política
07-04-2022 #247

El cànon de residus i el conflicte del Sàhara Occidental a debat al Ple de març

247-resum-del-ple-ordinari-de-marc-1649343478

A part d'una nova modificació de crèdits i d'alguns suplements de crèdit; la defensa del cànon de residus a Catalunya; juntament amb la reivindicació del Sàhara Occidental lliure per una banda, i el reconeixement al seu autogovern i de les polítiques de cooperació local amb el poble sahrauí arran de la decisió presa pel govern de Pedro Sánchez al respecte per una altra, van ser els punts més calents de la sessió plenària de març.

×

La sessió celebrada el passat 31 de març a la Sala de Plens de l'Ajuntament, novament amb problemes de so, tant a Ràdio Palau com a Youtube, va coincidir amb el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere i, per tant, va començar amb una menció a favor del desbloqueig de la «llei trans».


Ordre del dia: punts destacats

#. El suplement crèdit extraordinari a càrrec del romanent de tresoreria, modificació núm. 3, per la creació de noves partides i ampliació de suplements de crèdit, per un total de quasi 2,5 milions d'euros del romanent, va ser aprovat per majoria amb el vot en contra de PSC i Cs.

#. La modificació de crèdit núm. 4, amb la modalitat de dues transferències de crèdit, per un total de 20.000 euros, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció del PSC.

#. El suplement de crèdit per majors ingressos procedents de la Generalitat per un. total de 40.314 euros, modificació núm. 5, novament va ser aprovat per majoria amb l'abstenció del PSC.

#. El preu públic per la venda de llibres publicats per l'Ajuntament i d'altres publicacions de caràcter anàlogues i de l'acord regulador del preu públic per a espectacles, va ser aprovat per unanimitat. El canvis respecte dels preus anteriors es centra en el preu del Dinar de la Festa de la Gent Gran, que passa a ser de 20 euros; i la incorporació de la publicació de la 3a part de «Temps era Temps», a 8 euros.

#. La desafectació del bé de domini públic de la primera Planta de Castell de Plegamans, propietat de l'Ajuntament, canviant la seva qualificació de bé de domini públic a bé patrimonial, per posteriorment cedir l'espai a la Fundació Folch i Torres, va ser aprovada per unanimitat.

#. La integració d'un membre de la comissió d'estudi per determinar la forma de gestió del servei públic d'abastament d'aigua, tal com es va acordar a l'anterior sessió plenària de febrer, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció del PSC.

#. El Ple aprova per unanimitat prorrogar el Pla Local de Joventut 2018-2021, ja que hi ha la necessitat d'ampliar la vigència del termini per poder presentar el nou Pla.

#. El projecte d'instal·lació de plaques solars fotovoltaiques d'autoconsum al Pavelló Municipal d'Esports Maria Víctor, també va ser aprovat per unanimitat.

L'Espai del sostre per a la instal·lación és ideal. A més, l'excedent de l'energia acumulada podrà utilitzar-se en edificis circumdants a menys de 500 metres, com l'edifici de la Policia Local i l'escola Folch i Torres. Segons les previsions de l'Ajuntament, aquestes plaques podran fer estalviar al consistoris al voltant de 16.000 euros l'any.


Ordre del dia: mocions

#. La moció presentada pel grup ERC-AM, amb l'adhesió de Primàries, en defensa del cànon de residus a Catalunya, va ser aprovada mer majoria, amb el vot en contra del PSC i Cs.

Segons la moció, a Catalunya fa dues dècades que es va crear un cànon sobre la disposició de residus com a mesura de fiscalitat ambiental. De fet, es va crear un cànon en l'àmbit dels residus municipals, un en l'àmbit dels residus de la construcció, i un en l'àmbit de residus industrials per fer-los més efectius i adients al seu àmbit.

Des de Primàries, «no és de rebut que Espanya ens faci tornar a començar amb aquesta còpia del cànon de residus. Per a què serveix l'autolegislació?». En la mateixa línia es posiciona JxPsiP, i afegeix «un motiu més per demanar la independència».

Segons el portaveu de Cs, Andrés Martínez, aquest cànon «no aporta serveis a la ciutadania». Per a Marc Sanabria, líder del PSC, el Govern d'Espanya «ha d'aplicar les lleis a tot l'Estat. Catalunya no perdrà».

#. La moció del PSC per evitar males pràctiques d'ús de pols de sofre per repel·lir a gossos i gats, va ser aprovada per unanimitat.

El pols de sofre que es fa servir per la idea popular, però equivocada que és útil per evitar les miccions de gossos i gats. El sofre és una substància perillosa que pot afectar la salut quan és inhalat, ingerit i entra en contacte amb la pell.

#. La moció del PSC per sol·licitar a la generalitat de Catalunya que efectuï les modificacions legislatives adients per al reconeixement de la categoria professional C1 a tots els efectes per a Policies Locals, va ser rebutjada amb el vot en contra d'ERC, JxPsiP i Primàries.

Segons la moció, és del tot necessari un exercici de justícia equiparar el nivell de titulació per a l'accés als cossos de policies locals al de la resta de policies locals de l'Estat al del Cos de Mossos d'Esquadra, considerant necessària la titulació de nivell C1 a aquests efectes.

Per a Primàries, això ja s'està legislant al Parlament i, per tant, ara no seria prudent tractar el tema a nivell local.

Per al govern, la moció és «oportunista».

#. La moció del PSC, i presentada per Antoni López, en nom de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès en commemoració del 7 d'abril, Dia Internacional contra la Mercantilització de la Salut, i presentada pel portaveu de la Plataforma, va ser aprovada per unanimitat.

López va explicar que «les retallades realitzades des del 2010 i fruit de les conseqüències de la pandèmia de la Covid19, on la nostra sanitat s'ha vist fortament, afeblida, creiem que fa falta un cop de timó per a revertir aquesta situació tan precària que patim».

La moció demana reversió gradual de les privatitzacions en salut, que la Generalitat de Catalunya dediqui el 25% del pressupost de salut a l'atenció primària, un pla integral de millora de la salut mental, contractar més personal sanitari i millorar les condicions laborals dels i les treballadors/es, i exigir a la Conselleria de Salut crear Consells participatius de salut locals i/o centres de salut.

#. La moció presentada per ERC i Primàries, amb l'adhesió de JxPsiP, per la reivindicació del Sàhara lliure; juntament amb la moció presentada pel PSC, en defensa del reconeixement de l'autogovern del Sàhara Occidental i de les polítiques de cooperació local amb el poble sahrauí, es van debatre a la vegada i es van votar per separat.

De fet, cada moció es va votar per punts ja que, a petició de Cs, l'amplitud de les mocions dificulta estar a favor o en contra de forma global.

Núria Solà, portaveu de Primàries i, en aquesta ocasió, en representació també dels CDR, de Bufanderes per la llibertat i de l'ANC, per tal d'explicar la moció, va fer un ample resum dels 47 anys del conflicte que pateix el Sàhara i la seva població, des de 1971, quan el poble sahrauí va fer la primera petició de referèndum d'autodeterminació. Interessos creats des de l'època de Franco i, posteriorment, a la transició, el conflicte ha arribat als nostres dies. Per a Solà, «Pedro Sánchez ha traït al poble sahrauí».

Per la seva part, Sanabria va explicar els motius pels quals el PSC no podia sumar-s'hi a la moció de Primàries, seguint la línia del govern de l'Estat a Espanya.

Els punts de la moció d'ERC i Primàries:

  • Manifestar al Govern de l'Estat espanyol la CONDEMNA més absoluta per l'opció que s'ha pres de posar en mans del Marroc un poble que té el dret d'autodeterminar-se i elegir el seu futur en llibertat, aprovat per majoria, amb el vot en contra del PSC i Cs
  • Exigir la rectificació immediata del Govern Espanyol i la DEFENSA de la celebració d'un referèndum d'autodeterminació on prevalgui la sobirania del poble sahrauí, com ho demana Nacions Unides, aprovat per majoria amb l'abstenció de Cs i el vot en contra del PSC.
  • Sol·licitar al Govern de la Generalitat que INTERCEDEIXI pel poble sahrauí i exigeixi al Govern d'Espanya que reverteixi l'opció presa i la situació d'injustícia vers el poble sahrauí, aprovat amb l'abstenció del PSC i el vot en contra de Cs.
  • Demanar a la UE que adopti i defensi una posició ferma i unitària en relació amb el conflicte del Sàhara Occidental, en la línia de les resolucions de les Nacions Unides, aprovat amb el vot en contra del PSC i Cs.
  • Demanar a la UE que, dins del marc dels principis fonamental de la Unió, propiciï unes relacions de bon veïnatge amb el Marroc i la resta de països del veïnatge sud, aprovat per unanimitat.

Els punts de la moció del PSC:

  • Reclamar als representants del Govern marroquí i del Front Polisario que treballin intensament per cercar, negociar, i pactar una solució política i pacifica al conflicte del Sàhara que contingui dos principis: un acord entre totes les parts i el respecte a la legalitat internacional i la doctrina de les Nacions Unides, rebutjat per tots els grups excepte PSC.
  • Reclamar a la MINURSO un paper més actiu en la represa de les negociacions entre les parts, sense oblidar el mandat i els principis que el Consell de Seguretat de Nacions Unides, rebutjat amb el vot en contra d'ERC, JxPsiP i Primàries.
  • Instar el Govern d'Espanya a continuar potenciant i incrementant l'ajuda i la cooperació al desenvolupament amb el poble sahrauí, rebutjat amb el vot en contra d'ERC, JxPsiP i Primàries.
  • Instar el Govern municipal a continuar amb les polítiques locals de cooperació i acollida, i sempre de forma coordinada amb les entitats i ONG que treballen directament amb el poble sahrauí, aprovat per unanimitat.
  • Traslladar aquests acords a la Delegació del Govern d'Espanya a Catalunya, a la Delegació del Govern de la Generalitat al territori, al consolat del Marroc, als representants del Front Polisario a Espanya, i a les entitats i ONG del municipi que cooperen, aprovat per unanimitat.

JMP 04042022