societat
17-03-2020 | 04-03-2021 #224

Palau commemora enguany el 8M, Dia Internacional de les Dones, amb una agenda plena d'activitats

224-8m-dia-internacional-de-les-dones-1584452190
La regidora Patricia Freire en el discurs institucional del Dia Internacional de les Dones, 8M.
×

Un any més, l'Ajuntament de Palau s'ha bolcat amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones, 8M, programant una sèrie de xerrades, trobades i exposicions, repartides entre el 5 i 20 de març.


Sopar de Dones

El dijous, 5 de març, va tenir lloc el ja tradicional Sopar de Dones, que va començar a quarts de nou del vespre a la Sala Polivalent, on cada participant va portar el seu sopar preparat per compartir.

Prèviament, hi van haver diverses actuacions i projeccions. A més, un concurs d'amanides organitzat per l'Associació Dones per les Dones.


Acte Institucional i manifest

L'acte oficial de la presentació de les diverses activitats es va efectuar l'endemà, el divendres 6 de març, al migdia, a la plaça de la Vila, amb un parlament de l'Alcalde, Oriol Lozano; i de la regidora d'Acció Social, Igualtat, Feminisme i Polítiques LTBIQ+, Patrícia Freire. A més, hi va col·laborar l'Escola Municipal de Música, l'Associació Dones per les Dones i el PFI-PPT.

Més d'una cinquantena de persones van acudir a l'acte institucional per donar suport a les reivindicacions feministes en pro de la igualtat efectiva entre homes i dones, incloent gran part dels regidors i les regidores de l'Ajuntament.

L'alcalde Lozano va dir que «hem de parlar també de la necessitat de fixar la mirada amb perspectiva de gènere a les polítiques públiques municipals». A més, va recordar que una mostra de la discriminació històrica cap a les dones es pot veure també en el carrerer de la vila: «En el nomenclàtor de Palau-solità i Plegamans trobem, al marge de noms dedicats a personatges religiosos i mitològics, 63 noms d'homes i només 5 de dones. Mercè Rodoreda va ser l'últim nom de dona aprovada per Ple i va ser al 31 octubre del 2002».

La regidora, Patrícia Freire, va dit al seu parlament que «lamentablement no puc començar parlant d'aquest 8 de març sense dir que ens continuen matant. En 66 dies de 2020 14 dones han estat assassinades per violència masclista».

Seguidament, tres jugadores de l'ACB Palau, van llegir el manifest unitari del Dia Internacional de les Dones, consensuat per la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis.

Per a finalitzar l'acte, una representant de l'Associació Dones per les Dones va llegir un text commemoratiu de la data i, en acabant, hi va haver una actuació musical a càrrec de l'Escola Municipal de Música.


La manifestació

El diumenge dia 8 de març, es va organitzar una sortida conjunta a la manifestació que es va fer a Barcelona i l'Ajuntament va posar autobusos per al desplaçament a la capital.

A Barcelona, juntament amb la gent de Palau, desenes de milers de persones hi van participar a la manifestació per reivindicar els drets de les dones, amb el lema «Juntes i diverses per una vida digna» que va començar a les 17 hores a la plaça Universitat, amb una batucada i amb la capçalera situada al carrer Balmes amb Gran Via.

El recorregut, Gran Via fins a la plaça Tetuan, baixant pel passeig de Sant Joan fins a arribar a l'Arc de Triomf, al passeig de Lluís Companys, on hi havia l'escenari i on es llegir altre manifest i es van diverses actuacions.


L'exposició commemorativa

El dimarts 10 de març, a l'Auditori de Can Cortès es va inaugurar l'exposició: «El plaer i el desig també són nostres! Relats eròtics en femení», a càrrec del grup de noies del taller d'escriptura i amb l'actuació de l'actriu i narradora Sherezades Bardaji. L'exposició romandrà oberta fins al 20 de març de 9 a 15 h i de 16 h a la Sala Museu de la Masia de Can Cortès. Aquesta exposició, que mostra relats escrits de forma col·lectiva, són el resultat d'un taller d'escriptura creativa que es va realitzar en el marc del 28 de maig, Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones.


La jornada intercultural

El divendres 13 de març, l'Espai Jove l'Escorxador va acollir la jornada «No me toques el pelo: moviment i cultura afrodescendent», amb la presentació del col·lectiu, un taller de dansa africana i un sopar intercultural. Una «afroparty» va finalitzar la jornada.


La xerrada-col·loqui

L'últim acte programat es desenvoluparà el dimecres 18, a l'Auditori de Can Cortès: una xerrada-col·loqui amb el títol «Es pot fer una sèrie feminista? El repte de les de l'hoquei» on hi participaran les creadores i guionistes de la sèrie de TV3 «Les de l'hoquei», on es parlarà sobre la seva experiència en la creació de la sèrie fins a l'arribada a la televisió i es reflexionarà sobre el panorama audiovisual des d'una perspectiva feminista. —Aquesta publicació es va tancar el divendres 13, abans de que es fes la xerrada-col·loqui—.



El PSC proposa el canvi de nom de la plaça del Mas Pla

El PSC proposa que la nova plaça del Mas Plaporti el nom de Clara Campoamor, símbol de la lluita pel sufragi femení, proposta emmarcada en la setmana del 8 de març amb l'objectiu de feminitzar el nomenclàtor municipal.

Aquesta proposta neix de l'actuació planificada durant el govern anterior, que compta amb el suport del ple municipal, aprovada en la seva sessió del 25 d'abril de 2019. Segons Marc Sanabria, «hem d'incorporar la perspectiva feminista també als nostres carrers, i una manera de fer-ho és dedicant noms de dones referents en els espais públics de rellevància, una feina que l'anterior govern liderat pel PSC ja va començar a treballar». Afegeix, «Clara Campoamor és un referent de la lluita feminista i ningú millor que ella pot simbolitzar aquest inici per feminitzar el nostre nomenclàtor de carrers i places».