política
11-07-2022 #250

Crèdits extraordinaris i el canvi de model de l'aigua a debat al Ple de juny

250-resum-del-ple-ordinari-de-juny-1657509348

Un crèdit extraordinari per majors ingressos, un altre i uns suplements finançats a càrrec del romanent de Tresoreria, una transferència entre partides, el procés participatiu per al complex esportiu amb piscina, el canvi a la de la gestió de l'aigua, i l'assignació del 25% del pressupost autonòmic de Salut a l'atenció primària són els punts més destacats de la sessió de juny.

×

La sessió plenària del passat 30 de juny va tenir, com a particularitat, a banda de la millora del so i de la imatge en la retransmissió per Youtube, l'assistència de forma telemàtica de la regidora del PSC, Cristina Pérez, per la recent maternitat, i l'absència de la regidora de Primàries, Núria Solà, per motius de salut.


Ordre del dia: punts destacats

#. La modificació de crèdit núm. 8, crèdit extraordinari per majors ingressos, per un import de 4.997,30€ per a maquinària, instal·lacions i tècniques i utillatge, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció de 4 dels 5 regidors del PSC —encara no havia arribat al Ple—.

#. La modificació de crèdit núm. 10, modificació pressupostària de transferència de crèdit entre partides, per un import de 229,54 euros, també aprovada per majoria amb l'abstenció de 4 dels 5 regidors del PSC.

#. La modificació de crèdit núm. 12, la concessió de suplement de crèdit i crèdit extraordinari amb càrrec al Romanent Líquid de Tresoreria disponible, en la quantitat 871.690,42 euros, novament aprovada per majoria, amb l'abstenció de 4 dels 5 regidors del PSC.

#. L'establiment preu públic per la prestació del servei de subministrament d'energia tèrmica sobrant d'una caldera de biomassa —estella forestal— a determinats equipaments situats en el municipi, com a l'escola La Marinada, s'aprova per unanimitat. La Tarifa d'aquest preu públic es fixa en 0,0658€/kWh, IVA inclòs.

#. El procés de participació amb una consulta popular referendària pel projecte sobre un complex esportiu municipal amb piscina, va ser aprovat per unanimitat.

A mesura que avanci el procés de construcció de les obres del complex esportiu, inicialment amb la redacció del projecte i s'executin mitjançant la creació de la Comissió mixta de seguiment perquè la ciutadania pugui validar els resultats del procés, així com els criteris de seguiment i avaluació.

#. El canvi de forma de gestió del servei públic d'abastament d'aigua, va ser aprovat inicialment per l'equip de Govern, amb el vot en contra de Cs i PSC.

Aquest va ser un dels punts més polèmics de la sessió. Mentre que per al govern, el 86% de la ciutadania va votar a favor del canvi a la gestió directa del subministrament de l'aigua, per a l'oposició aquesta xifra no és real ja que va votar una part molt petita, menys del 2% de la població amb dret al vot. Si per a Cs la manera de fer tot el procés de canvi no es la correcta, per al PSC, el resultat és la «crònica d'un fiasco anunciat», segons paraules del seu portaveu, Marc Sanabria.

#. El text refós de la modificació puntual del POUM per a la nova Plaça de la Cooperativa, va ser aprovat per unanimitat.

#. La modificació puntual del POUM de sistema per equipament al carrer Doctor Fleming, per possibilitar la construcció d'un nou equipament municipal destinat a tanatori públic, va ser aprovada per l'equip de govern, amb el vot en contra de Cs i PSC.

Si bé la construcció d'un tanatori municipal és una necessitat del municipi des de fa anys, i l'oposició és a favor, tant per a Cs com per al PSC la ubicació escollida no els sembla el lloc més adient per posar-lo.

#. Les festes locals corresponents a l'any 2023, van ser aprovades per unanimitat.

Al ple anterior ja van ser aprovades però hi va haver un error a l'hora d'enunciar els dies. Els dies definitius aprovats són el 29 de maig i el 28 d'agost, i no el 5 de juny tal com s'havia dit al Ple anterior.

#. S'aprova per unanimitat la xifra de població data referència 1 de gener de 2022, en 14.911 habitants.


Ordre del dia: mocions

#. La moció presentada per Ciutadans-Ciudadanos per a la instal·lació de taulers d'escacs en zones comunitàries de la vila, va se aprovada per unanimitat.

#. La moció presentada per ERC i JxP-Junts, amb l'adhesió del PSC, Cs i Primàries, a favor de l'assignació del 25% del pressupost autonòmic de salut a l'atenció primària, òbviament, va ser aprovada per unanimitat.

#. La moció presentada per ERC, JxP-Junts i Primàries, per a l'aprovació del manifest de l'acord social per l'amnistia i l'autodeterminació, va ser aprovada per majoria, amb el vot en contra de Cs i PSC.

#. La moció presentada per ERC, ERC, amb l'adhesió de PSC, Ciutadans i Primàries en commemoració del 28J, Dia internacional de l'alliberament o l'orgull lgtbi+, i en favor de la diversitat i la plena igualtat de drets, també va ser aprovada per unanimitat.

#. La moció presentada pel PSC, de suport de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans a la proposició de llei sobre prohibir el proxenetisme i per l'abolició de la prostitució al nostre país, va ser rebutjada, amb l'abstenció de Cs i el vot en contra d'ERC i JxP-Junts.

Espanya és el segon país a Europa i el tercer al món en prostitució. Si bé per a Cs el tema moral «no es pot imposar», per a ERC el proxenetisme ja està legislat i «seria més adient la derogació de la llei d'estrangeria que no l'abolició de la prostitució, segons va remarcar la regidora Patricia Freire.

#. La moció presentada pel PSC amb relació a l'acord per a la construcció del tram Terrassa–Sabadell de la Ronda del Vallès, va ser rebutjada amb el vot en contra d'ERC i JxP-Junts.

El PSC basa aquesta moció en l'acord assolit el passat 10 de juny entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana —MITMA—, Govern de la Generalitat i Ajuntaments de Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès, a la construcció d'aquest tram amb la necessitat essencial de millora de la mobilitat entre Sabadell i Terrassa.

Per a l'equip de govern, això formaria part de l'antic projecte del 4t Cinturó, «ja desfasat». A més, no s'han de fer noves vies o carreteres en detriment de la zona verda o rural per crear més mobilitat individual. El que s'hauria de fer és millorar la xarxa viària existent: «es pot progressar sense trinxar el territori».


JMP 04072022