salut
16-10-2020 | 11-11-2020 #231

Nou tancament de bars i restaurants com a mesura per a frenar l’increment dels contagis de Covid-19

231-nou-tancament-de-bars-i-restaurants-durant-15-dies-1602825478
Nou tancament de bars i restaurants a la vila.

La Generalitat de Catalunya va ordenar el tancament forçós de bars i restaurants per a frenar l’increment del nombre de contagis en la segona onada de propagació de la Covid-19, ordre que va entrar parcialment en vigor la nit del dijous 15 a divendres 16 d’octubre, durant un període inicial de 15 dies a tot el país, a l’espera de la decisió final del TSJC, que realment només afecta a altres punts de les mesures que atempten els drets fonamentals. fet que ha provocat desconcert i indignació a gran part de la població catalana, principalment en el sector de l’hostaleria. A 12 de novembre, continua el tancament.

×

Bars i restaurants, sobretot, van estar pendents tot el dia 15 de si la restricció entrava en vigor o no, i no va ser fins al vespre que el Govern es va aclarir, decidint tirar endavant les mesures de forma parcial. Els punts que depenen del TSJC són la prohibició de reunions de més de sis persones, la suspensió de l’activitat presencial a les universitats i la limitació de l’aforament en les activitats de culte. La resta de mesures tiren endavant sense necessitar l’aval del TSJC.

El conjunt de mesures dràstiques adoptades per la Generalitat ha creat una forta indignació entre els catalans i catalanes, principalment el sector de l’hostaleria, afectat de ple amb un nou tancament obligatori —a excepció dels negocis que treballen amb servei a domicili i/o per emportar—. Un sector que ja estava tocat des de la primera onada del coronavirus entre el març i l’abril.

A banda del tancament de bars i restaurants, el conjunt de mesures inclou la limitació de tota l’activitat comercial en un 30% de la capacitat d’aforament màxim del recinte. També queda suspesa l’obertura al públic d’activitats de salons de jocs, casinos i sales de bingo.

Pel que respecta a les instal·lacions i els equipaments esportius, es poden utilitzar sempre que es garanteixi no superar el 50% de l’aforament, que hi hagi control d’accés i compleixin les indicacions dels plans sectorials aprovats pel Comitè de Direcció del Pla d’actuació del PROCICAT. Queda prohibida la utilització d’equipaments esportius que no estiguin supervisats. No es troben afectats per aquestes prohibicions les instal·lacions i els equipaments esportius destinats a la tecnificació i al rendiment esportiu.

Per a consultar tot el conjunt de noves mesures publicades al DOGC podeu seguir aquest enllaç: DOGC del 15 d'octubre


Entrebancs entre Govern i TSJC

Dijous al migdia el TSJC va demanar al Govern que concretés les restriccions anunciades dimecres i que afecten drets fonamentals per poder-se pronunciar. La sala contenciosa administrativa del tribunal també va demanar que es corregissin defectes de forma, ja que el document presentat no incloïa ni firma ni número de decret ni tampoc data. Unes hores després el Tribunal va confirmar que havia rebut a temps un escrit del Govern en què identificava quins drets fonamentals podrien quedar afectats.

Aquests fets van propiciar una gran confusió en part de la població que, al vespre del dijous, encara no tenien clar si, finalment, s’obririen els bars i restaurants a l’endemà.

De fet, PIMEC va comunicar, el passat dia 20, que el tancament de la restauració afectarà un total de 4.300 establiments al Vallès Occidental. La patronal també va destacar la xifra de l’impacte econòmic d’aquests 15 dies sense activitat al sector d’aquest territori: 70 milions d’euros. Josep Maria Catalán, president de PIMEC, va manifestar en aquest sentit que «calen ajudes per compensar bars i restaurants».