reportatge
15-07-2021 #239

El II Pla d'Igualtat de gènere des del punt de vista de la participació ciutadana

239-aprovacio-del-ii-pla-d-igualtat-1626324332
Alguns dels assistents a la primera trobada de grup.

El II Pla d'Igualtat de gènere per a la ciutadania de la vila va ser aprovat per tots els grups polítics a l'últim Ple de juny, refermant així el compromís del consistori amb l'eradicació dels obstacles que dificulten la igualtat de gènere.

×

D'aquesta manera, l'Ajuntament es ratifica en el seu compromís per eradicar totes les formes de desigualtat i aconseguir una societat igualitària a través del nou Pla d'Igualtat 2021-2024.

El I Pla Local d'Igualtat, que es va aprovar l'any 2015, requereix una renovació per tal de fer efectiu, amb més elements i eines, el dret d'igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes, així com la voluntat de col·laborar per a eliminar la discriminació per raó de sexe en qualsevol àmbit social: salut, educació, treball, cultura, esport, etc.

Per fer-ho, s'ha determinat la necessitat d'actuar desenvolupant mesures d'acció positiva que, d'una manera concreta, possibilitin l'eliminació de determinades situacions de desigualtat. Això ha portat el consistori a fer un precís treball transversal de perspectiva de gènere en tots els àmbits i polítiques municipals, que permet obtenir un coneixement de la realitat sobre la qual treballar.

El nou Pla Local d'Igualtat vol ser transversal, ja que incumbeix totes les àrees municipals i comporta l'adquisició de compromisos polítics per part del consistori. Per elaborar aquest Pla s'ha comptat amb les aportacions de la participació ciutadana, treballadors i treballadores municipals que han volgut col·laborar en la seva elaboració així com amb diverses entitats de la vila que també aportaran les seves opinions i els seus coneixements.

Una de les peces clau ha estat el treball a les escoles i als instituts del municipi, ja que els i les joves són la base per poder fer canvis en la societat. I això s'aconsegueix amb una educació basada en valors igualitaris, on les dones i els homes convisquin en una societat lliure, diversa i respectuosa amb tothom.

La regidora d'Acció Social, Feminisme i Polítiques LGTBIQ+, Patricia Freire, emmarca el nou full de ruta aprovat en la necessitat de «continuar treballant en l'eradicació dels obstacles que dificulten la igualtat de gènere, i en la construcció d'un municipi equitatiu, just, segur i curós, que atengui les necessitats de totes les persones i, especialment, les dones». A més, Freire deixa clar que el Pla aprovat esdevindrà «l'eina principal de les polítiques d'igualtat a la nostra vila, que ha de marcar el full de ruta estratègic a seguir durant els propers anys».


La participació ciutadana

A mitjans de novembre, l'Ajuntament va convidar a la ciutadania a participar, de forma virtual, en el grup de discussió per tal de recollir l'opinió de les veïnes i veïns de la vila sobre els avenços en matèria d'igualtat que han pogut veure aquests darrers anys al poble i detectar necessitats i inquietuds.

L'Alzina va formar part d'aquest procés participatiu per tal de conèixer des de dins les millores de la ciutadania.

El passat 23 de novembre es va fer el primer debat de participació ciutadana. Conduït per la coordinadora de serveis de l'Àrea de Cura Organitzacional Esberla, Mariona Zamora, i amb el control de la tècnica d'Igualtat, Laura Serrano, i Maria Ginart, com a suport de la política de la regidoria d'Igualtat, algunes i alguns ciutadans es vam reunir telemàticament per a treballar sobre una nova línia estratègica per a la renovació del I Pla, podent fer així efectiva la transversalització de la igualtat de gènera a Palau.

Entre el assistents, personal del col·lectiu La Flama i de l'associació Dones x Dones, personal del Casal de Gent Gran, i personal d'AMPAs i centres educatius de la vila de primària i secundària, llengua i cohesió social.

En aquesta primera sessió es va analitzar la realitat actual on cadascú va parlar sobre punts de mancança i l'enumeració d'algunes noves propostes.

Al desembre, vam realitzar una nova sessió per tal de treballar en les propostes formulades al novembre.

Finalment, al març d'enguany, es van treballar en les accions que formaran part d'aquest II Pla d'Igualtat de gènere.

Alguns dels punts a tractar van ser:

  • Per la banda de l'economia per la vida:
    • Incentivar des de l'Ajuntament la contractació de col·lectius
    • Incentivar que empresa i Ajuntament puguin ser més flexibles en els horaris laborals per a facilitar la conciliació.
    • Incentivar un canvi de model productiu.
    • Promoure l'emprenedoria lligada a la formació
    • Incentivar que les empreses facilitin formació a dones migrades amb l'objectiu de contractar-les i poder regularitzar la seva situació
  • Per la banda de sensibilització a l'educació:
    • Formació sobre coeducació a tutors/es i coordinadors/es dels centres educatius de secundària.
    • Acompanyament de situacions desiguals entre nois i noies que es donen en famílies
    • Accions de visibilització de situacions racistes, masclistes, homòfobes...
    • Fer anàlisis de les entitats, clubs esportius, etc. amb perspectiva de gènere
    • Test «soc masclista?» per a calcular el nivell de masclisme interioritzat

Ara, el II Pla d'Igualtat ja està aprovat i en marxa per als propers quatre anys.


JMP 05072021