societat
02-10-2023 #263

Inauguració oficial de la cartellera permanent de la fàbrica de Ca l'Estruch

263-espais-de-memoria-la-fabrica-de-ca-l-estruch-1696223423

El plafó informatiu permanent per a la recuperació de la memòria històrica de la fàbrica, instal·lada a finals de juny passat, va ser inaugurat, oficialment, el passat divendres, 29 de setembre.

×

Aquesta cartellera permanent forma part dels «Espais de memòria» de la xarxa «Memorial democràtic», dirigida per Jordi Font Agulló, i que compta amb un ampli ventall d'empreses i ens dels quals es vol preservar la seva memòria històrica.

L'acte de la inauguració oficial va comptar amb la presència de l'alcalde, Oriol Lozano; la 1a tinenta d'alcaldia i regidora de Cultura i Patrimoni, Eva Soler; i el director de Memorial democràtic, Jordi Font. Entre el públic assistent hi havien, també, algunes treballadores de l'antiga fàbrica.

Hem de recordar que aquesta fàbrica va significar l'inici del canvi de treball al municipi, del camp a la indústria. L'any 1906 s'inicia una activitat de producció fabril al municipi, en el carrer Comerç, que va anar canviant de propietaris fins que el 1915, Antoni Estruch decideix traspassar la seva activitat de Camprodon a Palau.

La fàbrica de Ca l'Estruch va comportar importants canvis econòmics a la vila, però també grans canvis socials com la incorporació de la dona al treball assalariat.

La regidora Soler va explicar que «el plafó, no només representa un homenatge al nostre passat, sinó també un deute històric que comencem a saldar avui». A més, aquesta fàbrica «va transformar un municipi plenament agrícola en un de més industrial i de serveis», va puntualitzar la regidora.

Per la seva banda, Jordi Font va posar en relleu el significat i els inicis d'aquesta xarxa d'espais del Memorial democràtic, en la qual, al llarg de més de 15 anys i més de 140 iniciatives, amb diverses institucions adscrites —exposicions, jornades, col·loquis, etc.—. Per a Font, «Des de l'inici vam voler, d'una banda, ordenar temàticament el territori; i d'altra, vam voler crear una marca patrimonial, des de la vessant de la divulgació: Espais de memòria». El director va afegir que «aquesta senyalització obre una perspectiva de gènere enfocada en la història de les dones, i en concret, de les dones treballadores».

Per finalitzar, l'alcalde Lozano es va referir a la recuperació de la memòria històrica de Palau i va dir que «des del començament, i amb el primer govern fa 4 anys, i amb el nou, considerem que és primordial recuperar la memòria del municipi». Lozano va cloure l'acte amb l'agraïment a «la feina que està realitzant la Tècnica de Patrimoni de l'Ajuntament».


JMP 30092023