reportatge
01-05-2021 #237

En funcionament el nou camp de discgolf a l'Hostal del Fum, projecte impulsat pel club de discgolf i ultimate 'Flying Squirrels'

237-el-nou-camp-de-discgolf-a-l-hostal-del-fum-1619847361

Visita a les noves instal·lacions del camp de discgolf dins l'espai natural del parc de l'Hostal del Fum, de la mà d'alguns membres del club «Flying Squirrels», quinze dies després de la finalització de les obres, tot coincidint amb l'inici de la «Lliga del Vallès» de discgolf.

×

Les instal·lacions

Els treballs de construcció del nou camp de discgolf al parc de l'Hostal de Fum van finalitzar a començaments d'abril, amb un disseny realitzat per l'empresa «CRK Discgolf» i adaptat al parc existent repescant la seva configuració actual i els seus usos, amb uns forats combinant els arbres i els espais oberts. S'ha tingut en compte també evitar una confrontació amb la zona de major interès ornitològic i de relax a més dels llocs de la zona de pícnic i de jocs infantils.

18 forats, on els 9 primers són més curts i senzills i els 9 restants són de major complexitat tècnica i de major longitud. D'aquesta manera el camp està preparat per a tot tipus d'usos de discgolf, des d'iniciació fins a nivells d'expert. Tots són «par 3», excepte 1 dels forats que és «par 4».

Una cosa important a tenir en compte és el fet de ser públic i obert a públic, la qual cosa implica que la prioritat serà sempre el públic i les famílies que visiten el parc natural abans que l'esport del discgolf. Això provoca que els entrenaments i possibles competicions s'hagin de realitzar a primera hora del matí o a última, evitant les hores de més afluència de visitants del parc.

discgolf placa
Una placa indicadora del forat, la distància i el par.

Existeixen camps en 20 països arreu del món. Als Estats Units i al Canadà ja s'han construït més de 1.300 instal·lacions d'aquest tipus. També existeix aquest tipus d'instal·lacions en gran part de el continent europeu: 250 a Finlàndia, 134 a Suècia, 50 a Noruega, 45 a Dinamarca, 54 a Alemanya, 26 al Regne Unit, 25 a França, 19 a Suïssa, 9 a Àustria, 9 a la República Txeca, 6 a Holanda, 5 a Bèlgica, 4 a Hongria, 4 a Estònia, 4 a Islàndia, 3 a Polònia, 2 a Irlanda, 1 a Lituània i 1 a Rússia.

A Espanya n'hi han 10, de camps de discgolf; 2 a Oviedo, i 1 a Llanera, Àvila, Santiago de Compostel·la, Navarra, Sanlúcar de Barrameda, Saragossa, Mijas i Biscaia.

Ara s'afegeix aquest nou camp a Palau-solità i Plegamans, el primer i únic a Catalunya, es permetrà la realització de campionats internacionals com el futur Campionat d'Espanya de 2021 que es faria a l'octubre aquí a la vila o la Copa d'Espanya que es farà al desembre.


Discgolf, l'esport

discgolf discs
Diferents tipus i gramatges dels discs.

Encara que al nostre territori és molt poc conegut, el discgolf ja fa anys que es practica arreu del món. Els seus orígens formals es remunten a la dècada dels 70 al Canadà i als Estats Units, on està molt estès. També a Europa està força desenvolupat, sobretot als països nòrdics. A Espanya va començar alguns anys més tard, a la Universitat d'Oviedo, qui va introduir aquesta pràctica per primera vegada a l'estat espanyol.

El Disc Golf és un activitat on hi poden participar persones de totes les edats i consisteix en llançar un disc volador cap a un objectiu, combinant el joc del frisbee amb el golf,una modalitat esportiva amb molt d'abast i d'èxit. Es juga com el golf tradicional. Però en comptes d'utilitzar boles i pals, els jugadors llancen un disc volador o Frisbee, i en comptes de forats, les metes són cistelles amb cadenes per tal de facilitar la parada del disc. L'objectiu de l'esport és, com en el golf, llançar el disc de cistella a cistella —forats—, utilitzant el menor nombre de llançaments possible.

Els discs que s'utilitzen, de preu econòmic tenen diferents gramatges i tacte, que oscil·len entre els 140 i els 180 grams. D'aquesta manera i, depenent de la distància de la cistella, pots triar el més adient per al llançament i la dificultat del forat.

El discgolf, a l'espai natural de l'Hostal del Fum, crea un vincle amb la natura i una sinergia entre el jugador i l'espai natural. Mentre els practicants de l'esport juguen i s'entrenen, aprofiten els desplaçaments entre forat i forat per anar ficant en una bossa petits residus que es troben pel camí, segons ens va indicar Joan Manyà, un dels impulsors del projecte i membre del Club «Flying Squirrels», durant la visita.


El projecte del camp

discgolf cistella o forat
Una cistella o «forat» per a la pràctica del discgolf.

El projecte de la construcció del camp arrenca fa tres anys, quan els membres del Club Flying Squirrels, que practicaven la modalitat «Ultimate Frisbee», una altra modalitat amb disc, semblant al Rugby, però sense contacte, mixt i autoarbitrat, van conèixer el discgolf, un esport que tot i també ser amb un disc, tenia una altra dinàmica i també era molt divertit.

«Pensa que, al començament, ens apropàvem al parc de l'Hostal del Fum a fer punteria als arbres amb els discs. Quan vam descobrir l'esport en si, vam comprar algunes cistelles portàtils de manera que ja podíem fer el camp amb cistelles al final del forat. Tenim molta sort de tenir un parc tan espectacular al poble», explica Joan Manyà.

La idea va sorgir per la necessitat de tenir un camp a prop, on poder entrenar i sobretot fer difusió d'aquest esport al poble i a tots els voltants. «Creiem que tenir un equipament públic d'aquest nivell al poble és un gran pas per introduir i donar visibilitat a aquest esport que encara no es coneix del tot», ens argumenta Manyà.

Tot i que la proposta no va tenir gaire acollida per part de l'anterior govern socialista, va ser amb el nou govern de l'Ajuntament i el recolzament des d'Astúries quan es va posar en marxa el projecte.

El cost total de les obres no ha superat els 10.000 euros. Els membres del «Flying Squirrel» són els que van muntar personalment les cistelles sobre les tiges cimentades ancorades al terra.


El projecte educatiu

La instal·lació d'aquest camp va estretament lligada a un projecte educatiu dinamitzat per l'equip local de Discgolf, «Flying Squirrels», conjuntament amb equips de Sabadell i professors d'Educació Física de la Universitat d'Oviedo.

Aquest projecte educatiu consistirà en una unitat didàctica per instituts en l'assignatura d'Educació Física i alhora inclogui activitats adaptades en matemàtiques i física. El projecte entraria en funcionament el curs vinent als instituts de la vila i alguns del Vallès i s'espera que es vagi estenent per la comarca. D'aquesta manera pretenen acostar aquest esport als joves, ja que és un esport apte per a tots els públics. Un esport individual, que es practica sol o en grup i requereix bona concentració.


La Lliga del Vallès

discgolf Pau Segalés
Pau Segalés en un dels llançaments del disc al «forat».

L'Alzina va visitar les noves instal·lacions el dia que es va iniciar la primera jornada de la Lliga del Vallès, una competició formada per 28 participants de la vila i de poblacions properes. Es van formar diversos grups per a poder entrellaçar els diferents forats. Aquesta revista va acompanyar durant quasi dues hores al grup format per Joan Manyà, Pau Segalés, David Camps i Miguel González, gaudint de l'esport en directe en plena natura i rebent les anotacions i comentaris dels jugadors sobre les característiques del discgolf.

A través d'una aplicació web, un responsable del grup va anotant la puntuació de cada forat de cada jugador que, immediatament penja en la xarxa. D'aquesta manera, la sincronització dels resultats és immediata. Al final de la primera jornada de la Lliga del Vallès, Pau Segalés i Xavier Aguilar van acabar empatats en primera posició, a -6 [49] dels 55 del par total.

discgolf Lliga del Vallès
Miguel González, Joan Manyà, Pau Segalés i David Camps, durant la jornada de la Lliga del Vallès.

JMP 25042021