política
04-12-2023 | 04-12-2023 #265

Poc més de 20 M€ de pressupost per al 2024, a l'últim Ple de l'any

265-resum-del-ple-ordinari-de-novembre-1701678437

A part de l'aprovació del pressupost municipal per a l'exercici 2024, i de la moció presentada en bloc sobre el finançament dels ens locals, altres punts destacats a la sessió de novembre van ser:

  • La modificació de crèdit per un total de 2,7 milions d'euros per suplementacions de crèdits en augments d'algunes partides, i per crèdits extraordinaris per d'altres
  • L'estudi de viabilitat econòmica per la construcció d'un tanatori municipal
  • La modificació del POUM del PAU 07 Tenda Nova, PAU 45 Serra de Plegamans i PAU 46 Can Maiol Nord, en aprovació inicial
  • La delegació de competència a favor del consorci Besòs Tordera i les funcions de gestió del servei municipal de clavegueram
  • El nomenament del representant de l'Ajuntament en el Consell de la Gent Gran del Vallès Occidental i el seu suplent

×

La sessió plenària de novembre, l'última del 2023, es va iniciar, primerament, amb unes paraules per part de l'alcalde, Oriol Lozano, envers l'amnistia.

Seguidament, totes les dones regidores van fer lectura del manifest institucional amb motiu el 25N.


Ordre del dia: punts destacats

El pressupost municipal per a l'exercici 2024, va ser aprovat només per l'equip de Govern, amb el vot en contra dels altres partits de l'oposició.

Segons el regidor Sergi Plaza, «aquest pressupost garanteix tots els serveis i les polítiques republicanes». Plaza va detallar la dedicació i la feina realitzada per tot el personal implicat en l'elaboració d'aquest pressupost, «el més complex dels darrers quatre anys, que s'ha treballat al mil·límetre». El regidor també va posar de manifest la situació que els ha portat a presentar aquestes xifres, com l'augment del interessos bancaris i els subministraments bàsics, o el pla d'inversions, i la limitació d'utilització del romanent de Tresoreria.

Per a Andrés Martínez, representant del Cs, va posar de manifest la manca de temps per a la revisió dels pressupostos que «ya se ha convertido en un clásico». Martínez va exposar que els pressupostos indiquen que «no hay voluntad de reducir los gastos» i, a més, «cuenta con aportaciones económicas a entidades que están a las antípodas de Ciudadanos».

Segons Laura Navarro, portaveu de Junts x PsiP, «és un pressupost per cobrir l'expedient». Navarro va fer al·lusions a partides «importants» reduïdes respecte l'any anterior, però que d'altres «com la de festes, s'apugen». També va referenciar que la «pujada d'impostos no obeeix la línia del pressupost».

Marc Sanabria, líder del socialistes, va iniciar la seva argumentació en contra del pressupost amb la queixa del poc temps per poder analitzar-lo correctament, en contraposició de les queixes que rebia el PSC, quan governava, per part d'ERC, perquè només tenien un marge entre 15 i 25 dies: «ara només en tenim 10 dies». Sanabria va manifestar la «falta d'elements estratègics com a pla de govern. ni inversions». En definitiva, «un pressupost de mínims per cobrir el dia a dia de l'Ajuntament», va reblar el regidor socialista.

La modificació de crèdit núm. 20, amb c`redit extraordinari i suplement de crèdit, va ser aprovada per l'equip de govern, amb el vot en contra de Cs i PSC, i l'abstenció de JxP.

Aquesta modificació per un total de 2,7 milions d'euros, en part per suplementacions de crèdits en augments de partides com el tractament de residus en planta —56.277 €—, el mobiliari de la nova biblioteca —19.365 €— i la construcció de la biblioteca municipal —673.788 €—, la partida d'assessorament jurídic —25.410 €—; i en part per crèdits extraordinaris per les partides de reparació i manteniment del camp de futbol —250.000 €—, reurbanització de l'Av. Catalunya —1.623.282 €— i la barrera natural de Can Maiol —95.000 €—.

Cs no va recolzar aquesta modificació ja que «con el nivel de gasto, si cojemos del cajón, al final se acabará el remanente», segons Martínez.

Navarro va destacar la seva posició a favor de la partida de la barrera natural de Can Maiol, però no en d'altres, com a argument de l'abstenció.

Per la seva banda, els socialistes, tot i estar a favor dels projectes, «no podem votar a favor quan es tracta d'agafar del romanent per ajustament del pressupost».

L'estudi de viabilitat econòmica per la construcció d'un tanatori municipal i gestió del tanatori i cementiri del municipi, novament va ser aprovat pel govern, amb el vot en contra de Cs i PSC, i l'abstenció de JxP.

Segons el Govern, l'ordenació que comporta l'estudi compleix amb tots els establerts: emplaçament òptim, bon encaix territorial, etc. El redactat de l'estudi l'ha preparat l'empresa Topgrowfy, SL. El procediment previst és una licitació, per a una concessió de 40 anys des de l'obertura, per un import de 1,658,168 euros. L'empresa que aconsegueixi la licitació tindrà una bonificació de 5 anys sense el cobrament del cànon. A partir del 6è any, aquest serà del 4%.

Per a Andrés Martínez, el vot negatiu és per la ubicació, encara que no per la necessitat del tanatori.

L'abstenció de JxP ve donada pel fet de l'estudi d'un nou terreny on es podria ubicar aquest tanatori.

Sanabria, per la seva part, titlla la situació d'irònica, atès que l'estudi els hi agrada, ja que proposa una col·laboració publicoprivada amb l'externalització del tanatori. «Què no ens agrada? La ubicació», va afegir el regidor socialista.

La nova aprovació inicial de la modificació del POUM de l'ordenació detallada del PAU 07 Tenda Nova, PAU 45 Serra de Plegamans i PAU 46 Can Maiol Nord, va ser aprovada per majoria amb el vot en contra del PSC i Cs.

Segons la nova llei el percentatge del terreny reservat per als HPO ha passat del 30 al 40%, amb una cabuda de 212 habitatges HPO nous.

L'acord de delegació de competència a favor del consorci Besòs-Tordera i les funcions de gestió del servei municipal de clavegueram, va ser aprovat per unanimitat.

Un conveni per vetllar per a la gestió del sanejament de les aigües residuals, més eficient i planificada, amb una durada de 4 anys, prorrogables 4 anys més per un import de 121.293 euros.

El nomenament del representant de l'Ajuntament en el Consell de la Gent Gran del Vallès Occidental i el seu suplent, també va ser aprovat per unanimitat.

Com a titular, el president del Casal de la Gent Gran, Jaume Ventura Nualart. Com a suplent, Anna Ventura Calvo.


Ordre del dia: mocions

La moció presentada en bloc per tots els grups municipals, sobre el finançament dels ens locals, òbviament, va ser aprovada per unanimitat.

Arran de l'impacte negatiu de diverses crisis desenvolupades al llarg dels últims deu anys, amb l'increment de les matèries primeres, dels serveis i les inversions, d'una banda; i la reducció d'ingressos a causa de la regulació de la plusvàlua, per altra; han posat a prova la solidesa del sistema de finançament dels ens locals.

A més, el repartiment entre les diferents administracions que es fa per part de l'Estat dels tributs i dels ingressos, no es correspon a les competències i responsabilitats que actualment tenen els ens locals respecte a les altres administracions.

Per tant, la moció acorda demanar una sèrie de punts per a una reforma estructural del finançament dels ens locals per assegurar el compliment del principi de suficiència financera.


Ordre del dia: precs i preguntes

Després de respondre l'equip de govern les preguntes formulades pels regidors de l'oposició al Ple anterior i, una vegada ateses les preguntes de l'oposició, diverses preguntes del públic assistent van tornar a estar relacionades amb la polèmica de la construcció dels HPO a Can Riera.


JMP 00122023