política
03-12-2022 #254

La recollida de residus i la comissió d'ètica a debat al Ple de novembre

254-resum-del-ple-ordinari-de-novembre-1670057534

La modificació del contracte del servei de recollida de residus sòlids urbans, la perllongació forçosa dels serveis de neteja viària i de la deixalleria, la viabilitat econòmica del servei de bar de la nova biblioteca, la creació i nomenament de la comissió d'ètica, i la pròrroga del 2n Pla de polítiques de gènere com a punts principals de l'Ordre del dia.

×

Novament, una sessió curta per a l'últim Ple ordinari de 2022, abans de l'aturada nadalenca on no hi van haver mocions polítiques ni propostes d'urgència.


Ordre del dia: punts destacats

#. L'acord del preu públic de l'Escola de Música, i la modificació del preu públic de venda de llibres i altres publicacions, va ser aprovat per unanimitat.

La matrícula anual a l'Escola de Música passa a ser de 58,53 euros i la parcial a 30 euros. Pel que fa als llibres, els preus es fixen en la forquilla de 5 a 12 euros per llibre, depenent del tipus i sense exempcions.

#. L'alliberament de la diferència fins arribar a l'import reservat per a la pròrroga del contracte de recollida de residus de 2021, va ser aprovat per unanimitat.

Dels 277.800 euros reservats per a aquesta pròrroga, 34.375 euros van sobrar d'aquesta despesa i, per tant, s'han d'alliberar o barrar.

#. L'increment de l'import del contracte de serveis de recollida de residus sòlids urbans degut a causes sobrevingudes per l'aplicació de la recollida Porta a Porta de les 5 fraccions, va ser aprovat per majoria, amb el vot en contra de Cs i PSC.

Aquest punt, novament va posar de manifest els diferents punts de vista entre govern i oposició sobre el sistema de recollida de residus. Segons el govern els plecs es van redactar sota l'estudi de 2018, amb 3 rutes de recollida. La realitat indica que amb 3 rutes no és suficient, per factors com la tipologia dels carrers o els torns del personal. Això comporta un increment de 636.026,13 euros, un 9,14% més del preu inicial.

Primàries va donar suport a aquest punt per l'estudi «efectuat correctament» de la 4a ruta.

PSC i Cs no pensen de la mateixa manera. Per als socialistes, aquest sistema de recollida «és posar un pegat» ja que «l'eficàcia no està funcionant». Cs, per la seva banda, hi veu un error de planificació amb conseqüència negativa i dades que no quadren: «fue una mala decisión el cambio de recogida de basuras».

#. Les perllongacions forçoses de la prestació del servei de neteja viària, d'una banda; i de deixalleria municipal, per una altra, van ser aprovades per majoria, amb les abstencions de PSC i Cs.

#. L'estudi de viabilitat econòmica de la concessió de servei del bar de la nova biblioteca municipal, atès que l'anterior és del 2018 i s'ha d'actualitzar a l'espai actual, va ser aprovat per unanimitat.

#. La creació i nomenament de la Comissió d'Ètica, formada per persones expertes amb trajectòria professional i/o acadèmica en l'àmbit d'actuació d'aquest Codi i externes a l'Ajuntament, també va ser aprovada per unanimitat.

Recordem que al gener de 2021 es va aprovar el Codi Ètic i de Bon Govern de l'Ajuntament de PsiP i que es troba publicat al portal de transparència municipal. Aquesta Comissió d'Ètica estarà formada per Miquel Alimbau, extreballador de l'Ajuntament; Irene Escriche, exdirectora de l'escola bressol el Patufet; i Pere Farnés, advocat i col·laborador a Qu4trePins i a Palau Medieval.

#. L'adhesió a la pròrroga del 2n Pla de Polítiques de Gènere del Consell Comarcal del V. Occ, que respon a les polítiques públiques i al compromís institucional davant la ciutadania per treballar en favor de la igualtat de dones i homes, també va ser aprovada per unanimitat.


JMP 28112022