successos
19-02-2020 #223

Les despeses de les destrosses ocasionades pel temporal Glòria al seu pas per Palau-solità i Plegamans el passat mes de gener sobrepassen els 150.000 euros

223-els-danys-del-temporal-gloria-valorats-en-mes-de-150-000-euros-1582089754
El gual de Santa Magdalena, un dels llocs afectats per la crescuda de la riera. [Foto: Ajuntament].

Després de les destrosses creades per les pluges a finals d'octubre de l'any passat, i de les ocasionades per la ventada de desembre, tot just abans de Nadal, ara toca parlar dels problemes, destrosses i avaries que ens ha deixat el temporal conegut com a «Glòria» al seu pas per la nostra vila.

Activació del Pla Inuncat

El passat 22 de gener, l'equip de govern de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, encapçalat per l'alcalde Oriol Lozano, es va reunir amb la Policia Local, Protecció Civil i membres de diferents àrees de l'Ajuntament, reunió convocada per la regidoria de Seguretat Ciutadana, on es van decidir les mesures i les actuacions a realitzar davant l'empitjorament del temporal previst per a aquella tarda.

La Generalitat de Catalunya havia activat en fase d'emergència el Pla Inuncat pel temporal que persistia i que, tot i que durant el matí havia minvat, tornaria amb força per la tarda. Des de l'Ajuntament es va demanar precaució a la ciutadania i que no abaixessin la guàrdia.

Es va realitzar la neteja dels embornals i els guals de la Riera de Caldes, alhora que es van senyalitzar els accessos. Per altra banda es va mantenir l'avís a les escoles per a no fer activitats esportives a l'aire lliure, estant en contacte permanent en relació a una possible aturada de les classes a la tarda si la situació empitjorava.

A més, es van revisar els contenidors per treure els objectes que hi poguessin haver als voltants. El Servei de Recollida d'orgànica i rebuig no va funcionar fins dijous atenent a les condicions meteorològiques adverses, en cara que Protecció Civil, Policia Local i Brigades Municipals havien estat treballant en diferents incidències i afectacions de la nit anterior, comprovant el cabal de les rieres per la probabilitat de tancament dels accessos, es va atendre una petita esllavissada a les obres que s'estan realitzant al carrer Castell i, en prevenció, es va tallar el tram del carrer Castell a l'alçada del número 91 fins a la cruïlla amb el carrer Santiago Rusinyol.

A més, es va tallar l'accés al pont de la riera de Sentmenat de Can Duran per l'altura de l'aigua, es va tallar també el gual de Can Cladellas i l'accés a l'avinguda Navarra des del carrer Sant Roc per restar intransitable per fang i pedres per esllavissades de terra.

Diferents carrers es van quedar sense enllumenat públic; el carrer Oliana i el carrer Montjuïc, i diversos carrers de Can Pavana i Can Duran.

Efectes del temporal i balanç de danys

L'Ajuntament ha fet balanç econòmic de les afectacions provocades pel temporal de vent i pluja Glòria, la setmana del 19 al 22 de gener. Les xifres sumen un total de 151.560 euros. Segons les dades recollides pel Consell Comarcal i aportades pels ajuntaments dels municipis afectats de la comarca, els danys a tot el Vallès Occidental s'han valorat en més de 6,2 milions d'euros.

Els principals danys són els que s'han produït arran de les esllavissades i de la reparació de talussos, com és el cas del de l'avinguda Navarra, que té un cost aproximat 65.000 euros. En total els costos per les esllavissades pugen a 96.320 euros. Les afectacions a edificis municipals sumen un total de 27.660 euros, entre les quals cal destacar les provocades a la Masia Can Boada, on va caure la coberta, i a l'Espai Jove l'Escorxador.

Quant a la via pública, el balanç econòmic puja a 6.780 euros; pel que fa a la caiguda d'arbres, uns 1.000 euros en el cablejat de l'enllumenat públic afectat, 12.000 euros en la reparació de la xarxa del clavegueram, 5.000 euros en l'arranjament de camins i 2.200 euros per esvorancs. Pel que fa a guals i passos a nivells de rieres, com és el cas del de Santa Magdalena i de Sant Roc, ha ascendit a uns 600 euros.

A més de Palau-solità i Plegamans, els municipis afectats han estat Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Gallifa, Matadepera, Montcada i Reixac, Polinyà, Rellinars, Sabadell, Sant Cugat, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Terrassa, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

El municipi més afectat de la comarca ha estat el de Barberà de Vallès, on s'han quantificat danys per un import de 3,8 milions d'euros, ja que el temporal va causar greus afectacions a l'espai públic, concentrades, sobretot, en un carrer del municipi.

A Viladecavalls, el segon municipi amb més danys quantificats, uns 850.000 euros; el camí d'accés a un centre sociosanitari va patir importants desperfectes.

A Terrassa s'han quantificat els danys en 600.000 euros en afectacions a l'espai públic, edificis municipals i en lliscaments, mentre que a Sabadell els danys s'eleven a més de 240.000 euros per afectacions en parcs i jardins, enllumenat públic, vialitat, edificis i equipaments municipals, esllavissades, servei recollida de residus i neteja viària, mobilitat, trànsit i transport.

GALERIA

comparteix la notícia...

×