reportatge
13-05-2022 | 13-05-2022 #248

'Confinaps', el projecte musical nascut a Caldes, treu el seu primer disc

248-el-primer-disc-del-calderi-confinaps-1652395425

El creador del nou projecte musical Confinaps, i veï de Caldes, es considera, «més que un músic emergent, un cantautor d'emergència».

×

Amb la finalitat de donar visibilitat i fomentar els artistes locals, aquesta redacció ha contactat amb la persona que hi ha al darrere del nou projecte musical «Confinaps» per poder conèixer de primera mà els orígens i el futur immediat del músic resident a Caldes de Montbui.

Francesc Aznar, amb més de quaranta anys, encara que ha viscut sempre a El Masnou, actualment ja fa 3 anys que viu a Caldes de Montbui. Mestre de secundària des de fa 7 anys, ha treballat més de 18 anys en educació especial amb nois discapacitats. En l'actualitat treballa en un institut de secundària, prop de Sabadell, que incorpora en les seves aules joves amb discapacitat, als quals Aznar els hi fa el seguiment.

Per al mestre, la música és complementària i, com a projecte personal, surt ara de cara al públic. Baixista del grup «Escamot», banda on va tocar d'aficionat uns 8 anys, ha estat més de 20 anys sense compondre cap cançó.

En una entrevista que li van fer a Ràdio Granollers el van preguntar si es considerava un «músic emergent», a la qual cosa ell va respondre que «més que un músic emergent, a la meva edat, em considero més un cantautor d'emergència», ja que el projecte Confinaps va ser creat per una «emergència emocional».


Confinaps: el projecte

El projecte «Confinaps: danys col·laterals d'un captiveri», neix a Caldes de Montbui, on resideix actualment el mestre i compositor. El «captiveri» del confinament per la Covid, la solitud i un desengany amorós van provocar que aquest professor passés un procés depressiu. Agafar la guitarra i tornar a compondre li va servir de teràpia.

Aïllat pel confinament en un poble on pràcticament no coneixia ningú perquè feia poc que hi havia aterrat, durant 8 mesos va tenir temps de crear 40 cançons. «Confinaps va néixer com a resultat del tedi i l'avorriment durant la clausura i com a vàlvula d'escapament per expressar les emocions viscudes durant aquella època», explica Aznar. I afegeix que «ara ja s'ha tornat en quelcom estable. Una activitat terapèutica i divertida gràcies a la qual he pogut recuperar el desig d'expressar-me musicalment».

Durant aquests dos anys de pandèmia, el compositor s'ha muntat de mica en mica un mini-estudi de gravació per poder enregistrar i difondre les creacions que formen part del projecte Confinaps, nom que sorgeix per casualitat, durant les primeres sortides per passejar després del primer tancament forçós: un passeig pels horts de Caldes i un veï amb un cistellet carregat de naps...


Sí a tot: títol del primer disc

El projecte que lidera Francesc Aznar està, en aquests moments, finalitzant l'enregistrament del seu primer disc d'estudi. La discogràfica i empresa de serveis musicals 360º, CREA MUSIC, és la companyia que s'ha encarregat de l'edició i de la promoció. Les despeses de producció han sortit de la butxaca del propi artista local.

El disc està format per temes d'amor, de nostàlgia i de solitud. Inclou 11 temes, més els 3 que s'han publicat a Spotify: «No ho neguis», «Detalls» i «Rastres» nou single. La cançó «Sí a tot», amb un registre més d'esperança i ganes de viure, donarà títol al disc que sortirà a la venda després de l'estiu. Segons l'artista, «l'etapa trista ja ha acabat: a les penes... Confinaps».

El seu amic i músic professional, Manel Pujol, l'ha ajudat molt en el poliment i arranjaments de les cançons del projecte. A més, Pujol està acompanyant el cantautor, fent duet, en els concerts acústics en directe.


Concerts i futur immediat

Els concerts que fins ara ha fet Confinaps, els ha realitzat sempre acompanyat de Manel Pujol. Sales i/o locals d'entre 20 i 30 persones on poder connectar amb el públic amb un tracte directe. Els concerts acostumen a ser de franc, sense caixet o, com a molt, amb «taquilla inversa» o passant «la gorra» al final de l'actuació.

Tot just ara comença a fer els concerts en solitari. Les actuacions, a l'igual que el manteniment del web i de les xarxes socials, se les gestiona el propi artista.

Segons ens ha explicat el compositor, el futur immediat després de que surti a la venda el disc, serà continuar amb noves creacions musicals, que és la part que més li agrada: la de compondre cançons. Això sí, primer la música i després la lletra.

Encara que no cerca sortida professional en el panorama musical, l'artista local ha confessat que no pensa deixar la música ja que «Confinaps només és una excusa per experimentar amb la música des del bon humor. Una manera divertida i productiva d'aprofitar les nits de solitud i insomni».

Els propers concerts:

  • 19 de maig, en solitari, a Vins i Divins de El Masnou
  • 20 de maig, en solitari, a l’Ateneu popular La Tintorera de Corró d’Avall
  • 26 de maig, en solitari, al Restaurant Efecte Borboleta de Granollers
  • 29 de maig, en solitari, a la Sala Padró de Cornellà de Llobregat
  • 2 de juny, en solitari, a la Coral de Prodis de Terrassa
  • 9 de juny, en solitari, a la Sonora de Gràcia de Barcelona
  • 14 de juny, en solitari, al cafè llibreria Somiatruites de Girona
  • 18 de juny, en duet, al Celler del Rial d’Arenys de Mar
  • 24 de juny, en solitari, al Col·leccionista del Barri de Gràcia de Barcelona
  • 26 de juny, en duet, al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà

JMP 02052022