reportatge
10-04-2022 #247

La Festa del Roser organitzada per l'Estadal del Roser de Sant Genís de Plegamans

247-estadal-del-roser-de-sant-genis-1649608756
Fotos: Estadal del Roser

Enguany farem una mica d'història de la Festa del Roser i dels seus organitzadors, l'Estadal del Roser de Sant Genís de Plegamans que, com molts vilatans i vilatanes saben, és un grup de persones que, a manera de confraria i de forma desinteressada, s'han compromès en mantenir i transmetre una tradició molt antiga amb l'organització de la Festa del Roser.

×

A Palau-solità i Plegamans, el Roser és una de les festes de l'antigor que encara es conserva ben viva com a bell exponent de la gran devoció sentida per tot Catalunya envers la Mare de Déu del Roser, que es celebra el diumenge de l'octava de Pasqua.

L'aspecte més típic de la festa és la benedicció i distribució dels rams constituïts per un pom de flors —representant els misteris de Goig— amb una poma al centre —el fruit és símbol de triomf i representa els misteris de Glòria—, i cinc ametlles clavades en ella —representen les cinc llagues de Crist i, per tant, els misteris de Dolor—. I tot ell envoltat de branques verdes.

Antigament, aquest ram era lluït en la dansa que es feia a la plaça de l'església, prèvia subhasta de la toia i, a la tarda, es feia el ball.

Al matí es feia una concorreguda processó en la que es treia a la Mare de Déu del Roser per diversos carrers del poble. En acabar es feia la missa solemne cantada per la Coral. A la vigília els minyons passaven per les cases a cantar les Caramelles del Roser i eren convidats per la mestressa a berenar.

Cada any però, una casa pairal diferent era l'encarregada de guardar la Mare de Déu i organitzar la festa d'aquell any, i es demanava a les noies del poble per passar les bacines per fer una col·lecta per ajudar a sufragar les despeses.

L'objectiu de l'Estadal a través de la Festa del Roser és, d'una banda, mantenir aquesta tradició per transmetre a les properes generacions el coneixement de la cultura i tradicions vilatanes, per tal que la devoció a la mare de Déu del Roser i la festa del Roser pròpiament, com a tradició, perduri durant els segles, una devoció estesa arreu del món i en especial als Països Catalans.

D'altra banda, dinamitzar, promocionar i difondre la cultura popular i tradicional de Palau-solità i Plegamans a tota la comarca, i propiciar una estreta col·laboració entre d'altres entitats culturals.


Una mica d'història

Entre els anys 1550 i 1770 es van crear gairebé totes les confraries dedicades a la Mare de Déu del Roser a Catalunya. L'ordre dels Dominics va ser la responsable de crear i propagar la devoció del Roser, i va institucionalitzar les confraries, tot i que la devoció al Roser ja existia a finals de l'Edat Mitjana —476-1492—.

Les confraries del Roser formaven part d'un entramat d'elements molt diversos —creences, símbols, oracions, celebracions i festes—, per tant, tenien força implicació en diferents esferes de la societat. Les confraries devocionals eren, en època moderna, institucions versàtils que, a més de procurar el vessant religiós de la propagació i manteniment d'un culte, també satisfeia altres necessitats, com ara l'associacionisme, la sociabilitat i, fins i tot, propiciaven un sentiment d'unitat i col·lectivitat.

La confraria del Roser de Sant Genís de Plegamans s'anomena «Estadal del Roser» perquè la imatge de la Mare de Déu del Roser antigament feia «estada» a les diferents cases pairals que la composaven. Realment, no es disposa de documentació per saber quan es va constituir.

Però el que sí que se sap és que n'és d'antiga ja que hi ha documentació d'una disputa entre confrares que data de l'agost de 1788. A més, s'ha documentat que a l'any 1727 l'església de Sant Genís de Plegamans ja disposava d'un altar dedicat a la Mare de Déu del Roser.

L'any 1771 es va emetre un cens de confraries del Roser registrades al Vallès on també hi consta la de Sant Genís, agregada a la confraria del Roser del convent dels Dominics de Barcelona. Cal destacar que la Festa del Roser de Sant Genís només va quedar interrompuda durant els anys de la guerra civil i l'any 2020 per la pandèmia de la Covid-19.


Recull i recuperació des de 2015

Any 2015

No es té constància dels anys en que s'havia celebrat a Palau-solità i Plegamans la processó del Roser —feia mes de 50 anys que no s'organitzava—, tot i que la Festa en sí encara es continuava celebrant organitzada per l'Estadal del Roser de la parròquia de Sant Genís de Plegamans, amb una missa solemne i la benedicció del Rams.

El 12 d'abril de 2015 es va recuperar la tradicional Festa en la que es treia a la Mare de Déu del Roser en processó per diversos carrers del poble, implicant especialment els nens i nenes del poble. Les nenes i noies que volien, van aprofitar l'ocasió per lluir flors al cabell i les senyores, la mantellina.

Amb la finalitat també de promoure l'associacionisme cultural es va implicar a altres associacions locals: El Ramat Grup Graller i la Societat Coral la Unió. Per la tarda es va celebrar un concert a càrrec de Palau Grup Vocal —cor de l'Escola Municipal de Música— i la societat Coral la Unió, amb la col·laboració especial dels artistes locals Montserrat Costa —soprano— i Daniel Mas —baríton—.

Paral·lelament es va escriure un article que es va incloure en la revista Qu4trepins per tal de donar a conèixer aquesta Festa tradicional a tots els vilatans.

Any 2016

La imatge inicial de la Mare de Déu és de guix i policromada. Amb la intenció de mantenir la imatge en bon estat, va ser restaurada, l'any 2008, amb una capa de betum de «Judea». L'any 2016 es va tornar a restaurar la imatge i es va tornar a deixar tal com originalment era. Es va reconstruir un petit altar i es va pintar un retaule que evoca el simbolisme d'aquesta Mare de Déu. És va organitzar una jornada formativa en la que es va donar a conèixer la Festa als mes joves amb la finalitat de transmetre aquesta tradició.

Per segon any, el 3 d'abril de 2016 és va celebrar la processó pels carrers implicant als més menuts, el Ramat Grup Graller i la Societat Coral La Unió. Un cop més les nenes i noies van poder lluir flors al cabell i les senyores, la tradicional mantellina. Per la tarda es va celebrar un concert a càrrec del Cor Carlit.

Any 2017

Aquest any es va preparar un complert programa d'actes, començant el dia de Sant Josep amb una exposició de fotografies amb el títol «Records del Roser», seguidament i amb el suport de membres del Taller de les Arts, es va fer el I Concurs de Dibuix Infantil on el tema principal era la Festa del Roser. Al migdia es va fer una lectura de poemes acompanyats de la música d'en Paulí Peña de l'Escola municipal de Música i, posteriorment, un tastet de Sardanes amb la col·laboració de l'Agrupació sardanista.

El dissabte 22 d'abril es va fer la Festa de l'Estadal a la sala polivalent, on, sota el títol «Records i Vivències del nostre poble», la gent mes gran de la vila varen explicar als mes menuts com era la Festa del Roser antigament. Seguidament es van lliurar els premis del Concurs de Dibuix Infantil que constaven de diploma, lot de material de dibuix i diversos llibres de lectura de divulgació de la cultura local.

El diumenge 23 d'abril es va celebrar la Festa del Roser, començant amb la Processó de la Mare de Déu del Roser per la zona de vianants, amb la participació del Ramat Grup Graller, Els Gegants i Grallers de Palau-solità i Plegamans, el Cor amigues del Roser, l'Escola municipal de Música, i la soprano Montserrat Costa acompanyada d'en Lluís González. De nou, totes les nenes i noies que ho van voler, van poder lluir les ja habituals flors al cabell. Seguidament es va celebrar la missa solemne cantada per la Societat Coral la Unió i la benedicció i venda dels tradicionals rams dels Roser. A la tarda es va fer un Concert a càrrec del Grup Vocal In Crescendo.

Any 2018

La Festa del Roser 2018 va estar marcada per la pluja però això no va evitar organitzar tots els actes preparats. Divendres al vespre es va inaugurar la exposició de Rosaris. Dissabte al matí es va celebrar el II Concurs de Dibuix Infantil del Roser i els alumnes de l'Escola Municipal de Música van oferir un concert.

Diumenge, la pluja no va evitar fer una petita processó des de la terrassa de l'església fins a l'altar, tot i que l'Agrupació Sardanista i els Gegants i Cap grossos no van poder lluir-se. La missa va ser acompanyada per la soprano Montserrat Costa i el baríton Daniel Mas. Després de la missa es va fer la tradicional venda de rams. Diumenge a la tarda va tenir lloc el Concert simfònic de música del S.XX a càrrec de l'orquestra Amics de la Música.

El dissabte de la capvuitada es va fer el lliurament de premis del Concurs de Dibuix després de la missa vespertina. Els Deixebles del dimoni de la Pedra Llarga van fer un espectacle de música i foc.

Any 2019

La Festa del Roser 2019 va coincidir amb la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat. Divendres es va inaugurar la exposició de roses de l'Associació amics de les roses de Sant Feliu de Llobregat.

Dissabte al matí es va celebrar el III Concurs de Dibuix Infantil del Roser i els alumnes de l'Escola Municipal de Música van oferir un concert.

Diumenge es va realitzar la Processó de la Mare de Déu del Roser amb la participació del Ramat i les Colles de Gitanes que van ballar el ball tradicional de Sant Genís. La missa posterior va ser cantada per la soprano Montserrat Costa i el baríton Daniel Mas.

Després de la missa es va fer la tradicional venda de rams. Diumenge a la tarda, per segon any consecutiu, va tenir lloc el Concert simfònic de música del S.XX a càrrec de l'orquestra Amics de la Música.

El dissabte de la capvuitada es va fer el lliurament de premis del Concurs de Dibuix després de la missa vespertina. Com ja es va fer l'any anterior, dels dibuixos guardonats se'n tria un per confeccionar el cartell de la programació de la Festa de l'any següent.

Any 2020

El 14 de març el Govern va decretar l'estat d'alarma per contenir l'expansió de l'epidèmia provocada pel Coronavirus Covid-19, que va suposar la cancel·lació dels actes programats pel Roser 2020.

Any 2021

Seguint el protocols establerts per contenir l'expansió de la Covid-19, la Festa del Roser 2021 es va celebrar amb la realització d'una missa solemne amb un aforament limitat a 80 assistents i la participació de la Montserrat Costa. Abans de la missa es van posar a la venda els llantions amb la imatge de la Mare de Déu del Roser.


Estadal del Roser 08042022