Inici de la campanya de recollida de residus ‘Porta'ls a la porta'
El 16 d'octubre va començar la campanya «Porta'ls a la porta» per a la recollida de les cinc fraccions de residus amb un acte oficial i amb l'obertura del punt d'informació estable ubicat al costat de la Pista Coberta, on més de 200 persones es van apropar per recollir els cubells targetes, bosses compostables i tota la informació sobre la recollida porta a porta.
L'acte oficial va comptar amb el regidor de Gestió Ambiental, Jordi Plaza; el Director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire; el president del Consorci de Residus del Vallès Occidental, Nil López; i la primera Tinenta d'Alcalde, Eva Soler, entre d'altres.
Es va poder visualitzar un vídeo promocional que compta amb la participació de veïns i veïnes de la vila, així com del meteoròleg de TV3 i veí del municipi, Eloi Cordomí.
Segons va explicar el regidor Plaza, «el municipi fa un important pas endavant en la gestió dels residus, i implanta un sistema més sostenible, més beneficiós per l'entorn, més econòmic, més pràctic i més còmode». A més, va recordar que durant els dos mesos de campanya recorreran els barris de la vila per donar la mateixa informació que es va donar dissabte al punt estable ubicat davant de la Pista Coberta.
Segons va comunicar Isaac Peraire, «el ‘porta a porta' és el model de la recollida selectiva d'alta eficiència que millor resultats dona».
Per la seva banda, el president Nil López va compartir amb els assistents que «l'objectiu és que al 2022 tots els municipis mitjans i petits estiguin fent ja el ‘porta a porta'».
Què es la recollida porta a porta?
Segons l'Agència de Residus de Catalunya, la recollida selectiva porta a porta consisteix en lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció.
A Palau-solità i Plegamans, actualment la recollida només s'està realitzant en dos fraccions de residus. A partir del proper 13 de desembre, s'aplicarà a les cinc fraccions —orgànica, rebuig, vidre, plàstic i envasos, paper i cartró—.
Avantatges
- Alguns dels avantatges del sistema porta a porta són:
- Nivells més alts de recollida selectiva i recuperació.
- Menys contenidors a la via pública.
- Permet l'aplicació de taxes d'escombraries de pagament per generació.
- El cost del reciclatge tendeix a ser menor i els ingressos per sistemes integrats de gestió, venda de materials i retorn del cànon majors.
- Es redueix el percentatge de residus no municipals dels que s'acaba fent responsable el municipi.
Inconvenients
- No tot són avantatges. Alguns dels inconvenients:
- Suposa a un canvi d'hàbits important per a moltes llars.
- S'està subjecte a un horari de lliurament força estricte.
- El cost de la recollida tendeix a ser major.
- Permeten identificar el generador i, per tant, possibiliten la implantació de sistemes de fiscalització o sancionadors.
Punts informatius
Fins a l'11 de desembre les persones que ho vulguin poden anar a informar-se a:
- Al punt principal d'informació situat davant de la pista coberta al Passeig de la Carrerada, de dilluns a divendres
- Els propers dissabtes als punts:
- Masia de Can Falguera —20 i 22 de novembre—
- Masia de Can Cortès —27 de novembre—
- Sala Polivalent, de 19 a 20 hores —29 de novembre—
- Punt principal d'informació —4 i 11 de desembre—
No tot són flors i violes
Com a qualsevol canvi d'hàbits d'un sistema normalitzat a una població, sempre hi ha una part de persones que estan en contra del procés de transformació a aplicar. Palau-solità i Plegamans no és una excepció i, per tant, hi ha palauencs i palauenques que estan en contra d'aquest nou sistema «porta a porta».
Una part de la població opina que aquest sistema s'ha implantat per decret, sense fer consulta participativa o, com a mínim, sense explicar correctament tots els avantatges i tots els inconvenients.
L'Ajuntament sempre a posat com a exemple poblacions properes on el sistema de recollida porta a porta està funcionant correctament. Però recentment hem sabut que, per exemple, al districte de Sant Andreu del Palomar, a Barcelona, la prova pilot, segons part del veïnat i d'alguns diaris, ha estat un «fracàs», obligant inclús a l'alcaldessa Colau a postposar la data final per a la implantació definitiva del sistema. Part del veïnat santandreuenc lamenta que amb aquesta nova manera de recollir els residus «hi ha bosses d'escombraries per tot arreu», a més d'assenyalar la proliferació de «rates» a causa de les bosses acumulades al carrer —font: ElNacional.cat—.
Ara el que tocarà és fer l'adaptació i confiar en que serà una millora per als vilatans i vilatanes.
JMP 12•11•2021 | Fonts: Aj PsiP | Agència Catalana de Residus | ElNacional.cat