política
04-02-2022 #245

L'activisme per la independència de 'República en Marxa' arriba a Palau

245-xerrada-de-republica-en-marxa-per-la-independencia-1643964321

Amb una assistència de més de 30 persones, el passat 21 de gener va tenir lloc un acte de «Republicà en Marxa», organització continuadora de «Birres per la República», un grup d'activistes procedents de diferents àmbits professionals i totalment al marge de qualsevol adscripció partidista, que duen a terme xerrades-col·loqui per tot el territori català al voltant de la situació del procés d'independència de Catalunya.

×

L'acte, organitzar pel Consell Local per la República de PsiP, va comptar amb les ponències de David Ferrer, escriptor i professor d'anglès, autor del llibre «Des de l'exili» amb pròleg del Gonzalo Boye i epíleg del Carles Puigdemont, publicat el 2019; Bernat Deltell, llicenciat en Periodisme i Filologia Catalana,i participant en tertúlies i conferències polítiques allà on el reclamen; i Dolors Feliu, llicenciada en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, activista i membre del Consell per la República. La xerrada va ser presentada per Olga Lacoma, llicenciada en Història de l'Art, voluntària en iniciatives socials i cofundadora i «copywriter» d'una agència de publicitat en xarxes socials.

R.E.M. —Republicà en Marxa— també vol dir «reflexió, estratègia i moviment, i el seu objectiu és engrescar i escoltar a la gent», segons Olga Lacoma.

David Ferrer va fer un símil amb l'advocat Boye, refermant la idea que ell es un exemple a seguir, ell sap qui té davant, sap com és l'estat espanyol i com guanyar-lo. David ens va parlar també de la internacionalització del conflicte i ens va convidar a ser «nodes» que estenguin l'ànim i les ganes de continuar forçant als polítics per a aconseguir la Independència. «Ens hem d'encomanar d'aquesta actitud positiva, tornar a redreçar la força que teníem l'1 d'octubre i va confirmar que hores d'ara, estem molt millor internacionalment avui que al 2017. Cal estar preparats quan calgui sortir al carrer», va cloure Ferrer.

Segons l'opinió de Bernat Deltell, ens falta perspectiva de les coses: «veiem que no aconseguim l'objectiu al primer intent i ja ens quedem a casa...». I, «això, no pot ser!», va dir. En aquest sentit, Deltell va explicar que la primera manifestació independentista va ser al setembre del 2012 i després d'això el president Mas va anar a Madrid a negociar un pacte fiscal. El procés d'independència com a tal s'ha de contar des del gener de 2016 quan el president Puigdemont arriba a la Generalitat. «Hem avançat molt, no hi ha lloc per al pessimisme sinó per a la persistència. Culpem als polítics de tot, però hem de tenir en compte que els polítics són un reflex de nosaltres mateixos. No podem dir que estem cansats, la independència no s'aconsegueix en 4 anys...», va acabar dient el periodista i filòleg.

Per la seva banda, Dolors Feliu, va plantejar als assistents una gran pregunta i un gran repte a l'hora: «com a dona no podem dir que estem cansades perquè ens queda molt per aconseguir». A més, va parlar de l'escàndol de les llicències d'edat del Parlament. «Heu pensat que algun partit ens farà la independència? Qui va fer caure el Mur de Berlín? El va fer caure la gent. Ens hem d'aixecar, junts tenim molta força...», va afegir l'advocada. Finalment, va proposar 4 estratègies de pressió: moviment, negar-nos a votar a qui no declari i demostri estar per la independència, tornar a posar en marxa els cercles d'activistes, i que les entitats socials i professionals independentistes marquen la diferència.


JMP 31012022