política
31-03-2024 | 31-03-2024 #269

El balanç de 2023 i l'aprovació final de l'empresa municipal, a debat plenari

269-resum-del-ple-ordinari-de-marc-1711883857

Els punts més destacats del Ple de març, a part de la presentació de la liquidació de l'exercici 2023, juntament amb l'aprovació final de la constitució de la nova empresa municipal, van ser:

  • La modificació puntual del POUM sobre l'alçada reguladora màxima en zona industrial
  • La modificació de l'Ordenança reguladora del mercat no sedentari
  • La proposta de nomenament d'una persona substituta de la Comissió d'Ètica
  • La moció d'ERC sobre el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial
  • La moció de Cs sobre les parades de llibres de lliure donació.

×

La sessió plenària de març, celebrada el passat dimecres, dia 27, es va iniciar, primerament, amb les paraules de l'alcalde sobre l'aprovació de la Llei de l'amnistia. Seguidament, totes les regidores del Consistori van fer lectura del manifest del 8M.


Ordre del dia: punts destacats

Es va donar compte de l'aprovació de la liquidació del pressupost de 2023

Les xifres del balanç de l'exercici de l'any anterior, tot i la valoració positiva per part del govern, són:

  • Despesa pressupostada: 19.645.944,30 euros.
  • Despesa final: 34.915.361,84 euros, des quals, autoritzats, 32.777.326,49 euros.
  • Ingressos finals, drets reconeguts: 19.555.095,52 euros.
  • Resultat: diferència entre els drets de cobrament menys les obligacions pagament reconegudes, 22.393,86 euros.
  • Romanent de Tresoreria: 7.840.385,81 euros.
  • Les regles fiscals, conjunt de l'estabilitat pressupostària, la regla de despesa i el deute públic, no compleixen amb l'estabilitat pressupostària. Per tant, hi ha una necessitat de finançament del 23,83%, un total de 5.592.398,44 euros que ja s'ha previst en el pressupost del 2024.
  • Deute viu: 9,78%, un total d'1.865.222,79 euros, que representa una disminució del 12,76% des del 2019, inici del govern d'ERC.
  • Estalvi net: 775.779,46 euros.

Andrés Martínez, al capdavant del grup Cs, va comentar que «hay un gran desfase entre el presupuesto aprobado y el presupuesto ejecutado, de unos 15 millones aproximadamente, cosa que habrá que ir controlando».

Per la seva banda, Marc Sanabria, portaveu del PSC, va expressar que «la liquidació demostra que el pressupost no era real», i que «la feina que toca ara és posar ordre».

L'aprovació definitiva de l'expedient de constitució de la nova Societat Mercantil Municipal, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció de Cs, i el vot en contra de Junts.

La societat, anomenada «Serveis municipals de Palau-solità i Plegamans, S.L.», de capital social de 122.016,40 euros, íntegrament de titularitat municipal, desenvoluparà els serveis públics de neteja viària i deixalleria així com altres serveis.

Amb l'aprovació dels Estatuts pels quals es regirà l'esmentada societat, es farà la inscripció de la Societat en el Registre d'ens locals de la Generalitat de Catalunya i a la base de dades general d'entitats local de la Secretaria General de Coordinació autonòmica i local del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública.

També es van designar els membres del Consell d'administració, que presidirà l'alcalde Lozano. L'acompanyaran, com a vicepresident, Sergi Plaza; com a vocals, Ignasi Fargas, Montse Flores, Joan Enric Mogas i Naomi Sánchez, per part del Govern; Marc Sanabria, del PSC; Laura Navarro, de Junts; i Andrés Martínez, de Cs.

Cs va basar l'abstenció en la continuïtat de «no ver las cosas claras».

Laura Navarro, portaveu de Junts, va refermar el vot en contra per la «falta de resposta a les preguntes formulades».

Malgrat les discrepàncies en les votacions en l'aprovació de la Societat, tots els representants del Consell d'administració van acceptar el càrrec.

La modificació puntual, com a aprovació provisional, de l'article 386 del POUM, sobre les normes urbanístiques per la concreció de l'Alçada Reguladora Màxima —ARM—, a la zona industrial d'edificació aïllada en la parcel·la gran Clau 7A, MPOUM08, de «Riera de Caldes», va ser aprovada per unanimitat.

Recordarem que l'aprovació inicial es va fer al Ple de gener. L'alçada màxima, a comptar des de la rasant de la vorera del carrer al punt més alt de la coberta, serà de 16 metres.

La modificació de l'Ordenança reguladora del mercat de venda no sedentària, també va ser aprovada per unanimitat, en la seva aprovació inicial.

En base al descontrol i les absències no justificades pels paradistes, la desorganització i l'excés de temps en el muntatge i desmuntatge de les parades, i la gestió dels espais buits, i emparats en la Llei 18/2017, les propostes de modificació de l'Ordenança són:

  • Activitat de venda, entre les 8 i les 14 hores.
  • Periodicitat: setmanal.
  • Horari de muntatge i desmuntatge: de 6 a 8 hores i de 14 a 15 hores.
  • Revocació d'autorització: 3 faltes seguides, i/o 5 faltes alternes, sense justificar.
  • En cas d'absència justificada, el paradista veï podrà ocupar només el 50% de la plaça buida, en comptes del 100% actual.

La proposta de nomenament de substitut una persona de la Comissió d'Ètica, va ser, novament, aprovada per unanimitat.

La baixa de l'exdirectora de l'escola bressol el Patufet, Irene Escriche, membre e la Comissió des de la seva aprovació, al novembre de 2022, serà coberta per Josefina Boixadós, persona activa i compromesa amb l'activisme polític i social, vinculada amb vàries entitats del municipi.


Ordre del dia: mocions

La moció presentada per ERC, sobre el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial, amb l'adhesió del PSC, també va ser aprovada per unanimitat.

L'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 21 de març el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial en record del mateix dia de1960, quan la policia va disparar contra una manifestació pacífica que protestava per les lleis de l'apartheid a Sudàfrica i va matar 69 persones.

El Ple acorda declarar Palau-solità i Plegamans població lliure de qualsevol discriminació; mostrar el rebuig a qualsevol expressió de caràcter racista o que impliqui discriminació racial o de qualsevol altra mena; assumir el compromís de treballar per defensar sempre els valors de la convivència respectuosa amb la diversitat.

La moció presentada per Cs, per a instar l'equip de govern que instal·li parades de llibres de lliure donació de veïns en els barris del municipi, va ser aprovada per unanimitat.

Segons el regidor Andrés Martínez, «en ocasiones, los vecinos se deshacen de los libros sobrantes tirándolos a la Deixalleria. Podríamos darles una reutilidad social a los mismos, por lo que pedimos instalar unos puestos no muy costosos de libre acceso».

Eva Soler, per part del Govern, va expressar al respecte que «sabem que questa moció ja la volia presentar Cs fa uns mesos i els hi vam explicar que era un projecte sobre la taula però que l'havíem d'aturar fins a que la nova Biblioteca s'obrís al públic».


JMP 29032024