economia
04-06-2021 #238

'Jo pago a Catalunya', xerrada informativa

238-jo-pago-a-catalunya-1622838307
Aleix Andreu Oliver a la xerrada informativa sobre Sobirania Fiscal.

Aquest és el consell donat per la comissió «Fem República» de l'ACN en la xerrada informativa sobre «Sobirania Fiscal» que es va fer el passat 2 de juny a la vila.

×

Aleix Andreu Oliver, secretari nacional de l'Assemblea i coordinador de la Comissió «Fem República» va protagonitzar la xerrada informativa organitzada pel Consell Local per la República de Palau-solità i Plegamans.

Oliver va començar dient: «jo sóc autònom i ja faig sobirania fiscal». Al llarg de poc més d'una hora, el coordinador de la Comissió «Fem República» ens va parlar sobre la importància i la necessitat de fer «sobirania fiscal» a Catalunya.

El secretari va aclarir els conceptes i els dubtes que genera fer aquest pas tan important per a quan arribi la independència.

D'una banda, Oliver va aclarir que fer sobirania fiscal a Catalunya «és un acte legal». D'aquesta manera, «aconseguirem enfortir l'Agència Tributària de Catalunya». D'altra banda, s'aconsegueix empoderar el Govern català.

El fet de ser un acte legal ve lligat al fet de que, realment, com a autonomia, actualment, l'Agencia Tributària de Catalunya rep els impostos que recapta i en tres dies els envia a la central de l'Estat. Per això, encara que ingressem els diners a Catalunya, realment acaben a Espanya.

Ara bé, si agafem la dinàmica de anar fent la sobirania fiscal a Catalunya, quan arribi el dia en què la Generalitat digui «prou!», per a la declaració d'Independència, ja tindrà els diners recaptats de gran part dels catalans.

Aclarir que qui ha de fer la desconnexió i/o insubmissió, és el Govern de Catalunya i no els catalans i les catalanes. Actualment la Generalitat tan sols recapta el 5,3% dels impostos que paguem les catalanes i els catalans, bàsicament aquells que són propis de la Generalitat —grans establiments comercials, habitatges buits, actius no productius,etc.— i aquells cedits per l'Estat espanyol —successions i donacions, patrimoni, actes jurídics documentats i transmissions patrimonials—.

Els grans impostos —IVA, IRPF, IS— els recapta l'Estat directament i en transfereix una part a les comunitats autònomes.

Oliver va explicar que «aquesta iniciativa de l'Assemblea no seria possible sense la feina feta anteriorment per la societat civil organitzada».

L'any 2012, la plataforma Catalunya Diu Prou ja va impulsar la sobirania fiscal. Inicialment, vuit empreses i autònoms van posar en marxa aquest mecanisme de pagament i, posteriorment, la campanya va anar creixent, sumant més empreses, autònoms, particulars i administracions públiques —principalment, ajuntaments—. Al llarg d'aquest temps s'ha estat liquidant impostos estatals a l'Agència Tributària de Catalunya amb èxit.

Des de la pàgina sobiraniafiscal.assemblea.cat es poden fer totes les consultes pertinents i aclariments per a començar amb la sobirania fiscal.

Realment és molt senzill: primerament, canviant el nombre de compte corrent per al pagament dels tributs i posar el compte corresponent a cada província. Posteriorment, omplint el formulari 226 on sí posarem el nostre compte bancari.


JMP 03062021