reportatge
15-02-2024 #267

Per què Els agricultors estan canviant taronges per alvocats?

267-la-crisi-del-sector-fruiter-taronges-per-alvocats-1707969199

Com a conseqüència de les polèmiques declaracions de l'exministra francesa Ségolène Royal, aquesta editorial ha volgut saber més del que està passant en el sector fruiter, no només a nivell comarcal o de país, sinó a nivell estatal, atès que entenem que el problema ens afecta a tots i va més enllà de Catalunya.

×

A part de tractar la crisi política oberta per les declaracions de l'exministra francesa, analitzarem les dades del Ministeri d'Agricultura, la situació dels productors nacionals de cítrics, principalment taronges i mandarines que, si ja fa algun temps deixaven la fruita sense recollir, principalment al camp valencià, i que actualment s'està fent una aposta pels alvocats en lloc de per les taronges, i la possible causa com a «competència deslleial».


Crítica des de França

Fa uns dies, l'exministra francesa, Ségolène Royal, va dir que els tomàquets d'Espanya són «immenjables», fet que va provocar l'inici d'una possible crisi política.

Royal va acusar els agricultors espanyols d'incomplir els estàndards fixats per als productes ecològics, la qual cosa va provocar que Pedro Sánchez la convidés a tastar uns «tomàquets imbatibles».

Concretament, l'exministra va preguntar, en una entrevista al canal de televisió BFMTV, «has tastat els anomenats tomàquets ecològics espanyols? Són immenjables». Royal va afegir, en el marc d'un debat amb connexions en directe en diverses de les protestes dels agricultors francesos que han bloquejat el país, que «ja us dic jo que el bio espanyol és una fals bio, i que els fruits i llegums espanyols no respecten els estàndards francesos».

Això va provocar que els pagesos francesos hagin incrementat les crítiques contra els pagesos espanyols, a qui acusen d'inundar el mercat francès amb productes de baix cost i amb més quantitat de fitosanitaris que a França.

Afortunadament, les paraules no van convèncer al govern francès, que se n'ha desmarcat assegurant que «es tracta d'una persona que no té cap responsabilitat política i, per tant, no representa l'opinió de l'executiu». Òbviament, les declaracions van agradar encara menys al govern espanyol, que ràpidament va sortir a criticar-la a través de diferents ministres i fins i tot per boca de Pedro Sánchez.

De fet, les paraules de l'exministra va provocar que Pedro Sánchez hagi confirmat la seva conversa amb el president francès, Emmanuel Macron per defensar els agricultors espanyols de les crítiques, i que ha condemnat l'atac als transportistes i als productors espanyols.


Les dades del Ministeri d'Agricultura

Segons un informe publicat al setembre de l'any passat, el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación va comunicar una previsió de producció de 5,75 milions de tones de cítrics en la campanya 2023-2024.

L'informe diu que la collita seria similar a l'anterior, encara que «un 14,4% per sota de la mitjana de les 5 temporades anteriors, a causa, principalment, de la sequera». Mentre que la producció de taronges decreixerà un 8,2%, la de llimones s'incrementarà un 28%.

Tot i així, la previsió és que les exportacions arribin als 3.300 milions d'euros anuals.

Segons el ministeri, «la sequera i les extremes condicions climàtiques registrades al 2023, han estat decisives en aquest volum de producció, fonamentalment per la falta de disponibilitats hídriques, les anormals altes temperatures al llarg de les fases de floració, i per les onades de calor en estadis posteriors que han requerit de restriccions al reg en algunes localitats».

Ara bé, des d'aquesta revista preguntem: és la sequera l'origen de la crisi en el sector fruiter? A continuació analitzarem altres dades interessants.


Taronges i mandarines sense recollir

Abans de la covid, l'any 2019, els productors fruiters de l'Ebre, com els valencians, denunciaven que els preus dels cítrics africans «fan malbé la collita local».

Un des productors de taronges i clementines d'Alcanar va explicar que no podien recollir la fruita «senzillament perquè el preu de venda no surt a compte per pagar els sous dels recol·lectors, ni per lluitar contra els preus dels productes que procedeixen de fora».

Els productors es queixaven llavors que el preu de taxació és d'aproximadament 10 cèntims/kg «està molt lluny dels 30 cèntims/kg de temporades anteriors, i que ens deixen un marge negatiu per treballar».

Hem de dir que l'entrada massiva de cítrics és conseqüència del tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i sis països de la Comunitat de Països d'Africa Meridional. Com a resultat, «mentre que els lineals dels supermercats i grans superfícies s'han omplert de cítrics procedents de llocs llunyans, gran part de la fruita nacional s'ha quedat als arbres», segons els productors d'Alcanar.


Canviar taronges per alvocats

Si seguim analitzant la situació actual, el camp valencià ja canvia les taronges per alvocats: des de 2020, la superfície cultivada d'alvocats s'ha incrementat un 57% en la Comunitat Valenciana.

Segons alguns productors valencians, l'alvocat necessita zones de muntanya properes a la costa, una mica d'altitud, entre 200 i 400 metres, i temperatures no agressives a l'hivern. Això sí, s'ha de tenir en compte que els advocats necessiten molta aigua per al creixement, Encara i així, els productors prefereixen «arriscar-se» encara la manca d'aigua actual.

Per la seva banda, la Conselleria d'Agricultura valenciana, constata que en els últims anys s'ha experimentat un expansió important en la producció d'alvocats. En 2022 havia un total de 2.310 hectàrees destinades a aquest cultiu, un 10% més que en 2021 que, a la vegada, va augmentar un 57% respecte del 2020.


La competència deslleial

En diversos diaris de la comunitat valenciana i per xarxes socials es pot trobar algunes declaracions de productors fruiters, sobre les pèrdues milionàries del sector de l cítrics, principalment.

No és la primera vegada que ens trobem que un productor de taronges procedents d'agricultura ecològica no pugui vendre el seu producte per la competència dels preus procedents de l'Àfrica.

Segons alguns dels productors, «hi ha un estudi que va trobar 27 químics diferents prohibits en Europa en el producte sud-africà, amb les possible conseqüències per a la salut del consumidor». A més, productors alerten del «re-etiquetatge». Segons indiquen, «hi ha empreses que que importen taronges i mandarines de l'Àfrica, les barregen amb algunes de valencianes, i les etiqueten com a valencianes o espanyoles».

Els agricultors lamenten que «no hi hagi una legislació que beneficiï als que fan una producció de qualitat, sense tècniques per accelerar la maduració ni substàncies químiques que allarguen la duració de les peces de fruita».

Després d'aquesta informació que denuncien els productors ens preguntem si es possible que això del ‘re-etiquetatge' estigui passant de veritat...


Les fonts del reportatge són: CCMA, La Vanguardia, Euronews, i el «Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación».


JMP 00022024 | Font: CCMA, La Vanguardia, Euronews, Ministerio A P A