salut
19-02-2021 #234

Informe COVID: mesures de seguretat, indicadors i vacunacions entre gener i febrer de 2021 a Catalunya

234-informe-covid-mesures-xifres-i-vacunacions-1613719348

La continuïtat de les restriccions de mobilitat dictades per al període nadalenc i l'increment de les xifres d'aquesta tercera onada de la COVID-19 marquen la «normalitat» quotidiana de catalans i catalanes, incloent la campanya electoral del 14-F.

×

Les mesures de restricció post Reis

Les mesures anticovid a Catalunya i les restriccions de mobilitat anunciades després de Nadal, inicialment, per a 10 dies, el Procicat les va allargar fins al 24 de gener, perquè els indicadors de la pandèmia continuaven pujant.

Però, degut a la falta d'estabilització de les xifres —principalment el nombre d'ocupació de llits d'UCI— i dels indicadors pandèmics, aquestes mesures es van prorrogar, novament, fins al 7 de febrer.

Recordem que aquestes mesures són, bàsicament:

  • El confinament municipal: tots els dies de la setmana. Un enduriment respecte a les festes de Nadal.
  • El tancament de centres comercials: els centres comercials tornen a estar tancats i els caps de setmana està prohibida tota l'activitat comercial no essencial. Els únics comerços que poden obrir són els essencials i els locals amb menys de 400 metres quadrats.
  • Bars i restaurants continuen amb el mateix horari de restricció: de 7:30 a les 9:30 hores i entre les 13:00 i les 15:30 hores, els horaris marcats per a esmorzar i dinar. Amb mascareta en tot moment, excepte per menjar i beure. Els sopars, només per a recollir al local, de 19:00 a 22 hores; i fins les 23:00 hores, si hi ha servei a domicili. A més, bars i restaurants de centres comercials han de romandre tancats.
  • L'esport a l'aire lliure: totes les activitats esportives estan suspeses a excepció d'aquelles que es fan a l'aire lliure.
  • Oci cultural: les activitats culturals es mantenen al 50% sense arribar a superar les 1.000 persones.
  • Les escoles: des de l'11 de gener —dia de tornada a escola després de l'aturada nadalenca— les escoles continuen amb la seva activitat normal, a excepció de les activitats extraescolars i de lleure, suspeses.
  • El nombre de persones: es manté en sis el nombre de persones permès a les reunions familiars.
  • Toc de queda nocturn: entre les 22:00 i les 6:00 hores, es preveu que segueixi vigent fins a la darrera fase.

Noves mesures a partir del 8 de febrer

El passat 4 de febrer, el Govern va anunciar una petita relaxació en les mesures. A partir del dilluns 14, i fins al 21 de febrer, el canvis afecten a:

  • El confinament comarcal: el confinament municipal que hi havia passa a ser comarcal
  • Bars i restaurants: ampliació d'horaris; una hora més al matí i una hora més per dinar
  • Llibreries: s'equiparen als equipaments culturals i no estaran subjectes a les restriccions del comerç
  • Gimnasos: reobertura amb un 30% de l'aforament i un màxim de 6 persones per activitat

Les xifres de la pandèmia

A 16 de gener, les xifres de la Covid-19 mostraven un augment continu en la majoria d'indicadors. El risc de brot s'enfilava fins als 777 punts. La velocitat de reproducció de la malaltia també va pujar lleugerament, situant-se a 1,38.

El nombre d'ingressats va baixar lleugerament, amb 2.497 pacients als hospitals. Van augmentar, però, el nombre de malalts ingressats a l'UCI, un total de 525 persones. Més de 4.400 contagis i 64 morts.

A 3 de febrer, el Secretari de Salut Pública, Josep M. Argimon, va comunicar que Catalunya estava vivint una situació de recessió de la pandèmia, amb un descens lent, però. La xifra de ingressats a les UCI es situava en 718. A més, s'havia notificat el primar cas de la variant sud-africana a Barcelona, i la variant britànica havia augmentat a tot el territori.

Aquesta última setmana, els indicadors s'ant anant estabilitzant de mica en mica, lentament, però amb tendència a la baixa. El risc de rebrot es situa als 319 punts, mentre que la velocitat de transmissió es manté estable al 0,81. L'índex de positivitat de les proves fetes segueix baixant i ara està al 5,10%. Actualment, la relació de contagis ha baixat a 406 persones infectades per cada 100.000 habitants els últims 14 dies.

Baixa el nombre d'hospitalitzats per coronavirus de 167 pacients, fins als 2.222. A les UCI hi ha 15 pacients menys, tot i que encara hi ha 651 malalts de Covid en estat crític. Tanmateix, però, no podem relaxar-nos ja que la previsió de contagis durant la jornada electoral es preveu al voltant d'uns 13.000 nous casos.

Una xifra en quant a l'economia: el PIB català va caure d'un 11,4% l'any 2020 a causa de la pandèmia.


Les xifres de les vacunacions

Fins al 28 de gener, a Catalunya s'han posat 200.704 vacunes, de les quals 182.433 corresponen a la primera dosi i 18.271 a la segona. El 29% han estat per a usuaris de residències d'avis, on el 80% ja la tenen, i el 71% per a sanitaris i personal de les residències.

Però amb la retallada de Pfizer, entre el mateix dia 28 i l'1 de febrer, els professionals sanitaris van posar les 30.000 dosis disponibles a les neveres del departament de Salut.

Recordem però que, per tenir el 70% de la població catalana vacunada a l'estiu es necessiten 10 milions de dosis. Si a aquestes dades li sumem l'aparició de les variants britànica, sud-africana i brasilera, el futur immediat és força decebedor.

El 2021 serà un any «molt dur», el fet de vacunar el 70% de catalans i catalanes abans de l'estiu «seria una tasca ingent» però que els 10 milions de dosis «s'administrarien perquè és una prioritat», va comunicar Argimon.

L'entrada de les vacunes d'AstraZeneca, que només es podrà administrar a la població d'entre 18 i 55 anys, i el retard de Moderna ha obligat el Govern a replantejar l'estratègia de vacunació, que fins ara preveia que en la primera etapa els següents a vacunar-se, després dels usuaris de residències i treballadors sanitaris, fossin els grans dependents i les persones de més de 80 anys. Això provocarà un solapament entre les etapes de vacunació, en funció de la disponibilitat de les dosis i característiques de cada vacuna.

Pensem què, per a la vacunació de tots els col·lectius prioritaris calen 5 milions de dosis, i per ara només en tenen compromeses 1,4 milions, aproximadament.

Aquesta setmana, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en una entrevista a RAC1, va explicar que si es compleix l'entrega de les dosis que ha programat el govern central, Salut calcula que la vacunació massiva podria començar al juny.

A més, Ramentol va afegir que, si es compleix l'aprovació de la vacuna de Janssen a mitjans de març i començament d'entregues a l'abril, l'afluència de dosis serà molt més àmplia al disposar de 4 models diferents.