política
02-04-2023 #258

La comanda templera, les okupacions conflictives i la ubicació del tanatori, a debat al març

258-resum-del-ple-ordinari-de-marc-1680433611

La quarta modificació de crèdit, la liquidació del pressupost de 2022, una nova finca per a habitatge públic, el conveni de cessió d'ús i el pla director de la Comanda Templera, els consells d'urbanisme i cultura, la modificació del quadre sancionador de l'ordenança de circulació, les mesures per a les okupacions conflictives i la petició de canvi d'ubicació del futur tanatori municipal, com a punts forts a la sessió plenària de març.

×

El tercer Ple de l'any, celebrat el passat 30 de març a la Sala de Plens de l'Ajuntament, va tenir com a peculiaritat la lectura del manifest del 8M per part de totes les regidores del Consistori tot just abans del torns de preguntes i respostes.


Ordre del dia: punts destacats

#. La modificació de crèdit núm. 4 com a suplement de crèdit/crèdit extraordinari a càrrec de romanent líquid de tresoreria per a despeses generals i majors ingressos, va ser aprovada per unanimitat.

Aquesta modificació en la modalitat de crèdit extraordinari i suplements de crèdit finançat amb càrrec romanent de tresoreria i majors ingressos és necessària per a despeses que no poden demorar-se fins a l'exercici següent. Un total de 452.146,97 euros, dels quals 315.240 euros procediran del romanent de tresoreria i 136.906,97 euros de la Diputació.

#. Donar compte de l'aprovació de la liquidació del pressupost de 2022.

El regidor Sergi Plaza va fer el resum de xifres i balanç dels documents tècnics comptables pressupostaris de l'exercici 2022, els quals reflecteixen un romanent de 14.041.519 euros, amb un resultat negatiu de -4.270.284,72 euros,diferència entre l'alta despesa —22,4 milions d'euros— i menys ingressos —18,6 milions d'euros—, principalment a causa del canvi de plusvàlua. El ràtio de deute públic es manté constant al 13,82%, i es situa en 2,4 milions d'euros —600.000 euros menys que al 2021—, i que correspon a una reducció del 7% al llarg de tot el mandant. Des del govern van fer una valoració positiva d'questes xifres ja que s'ha de tenir en compte la cua final de la pandèmia, la guerra d'Ucraïna, el preu de l'energia, etc.

#. L'inici de l'expedient de contractació de la concessió administrativa demanial sobre sòl de titularitat municipal destinat a la promoció, construcció i gestió d'allotjament de protecció pública de caràcter social i assequible, va ser aprovat per majoria, amb l'abstenció del PSC i Cs.

Correspon una una finca de titularitat municipal al Camí de la Serra de Ponent, 15, 17 i 19 tipificat al POUM com a sistema urbanístic d'habitatge dotacional —per a reserves de polítiques d'habitatge públic—. Amb subvenció dels Next Generation per a l'edificació de 52 habitatges d'ús comunitari en règim de lloguer social.

#. El conveni de cessió d'ús gratuït de la Comanda Templera i la proposta del seu Pla Director van ser aprovats per unanimitat.

El conveni entre l'Ajuntament i els propietaris servirà per a fer-ne ús de la muralla de l'ermita i les construccions adossades, per un període de 50 anys que s'obrirà al públic 1 vegada cada mes una vegada finalitzi el procés de rehabilitació. Es sol·licitaran subvencions públiques per a la rehabilitació.

D'altra banda, al 2021 es va demanar a la Diputació el Pla Director de la Comanda Templera, qui va concedir el recurs. El projecte preparat pels arquitectes tècnics es van presentar al febrer. El Pla contempla 7 etapes per a la reconstrucció: elements inestables urgents; estudis i condicionament del conjunt; muralla, mirador i aparcament; perimetria de la capella; volumetria exterior del conjunt; restauració interior; i posada en valor el conjunt i pla d'usos. Tot el procés sumarà un total de 433.135 euros.

#. L'inici del reglament regulador del Consell Assessor Urbanístic i la creació del Consell de Cultura i el seu reglament, també van ser aprovats per unanimitat.

#. Donar compte de la resolució de modificació del quadre sancionador propi de l'Ordenança Municipal de circulació i seguretat viària.

Diversos punts sancionadors aprovats anteriorment en sessió plenària tipificats com a sancions lleus han estat rebutjats per la Diputació de Barcelona perquè la llei viària general els titlla com a sancions greus. Per tant, s'han hagut de modificar aquest punts, que passen de sancions de 100 euros a 200 euros.


Ordre del dia: mocions

#. La moció presentada per Ciutadans, amb l'adhesió del PSC, perquè l'Ajuntament promogui desallotjaments enfront d'okupacions conflictives i adopti mesures contra les okupacions d'immobles, va ser rebutjada per majoria en la totalitat dels 4 punts en què es va votar aquesta moció.

Andrés Martínez, portaveu de Cs, va exposar que «las okupaciones son un ejemplo de cómo no sólo el propietario sino también los vecinos se convierten en víctimas de los okupas al sufrir daños en sus edificios y en algunos casos daños personales muy graves». Martínez va recordar a la sessió la Llei antiocupacions aprovada al Parlament el 8 de febrer amb el suport de Junts, ERC, PSC i Cs, la qual «se centra en dar instrumentos a los municipios para actuar contra okupaciones cuando los propietarios se desentienden de sus propiedades y no ejercitan las acciones necesarias para desalojarlo».

Els 4 acords de la moció, l'aplicació de la llei des del moment de l'entrada en vigor; la creació d'una Oficina Antiokupació; la creació d'una unitat especial de la Policia Local; i la recuperació d'ofici de la possessió dels immobles okupats amb titularitat municipal segons la Llei del Patrimoni de les Administracions Públiques; van ser rebutjades per igual per ERC, JxP i Primàries, a excepció del primer punt en què Primàries va votar a favor ja que «és de sentit comú acatar la Llei».

#. La moció presentada pel PSC amb l'adhesió de Cs, per a no ubicar el futur tanatori municipal al centre de la trama urbana, va ser rebutjada amb el vot en contra de l'equip de govern i de Primàries.

La moció vol instar al govern municipal a iniciar els procediments administratius pertinents per revocar l'acord del Ple de 29 de setembre de 2022 d'aprovació provisional del POUM dirigida a ubicar a la la finca del C/ Doctor Fleming, s/n, per possibilitar la construcció del tanatori; crear una comissió d'estudi per analitzar les ubicacions alternatives, i traslladar els acords a l'Associació de Veïns i Veïnes de Can Cortès, tal com va exposar el regidor socialista Ignasi Martínez.

Per a Primàries, aquest és un tema reiteratiu al qual ja van donar suport a la modificació del POUM i, ja que els arguments són els mateixos, «no els tornarem a exposar», segons va argumentar la seva portaveu, Núria Solà.

Ignasi Fargas, per part del govern, va fer un discurs al·legant la manca de projectes vers el tanatori al llarg de 20 anys de govern socialista. A més, caldria «deixar de tractar la mort com a tabú». Fargas va considerar que la moció «és per fer soroll en la línia del no a tot». El regidor d'ERC va cloure dient que «els terrenys que tenim són els que són».

Martínez va replicar que uns dels seus punts era la proposta d'una comissió d'estudi i que això «va en concordància amb l'acord de la participació del poble en el Consell d'Urbanisme».


JMP 31032023