promo serveis | coaching
14-12-2021 #243

Coaching: tipus de canvis i fases del canvi

243-coaching-tipus-de-canvis-i-fases-del-canvi-1639437605

Tipus de canvi i coaching

El canvi acompanya l'existència, és inherent a la naturalesa de les coses i dels éssers. Ara bé, hi ha dos tipus de canvis: els decidits i provocats per la pròpia voluntat i els que esdevenen pel pas del temps i per la pròpia evolució.

És a dir, si jo vull canviar-me el cotxe, és un canvi que el decideixo jo. De la mateixa manera que si vull canviar de parella, al meu fill d'escola o que el meu comportament sigui més pacient, per posar alguns exemples.

Podríem dir que en aquestes decisions de canvi una part molt gran del poder roman en mi. I hem d'haver pres consciència de que l'ESTAT ACTUAL en aquestes situacions s'ha de projectar en un futur més o menys proper envers un ESTAT DESITJAT, mediat per aquesta voluntat conscient.


Les 7 fases del canvi i coaching

En canvi, ben poc puc controlar les arrugues que m'apareixen a la cara pel fet de fer-me gran o que em surtin canes. Puc dissimular aquests canvis però no pas aturar-los. De la mateixa manera que poca cosa puc fer també si la meva filla de divuit anys decideix marxar de casa.

En coaching, evidentment, els canvis que treballem pertanyen al primer tipus. Si una persona acut a la consulta empesa per algú altre, o volent canviar el tarannà d'una tercera, l'enfocament d'aquella és erroni.

Per una cantó, els objectius de canvi en coaching només poden estar orientats a un mateix. I per un altre, han d'estar formulats de manera realista, sinó poden conduir a la persona a la frustració.

Els canvis que anem fent al llarg de la nostra vida, aquells que són conduits per les nostres decisions, passen per unes fases necessàries. Així, tot i que no ens adonem de forma conscient, molts dels canvis importants que anem fent passen pels següents moments.

Fase Conèixer

Tres exemples per il·lustrar-ho. Per gestionar millor els processos de canvi personal, hem de conèixer que existeixen professionals del coaching. Per aprendre a respirar millor, hem de conèixer que hi ha diferents tècniques de respiració. Per poder gestionar millor un sentiment que ens pertorba, hem de conèixer abans quines són les emocions bàsiques.

Fase Reconèixer

Seguim amb els tres exemples anteriors. Per poder gestionar millor els processos de canvi personal, i després de saber quins professionals em poden ajudar, he de reconèixer i identificar quina cosa vull canviar. Per millorar la meva forma de respirar he de reconèixer que respiro malament, identificar en quines ocasions, etc. Sabent quines són les emocions bàsiques i en què es diferencien dels sentiments, he d'identificar quina d'elles gestiono malament.

Fase Voler

Encara centrats en els tres exemples comentats, per començar a fer sessions de coaching, dedicar una estona a entrenar diferents tècniques de respiració o autoregular alguna emoció o sentiment, la voluntat i la proactivitat seran les forces que m'empenyin a iniciar els canvis.

Fase Decidir

La voluntat i l'actitud de valentia i proactivitat ha d'anar de la mà i caminar paral·lelament amb un comportament racional, reflexiu, ponderatiu i adult, que faci prendre les decisions més convenients en cada moment.

Fase Planificar

Per poder iniciar d'una forma eficaç i amb garantia d'èxit els canvis que tenim en ment, és necessari definir objectius d'una forma adient, les activitats que durem a terme per assolir-los i també marcar dates per executar-les.

Fase Actuar

Si no fem coses diferents, sempre obtindrem les mateixos resultats. Aquesta premissa de la PNL ens ve a dir que si no actuem, per molt bé que haguem fet les fases anteriors, no haurà servit de res. Ans al contrari, l'efecte de no actuar ens pot portar a la frustració, i aquesta a abandonar el camí del canvi.

Fase Avaluar

Fer aturades per mesurar i valorar la feina que hem estat fent durant un període de temps és una fase tant important com qualsevol de les anteriors, ja que ens permetrà regular en qualsevol moment el realisme del pla d'acció, els desviaments, l'eficàcia dels resultats, etc.

Així, cal que el procés de canvi i millora no s'aturi, ja que sempre tindrem coses que canviar i que millorar, sense pressa, sense pressió, però sense pausa. I el millor de tot és que entrar en una roda d'auto-millora continua és una de les eines més potents de motivació. Ja que l'experimentar l'èxit dels reptes que ens plantegem nosaltres mateixos ens fa entrar en una dinàmica positiva que ens retroalimenta.


Pep Camps Barnet Coach i Pedagog

comparteix la notícia...