promo serveis | coaching
20-06-2021 #238

Coaching: decàleg de bases i principis

238-bases-i-principis-del-coaching-1624168175

En l'article del mes passat, feia una introducció a la definició de COACHING, plantejant-ho com una feina d'acompanyament a una persona que vol fer canvis en algun aspecte de la seva vida —també afegir que el coaching fet a un mateix, el que anomenem autocoaching, també és possible—. En aquest sentit, vàrem explicar que aquests canvis poden focalitzar-se en diferents nivells —de molt superficials a molt profunds: context, ambient, comportaments, rols, capacitats, creences, valors…—

Avui explicaré les bases i principis primordials que s'han de complir per dur a terme un procés de coaching de forma eficaç:

  1. En un procés de canvi i millora personal queda desterrat el sentit de la paraula FRACÀS. Aquesta queda substituïda per APRENENTATGE. Partim de la base de que tot allò que no surt com un s'espera, cal integrar-ho com una experiència incorporada en el registre de recursos personals, la qual cosa no treu que hagi d'haver una gestió adequada de sentiments pertorbadors.
  2. El canvi implica PROACTIVITAT i ACCIÓ, ACCIÓ i ACCIÓ, i això suposarà superar els bloquejos d'estar ancorats en el passat —melangia del que va ser i no tornarà— o en el futur —i si em bellugo, que passarà…?—. Una actitud proactiva i de valentia ens farà sortir de la famosa ZONA DE CONFORT.
  3. Per evolucionar és fonamental revisar el que anomena la PNL —Programació Neurolingüística— els MAPES MENTALS. Aquests són les formes que tenim d'interpretar i posicionar-nos davant del món; són els constructors teòrics, les idees i creences que hem anat adquirint i hem fet nostres per a poder donar sentit a la nostra vida. Aquests mapes els hem dibuixat de forma bàsicament inconscient, però no són inamovibles, i els podem reconduir quan en prenem consciència i ens adonem si ens afavoreixen o no en la nostra vida actual. Per tant, és possible canviar-los.
  4. L'AUTOGESTIÓ dels canvis decidits són el camí. Per molt que decidim acudir a un/a «coach» per a que ens ajudi en aquest procés, aquest professional mai ens dirà el que hem de fer, sinó que farà preguntes per a que ens adonem del que és millor per a nosaltres, i així definir els propis objectius i prendre les pròpies decisions.
  5. El procés de canvi cal enfocar-lo des de la idea d'AUTORESPONSABILITAT. Tot i que ara ens sembli de sentit comú, una persona adulta només és responsable d'ella mateixa, i no pas d'altres persones adultes. Vull dir que en coaching els objectius de canvi sempre hauran d'anar orientats a un mateix. Seria una pèrdua inútil d'energies pretendre fer canviar els altres, a part d'altres arguments molt més forts que aquest en els que ja entrarem en futurs escrits.
  6. Tant si emprenem el camí del canvi a través de l'autocoaching, com si cerquem ajuda en un/a professional, és molt necessari que el procés s'impregni de CONFIDENCIALITAT, per a evitar possibles trampes, interrupcions i sabotatges de l'exterior.
  7. El COMPROMÍS i la PERSEVERANÇA seran actituds que acompanyaran el nostre tarannà quan decidim avançar. Caldrà que ens impliquem amb nosaltres mateixos i que executem els compromisos. Per arribar a aconseguir-ho, la constància i la fermesa en allò que haguem planificat per assolir els objectius haurà de començar a formar part dels nostres hàbits. Rectificar amb saviesa les fites massa ambicioses ens ajudarà en aquest sentit.
  8. Hem de tenir en compte que les persones disposem de multitud de capacitats i recursos que no coneixem i dels que no en som conscients. El coaching va orientat també a descobrir aquesta PLENITUD DE RECURSOS, per fer-los aflorar i desenvolupar de forma permanent.
  9. Cal tenir sempre present que tot el que hem fet fins ara, els nostres comportaments, les nostres actituds i la forma d'actuar, la nostra i la de tot ésser humà, sempre responen al que anomenem una INTENCIÓ POSITIVA, i que tot el què hem fet fins ara responia al que sabíem fer. Aquesta idea ens allunyarà de sentiments de culpa i de plantejaments circulars i limitadors del tipus «hagués hagut de fer-ho diferent!» i ens aproparà a l'acció i al «aquí i ara».
  10. Finalment, si acompanyem la nostra evolució amb una permanent actitud de RESPECTE envers un mateix i envers els altres, anirem alimentant-nos amb l'autoestima, la tranquil·litat i la seguretat necessàries per assolir els reptes que ens proposem, per molt difícils que ens semblin inicialment.

  11. Pep Camps Barnet | Coach i Pedagog
    www.pepcampsbarnet.com

comparteix la notícia...