societat
05-02-2021

Estudi tècnic per a la feminització de l’espai públic al municipi

234-feminitzacio-de-la-vila-1612513459
La parada del bus urbà del «Centre Cívic». [Foto: Ajuntament].

Mitjançant el treball de camp i la participació ciutadana, l’Ajuntament ha encarregat un estudi tècnic per la feminització de l’espai públic de la vila, amb el que s’analitzarà la funcionalitat d’aquest espai públic amb perspectiva de gènere.

×

L’estudi tracta d’entendre la funcionalitat de l’espai públic des del punt de vista de com les dones l’utilitzen, i com a punt de partida per a la millora de la seva percepció d’aquest espai.

Es realitzarà un anàlisi de les DAFO —debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats— detectades i es determinarà de quina manera s’utilitza l’espai lliure actual.

A partir de l’anàlisi elaborat, es definirà una diagnosi amb perspectiva de gènere que permetrà realitzar una diagnosi col·lectiva que consistirà en la participació de les dones en el disseny de la ciutat i en la recuperació de la memòria històrica col·lectiva.

De manera interactiva però, aquesta participació ha de situar sobre el plànol urbanístic diferents punts negres o elements considerats de risc, des d’una perspectiva feminista.

Es tindran en compte qüestions com la il·luminació dels carrers, la situació de les parades de bus, els parcs o places, etc. La idea, segons expliquen des de l’Ajuntament, és la d’elaborar un nou plànol on s’hi reflecteixin tant les situacions de risc percebut o punts negres, com d’altres qüestions que afecten les dones o la infància, entre d’altres —espais de difícil accés o paviment perillós, entorns d’equipaments, zones brutes o deixades, rutes amables, etc.—.

L’habitabilitat i la vida quotidiana dels entorns urbans estan marcades per l’espai públic. Estudis preliminars han demostrat que aquest espai està força masculinitzat i no està pensat per a les dones, fent-lo un xic hostil. Al llarg dels anys s’han dissenyat els usos i l’espai públic, com d’altres coses, sense tenir en compte la mira de gènere. Precisament, l’objectiu d’aquest estudi és aplicar la perspectiva de gènere en un urbanisme històricament dirigit des del punt de vista masculí.