política
03-10-2021 #241

Rebuig a les tarifes elèctriques, talibans, i el patrimoni històric de la vila, a debat al ple de setembre

241-resum-del-ple-ordinari-de-setembre-1633214313

A l'última sessió plenària, a banda del canvi de portaveu del grup de govern, el rebuig generalitzar a les noves tarifes elèctriques; la tornada al poder dels talibans a l'Afganistan amb la regressió de drets de les dones; i la conservació de la Via Romana i el patrimoni històric del municipi, amb el rerefons de Gallecs i el projecte SUD de Llevant, van ser els punts forts de la jornada.

×

Com ja és habitual, les sessions plenàries que es fan al setembre acaben sent molt llargues per la quantitat de punts i mocions que, després de les vacances, els diferents grups municipals hi presenten. Enguany, poc més de tres hores per a debatre mocions que, a priori, poden semblar duplicades. A més, es torna a debatre del president Puigdemont i de la seva última detenció...


Ordre del dia: punts destacats

#. La designació del portaveu del grup D'ERC-AM i del govern: Ignasi Fargas, en substitució de Jordi Plaza.

#. El desistiment consulta referendària i d'inici d'un procés participatiu, aprovat per unanimitat.

#. El reglament per a l'obtenció del carnet de la gent jove i de la gent gran, aprovat per majoria amb l'abstenció del PSC.

#. L'informe del compte anual, exercici 2020, aprovat per unanimitat. A més, donar compte del pla anual de control financer, i informes de factures i segon trimestre de 2021.

#. La segona addenda del conveni de coordinació intermunicipal entre diferents ajuntaments de les comarques del Vallès Oriental i el Vallès Occidental per a la prestació conjunta del servei de taxi en l'àmbit territorial d'aquests municipis, aprovada per unanimitat.


Ordre del dia: mocions

#. La moció del grup Primàries, respecte de la conservació del patrimoni històric de PsiP, i que va ser votada per parts degut a la diversitat d'acords presentats, va ser rebutjada en 4 dels 5 punts d'acord.

Aquesta moció és una continuació o ampliació de la que es va presentar en el Ple d'octubre de l'any passat, sobre la recuperació del patrimoni històric i la senyalització de la Via Augusta al seu pas pel municipi, que va ser aprovada per unanimitat. Núria Solà, líder del grup Primàries, va exposar que, com de moment no s'havia fet res del que es va aprovar, ara demana que es posin uns plafons informatius i divulgatius al voltant de les runes de la via romana; el control de la pavimentació per arqueòlegs i, com no, alliberar el tram corresponent del projecte SUD 10 Industrial Llevant i la futura construcció del polígon.

Cal dir que, mentre Solà exposava aquesta part de la moció, membres de la plataforma «Cuidem Gallecs, Salvem Palau», assistents com a públic, van aixecar cartellets reivindicatius de «no al polígon».

#. La moció del PSC, en defensa de polítiques públiques viables per reduir el preu del subministrament elèctric, va ser rebutjada amb el vot en contra de Primàries, ERC i JxPsiP.

#. La moció presentada per ERC, amb l'adhesió de JxPsiP i Primàries, per a exigir mesures que frenin l'escalada de preus de l'electricitat, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció del PSC.

Aquesta moció es va presentar a continuació de la del PSC, encara que es van votar per separat.

Per al portaveu del PSC, Marc Sanabria, s'han de buscar solucions a curt termini mentre es treballa en solucions a llarg termini: l'energia és un dret ciutadà, i caldrà revisar el disseny d'infraestructures actual. Per la seva banda, Ignasi Fargas, portaveu d'ERC, va expressar que la moció no presentava cap punt per a acabar amb els oligopolis de l'energia.

#. La moció presentada pel PSC, de condemna a les agressions i a la violència exercida contra les persones del col·lectiu LGTBIQ+, va ser aprovada per unanimitat.

#. La moció del PSC, per l'adhesió de l'Ajuntament al programa VIOPET, per recollir i acollir als animals de les víctimes de violència masclista, també va ser aprovada per unanimitat.

#. La moció presentada pels grups PSC-CP i Cs, sobre la situació de les dones a l'Afganistan, novament va ser aprovada per unanimitat.

#. La moció d'ERC, JxPsiP i Primàries, per promoure l'acollida i l'asil de persones refugiades de l'Afganistan i per a la defensa dels drets humans, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció del PSC i Cs.

Si bé aquestes dues mocions semblen pràcticament duplicades o complementàries, el motiu, segons va expressar el portaveu socialista, es que no es van posar d'acord per a fer una única moció ja que ERC, JxPsiP i Primàries van fer retrets al govern espanyol i la seva política de venda d'armes. Mentre PSC i Cs al·leguen que el govern de l'estat compleix amb els seus tractats, ERC, JxPsiP i Primàries denuncien la venda d'armes als talibans per part del govern espanyol i del rei emèrit.

#. La moció presentada per tots els grups municipals, per la seguretat de la carretera C-59, òbviament, va ser aprovada per unanimitat.


Ordre del dia: propostes d'urgència

#. La proposta d'urgència presentada per JxPsiP, amb l'adhesió de Primàries i ERC, per la llibertat del president Puigdemont, arran de la seva detenció a Itàlia, va ser aprovada per majoria, amb el vot en contra de Cs. El grup PSC-CP no va votar aquesta moció.

Jordi Pujol, portaveu de JxPsiP, va exposar que la detenció anava en contra del dictàmen d'Europa al respecte.


JMP 01102021