política
18-10-2019 #219

L’última i extensa sessió plenària ordinària del passat setembre perfila el rumb del nou govern del consistori de Palau-solità i Plegamans

×

A les 19:00 hores del passat dia 26 va començar la sessió del ple ordinari de setembre, una sessió «maratoniana», ja que eren quarts de dues quan es va donar per finalitzat el Ple. L’ordre del dia va comptar amb 30 punts, dels quals, 14 van ser mocions: 7 mocions del Grup municipal del Govern [ERC i JxPsiP], 3 del Grup Primàries, i 4 del Grup PSC-CP —1 de les mocions amb l’adhesió del Grup de Ciudadanos—; fet que va provocar que l’acte es desenvolupès al llarg de quasi 7 hores.

Al marge de l’extensió de la sessió plenària, aquesta va transcórrer amb normalitat, amb algun moment de petita tensió entre el Grup de Primàries i el Grup del Govern, fruit del cansament produit pel pas de les hores. Abans del començament, l’alcalde, Oriol Lozano, va pronunciar unes paraules en contra de la detenció dels membres del CDR del passat dia 23 i la repressió, i a favor dels «presos polítics».

L’acte també va començar només amb 16 dels 17 regidors, ja que la regidora del Grup del PSC-CP, Carme Sanz, no es va presentar per problemes de salut.

El procés d’exposició, aprovació i argumentació dels punt i mocions de l’ordre del dia han començat a perfilar el rumb de tarannà polític i social que està assolint el nou govern de Palau-solità i Plegamans.

Els punts

A banda de l’aprovació per unanimitat de l’acte de la sessió del ple de data 25 de juliol de 2019, es van aprovar, de caràcter social, la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal i rectificació errors detectats en la fitxa del PAU 36 camí de Can Llonch i en la fitxa del PAU 35 Pedra Llarga est, el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals, la resolució d’al·legacions formulades per l’Oficina Antifrau de Catalunya davant el projecte de reglament de participació ciutadana de l’ajuntament, l’acord entre un treballador municipal i l’ajuntament per rebre una compensació econòmica per danys morals —compensació de 20.000 €— i de la modificació de crèdits núm. 6 per realitzar l’esmentada compensació, la modificació de la relació de llocs de treball per a l’exercici 2019, les sol·licituds del Departament d’Educació - Serveis Territorials al Vallès Occidental de bonificació de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres liquidat amb motiu de les obres d’enderroc i retirada de mòduls prefabricats de l’escola Josep Maria Folch i Torres i de l’institut Ramon Casas i Carbó, l’expedient de contractació dels serveis de recollida de residus, neteja viària, gestió de la deixalleria i recollida de fibrociment a la via pública i al medi natural al municipi; de caràcter polític, l’aprovació del nomenclàtor de la futura plaça que es construeix a l’espai Mas Pla com a Plaça 1 d’octubre, i la renúncia del càrrec de la regidora Carme Sanz, del Grup municipal PSC-CP.

Les mocions

Sobre les mocions, la major part van ser formulades pel Grup de Govern, ERC-AM i JxPSIP-JUNTS, per tant, aprovades. Entre les mocions socials, la de suport a les ONG que treballen en el rescat i salvament al mediterrani —amb l’adhesió del Grup Primàries—. Entre les mocions polítiques aprovades, la de l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència [AMI] —amb l’adhesió del Grup Primàries—, la de mantenir penjada la pancarta amb el lema de «Lllibertat», la de suport al Correllengua 2019 —amb l’adhesió del Grup Primàries—, la de l’exercici de la sobirania fiscal, la de demanar la supressió de la delegació i subdelegacions del govern espanyol a Catalunya —amb l’adhesió del Grup Primàries—.

El Grup Primàries també va presentar algunes mocions polítiques. Van ser aprovades, la de la col·locació permanent de l’Estelada al Castell de Plegamans i la del compromís de donar suport a tots els actes que reivindiquin la llibertat dels presos i preses polítiques, pel retorn de les persones exiliades i represaliades i pel cessament de la repressió —aquesta amb l’adhesió de Grup de Govern—. La moció per a la col·locació permanent d’una pancarta reivindicativa al balcó de l’Ajuntament, afegint a la paraula «Llibertat», «presos polítics, exiliats i represaliats» va ser rebutjada.

El Grup PSC-CP també va presentar algunes mocions polítiques, la moció del restabliment de la memòria històrica dels assassinats pel feixisme nascuts a Palau va ser aprovada; la de garantir la neutralitat del consistori municipal i el respecte al pluralisme polític —amb l’adhesió del Grup Ciudadanos—, rebutjada. La de la resposta a les amenaces d’Endesa a les administracions locals en relació al deute relatiu a les factures energètiques de les famílies vulnerables va ser retirada, a l’igual que la del Grup de Govern sobre el suport a la llei 24/2015 i contra el tall de subministrament a les famílies amb deute. També va ser retirada la de revertir la greu situació financera de les universitats públiques del nostre país.

Queda palès el dibuix polític del nou govern de Palau i del seu caràcter independentista.

Algunes valoracions

Aquesta redacció va parlar posteriorment amb alguns membres dels Grups de l’oposició per a fer la valoració de l’extens i esgotador ple.

«Debat ric. Malgrat això, creiem que el govern municipal hauria d’haver limitat el seu entusiasme per presentar 5 mocions de tematica independestista, juntament amb les 4 de Primaries, fet que va provocar que el ple s’allargués fins gairebé les 2 de la matinada. Podrien haver presentat algunes d’aquestes en diferents plens per evitar aquesta situació.»

«Per la nostra part, vam retirar una mocio sobre la greu situació d’universitats que presentarem aquest mes, i ens vam abstenir de fer preguntes amb l’objectiu de facilitar que el public pogués intervenir al final del ple.»

«D’altra banda, entrant en materia del ple, creiem que el govern continua en l’estrategia equivocada de convertir l’Ajuntament en una institucio partidista, deixant fora de la mateixa a una gran part de la població. El consistori ha de ser garantia de representació i neutralitat i mai tensar la meitat dels veïnsi veïnes.»

«El nostre Grup va demanar al Ple dos acords que en cap cas, pretenien anar contra ningú, per garantir la neutralitat del consistori. Lamentem que l’equip de govern no hagi volgut sumar-se a aquesta proposta. Des del PSC ens oposarem a qualsevol acció que confronti la ciutadania palauenca, defensem i defensarem un Ajuntament de tots i totes, no només d’una part.»

«Per altra banda, ens alegrem que pogués prosperar una Moció per reparar a les victimes de l’exili republicà, especialment les assesinades pel feixisme que van neixer a Palau. I també la moció consensuada entre el PSC, ERC i Junts per donar resposta a l’amenaça d’Endesa de talls a families vulnerables.», segons paraules del Grup PSC-CP.

El Grup Primàries ens va comunicar que «s’ha de poder fer un ple amb totes les garanties des del principi fins al final, encara que sigui molt llarg. No s’hi val dir, aleshores, que abreugem perquè és molt tard i tallar la paraula... Això no és correcte. Pensar que no s’allargaria tant després dels minuts d’intervenció que es van demanar a la Junta de Portaveus... doncs és una falta de previsió inacceptable.».

D’altra banda. «l’equip de govern va prometre governar per a tots. Als 100 dies, només s’ha preocupat de posar banderes, cartells i una bateria de mocions només per a la causa independentista, oblidant la resta de Ciutadans del nostre municipi. A la fi, un ple decebedor només per a ells.», segons ha compartit el Grup Ciudadanos.