat els seleccionats per als «microcrèdits». De tots els presentats, 2 pimes van quedar fora. La despesa, pràcticament els 100.000 euros.
  • Des de la seva creació, el SAC ha atès una mitjana de 280 trucades diàries.
  • A banda, una de les preguntes efectuades en aquesta sessió va ser: el consell escolar, per a quan?