Commemoració a Palau del 8 de març, Dia Internacional de les Dones
Enguany, per a la commemoració del 8M, des de l'Ajuntament s'ha preparat el programa «FEMart», amb un ventall d'activitats artístiques i culturals, per reconèixer i valorar el paper de les dones en les arts i la cultura.
L'acte principal va comptar amb parlaments institucionals i també manifestos de les alumnes de 5è i 6è de l'Escola Folch i Torres, i d'ESO de l'Institut Can Periquet.
El Dia Internacional de les Dones es reivindica durant tot el mes de març amb més d'una desena d'activitats. L'Ajuntament ha coordinat per a aquesta reivindicació diferents àrees municipals, com Feminismes i Polítiques LGTBIQ+, Joventut, Cultura i Patrimoni, amb la finalitat de generar un programa comú, amb l'objectiu d'«enriquir al màxim la programació i seguir visibilitzant i posant en valor les aportacions i coneixements de les dones en tots els àmbits», amb la preparació del programa «FEMart», que reconeix i valora el paper de les dones en les arts i la cultura.
Cal dir que les propostes d'enguany s'han preparat, a més, amb la col·laboració i participació de diverses entitats i col·lectius del poble com l'Associació Dones per les dones, Sin teta hay paraíso, Oxigen, La Descoordinadora, Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga, Palau Grup Vocal, i Taller de les Arts. També s'ha comptat amb la participació i implicació de Can Periquet, l'Escola Folch i Torres, el PQPI-PTT i l'Escola Municipal de Música.
Enguany, la reivindicació del 8 de març es va iniciar el passat dissabte dia 2, amb la xerrada «La dona a la història de l'art: d'objecte a subjecte», a càrrec d'Artxtu. El mateix dia, a la tarda, va continuar amb el concert de les corals Les Coralines i Palau Grup Vocal. Coorganitzat amb Oxigen, dimecres 6 va seguir amb 8 Mirades, exposició de dones artistes referents, mostra d'art, micro obert, tastet de circ i tallers, a l'Escorxador.
El dia 8, el matí va començar al Teatre de la Vila, on es van presentar els projectes musicals de l'alumnat del PQPI-PTT.
L'acte institucional es va iniciar amb una lectura del manifest de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya a càrrec de Montse Juny, de l'Associació Dones per les Dones. A més les alumes de 5è i 6è de l'Escola Folch i Torres i de l'ESO de l'Institut Can Periquet també han llegit els seus propis manifestos del 8M. L'acte va ser amenitzat amb una actuació musical de dos membres de l'Escola Municipal de Música, Anna Soley i Paulí Peña.
Patricia Freire, regidora d'Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBIQ+, va recordar que les discriminacions encara són presents avui dia, i va puntualitzar que «el feminisme té les eines i l'esperit combatiu per acabar amb totes les violències generades per la desigualtat».
L'alcalde, Oriol Lozano, en el seu parlament, va fer referència a les dades recollides recentment pel Centre d'Estudis d'Opinió, que revelen que una part significativa de la població catalana i especialment les persones més joves, consideren que el moviment feminista ha anat massa lluny.
Ja a la tarda, l'acte organitzat per l'Associació Dones per les Dones, amb un conjunt d'esquetxos en clau d'humor al que ens tenen acostumats, va omplir el Teatre de la Vila. Sota el títol «Càsting...què serà?» ens van fer passar una estona ben divertida. Més tar, al vespre, les dones dels Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga van fer una Carretillada. L'endemà, dissabte, la xerrada «Les dones artistes de la Prehistòria», a càrrec de Lucía Alonso, es va afegir a la reivindicació del 8M.
Més activitats programades com el cinefòrum «Maudie», programat pel Taller de les Arts el dia 14; la proposta anomenada «La corral més feminista: Visibilitzem les artistes», amb concert de Les Testarudes i fi de festa amb DJ Anna Ibarz, per al dia 15; el taller del 21 de març «Estima't a tu mateixa», organitzat per «Sin teta hay paraíso»; i, finalment, i dins la programació estable del Teatre de la Vila, l'obra de teatre «Bèsties», el dia 22.
JMP 08•03•2024 | Font: Aj PsiP