política
26-02-2021 | 26-02-2021 #235

Nova modificació de crèdits, següent fase de la Biblioteca i l'Atenció Primària a debat en el Ple de febrer

235-la-biblioteca-i-l-atencio-primaria-al-ple-de-febrer-1614342519

A l'última sessió plenària de febrer, destacar la quarta modificació de crèdits, el consens per a la recuperació de l'Atenció Primària els dissabtes, i per a l'inici de la licitació de les obres de la nova Biblioteca Municipal, malgrat la diferència de posicionaments ideològics en d'altres punts del debat polític.

×

Aquest passat dijous, 25 de febrer, va tenir lloc una nova sessió telemàtica, que es va desenvolupar en poc més de tres hores, per a debatre els punts de l'Ordre del dia.


Ordre del dia: els punts

#1. L'aprovació de l'acta de la sessió del Ple de data 20 i 28 de gener de 2021, aprovat per unanimitat.

#2. L'aprovació de la modificació de les bases d'execució del pressupost, aprovada per unanimitat, referent a la millora en la regulació de les subvencions segons les propostes dels tècnics que, una vegada es faci pública, s'aprovarà automàticament si no hi ha cap al·legació.

#3. L'aprovació inicial de l'expedient de modificació de crèdit núm. 4/2021, aprovat per majoria, amb l'abstenció del PSC.

Aquesta nova modificació de crèdits afegirà 4,1 milions d'euros més a un total de 44 partides pressupostàries, d'entre les que destaquen una part de la nova Biblioteca Municipal, la caldera de biomassa, el complex esportiu i la millora de vies públiques, fet que deixarà el romanent en 8,3 milions d'euros.

#4. Donar compte de la liquidació del Pressupost 2020, punt sense votació, on el regidor Sergi Plaza va destacar la bona situació en la que es troba la l'economia l'Ajuntament del període que es liquida, a banda de ser un tràmit tècnic.

Dels quasi 12,5 milions d'euros del romanent de l'exercici —que ara esdevindran en 8,3 milions després de la nova modificació de crèdits—, Plaza va destacar que la liquidació de 2020 va reflectir la xifra més baixa en deute públic, amb un estalvi net necessari positiu d'uns 7,6 milions d'euros.

Per la seva banda, el portaveu del grup PSC-CP, Marc Sanabria, va reclamar al nou govern treballar per incrementar la despesa per a igualar als ingressos de les arques municipals.

#5. L'aprovació de l'expedient de contractació núm. 2021/4-1681 de les obres de construcció de la Biblioteca i Arxiu municipal de PsiP, que va ser aprovat per unanimitat.

La regidora Eva Soler va agrair tota la feina feta pels serveis tècnics durant tot el procés de l'estudi i viabilitat. A més, va destacar la unificació dels dos lots del projecte, l'edifici i els voltants, esdevenint un de sol per a la contractació, amb 30 punts de millora de la qualitat.

Per a iniciar la licitació demanaran 5 anys de garantia, a banda d'experiència en aquest tipus de construcció.

#6. La rectificació d'errors detectats en els plecs de clàusules administratives que regiran la licitació de la concessió demanial d'un espai de l'equipament municipal «Masia de Can Falguera» per a destinar-lo a activitats culturals, educatives i lúdiques que, després de la seva exposició pública a l'abril de 2019 i sense cap al·legació, posteriorment es van detectar errors en el termini de la concessió i en l'import de l'assegurança de riscos professionals. Ara, ja solventats, tornaran a exposició pública. Novament, aprovat per unanimitat.


Ordre del dia: les mocions

#7. La moció presentada pel grup PSC-CP per a recuperar l'Atenció Primària a PsiP els dissabtes i ampliar l'horari fins a les 24 hores, aprovada per unanimitat.

En aquesta moció, que va ser presentada en roda de premsa el passat dia 23, el líder socialista va sintetitzar que la seva finalitat és la de traslladar i reclamar al departament de Salut de la Generalitat la queixa veïnal de la reobertura dels dissabtes del CAP.

Segons Sanabria, des del tancament excepcional dels dissabtes del CAP Palau a l'inici de la pandèmia, i que ha passat gairebé un any, és temps més que suficient per a que el departament de Salut hagi pogut organitzar el territori i que, a més, contemplant que ja n'hi ha d'altres municipis a la comarca que han recuperat la total operativitat dels centres, sent hora de la reobertura dels dissabtes a la vila, on també seria adient una obertura del centre de 8 a 24 hores, de dilluns a diumenge.

#8. La moció presentada pel grup PSC-CP per a la constitució d'una comissió del nomenclàtor municipal amb l'objectiu de visibilitzar referents femenins, va ser rebutjada amb els vot en contra d'ERC, Junts i Primàries.

Aquesta moció va ser molt criticada per la regidora d'Acció Social, Igualtat i Dones, Patricia Freire, ja que, encara que el titular és correcte, la redacció del text s'allunya molt dels objectius i formes que fomenten aquestes regidories.

Per la seva banda, la portaveu de Primàries veu la moció com a «encorsetada», sense necessitat de crear comissions de nomenclàtors en una població petita.

#9. La moció presentada pels grups d'ERC-AM, Junts i Primàries, de suport a l'amnistia, va ser aprovada per majoria amb el vots en contra de PSC i Cs.

El portaveu d'ERC, Jordi Plaza, va fer un «al·legat» sobre el fi de la repressió, amb més de 2.800 persones encausades i 600 consistoris, sobre la llibertat d'expressió i les decisions lliures en democràcia, sobre el dret a l'autodeterminació sense criminalització de les idees, fent una crida a la fi de totes les causes obertes i a la posada immediata en llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

En el debat, com era d'esperar, va quedar palès la postura de cada grup al respecte, independentistes per una banda i no independentistes per l'altra banda.

#10. La moció presentada pels grups d'ERC-AM, Junts i Primàries, de suport a Pablo Hasél, va ser aprovada per majoria. Aquesta vegada, el portaveu socialista va sol·licitar la votació per separat dels 4 punts de la moció, ja que sí que estan a favor de la modificació de la llei de la llibertat d'expressió. Els tres primers punts van tenir el vot en contra de PSC i Cs, mentre que el quart punt, només Cs va votar en contra.

Novament, un frec a frec dels diferents punts de vista dels fets.


Ordre del dia: la proposta d'urgència

#12*. La moció d'urgència presentada pels grups d'ERC-AM, Junts i Primàries, de rebuig a que la Generalitat es presenti com a acusació particular en processos contra els independentistes —aprovada per unanimitat la seva inclusió a la sessió plenària—, va ser aprovada per majoria amb els vots en contra, novament, de PSC i Cs.

Els grups que van presentar aquesta moció de rebuig van protagonitzar un altre «al·legat» per a deixar de veure l'independentisme com a una «lacra social», per a dir «prou» amb les càrregues policials desmesurades i les detencions arbitràries que posen de manifest la «mala praxi» dels cossos de l'ordre public. Per això demanen revisar, urgentment, els protocols de seguretat del Mossos, a banda de l'habitual acusació particular per part dels ens públics.

[* El punt #11. va ser donar compte de les resolucions emeses per l'alcaldia i acords de la junta de govern local des de l'última sessió plenària.]