política
05-02-2024 #267

La creació de la nova societat mercantil municipal, al debat plenari

267-resum-del-ple-ordinari-de-gener-1707111194

A part de l'aprovació dels estatuts de la nova empresa municipal, altres punts es van debatre en la sessió plenària del passat mes de gener:

  • Donar compte de l'execució del pressupost del 3r trimestre de 2023
  • La bonificació de l'ICIO de 2 edificis per a habitatge social
  • La personació per a defensa jurídica en dos recursos de contenciós administratiu contra dos acords de ple
  • El conveni entre l'Ajuntament i el Departament d'Interior de la Generalitat
  • L'ordenança reguladora sobre la prestació del servei d'abastament d'aigua potable
  • Els reglaments dels Consells Municipals de Salut i Benestar animal; i el de Seguretat
  • El nomenament del representant municipal davant el Consell Escolar 2023-2027

×

La primera sessió plenària de l'any es va iniciar amb unes paraules de l'alcalde, Oriol Lozano, sobre el tràmit de la llei de l'amnistia.


Ordre del dia: punts destacats

Fins a una vintena de punts en l'ordre del dia que no van incloure cap moció política. Detallem els més destacats.

Es va donar compte de l'execució del pressupost del 3r trimestre de 2023, pel qual, segons la Llei Orgànica 2/2012, s'ha indicat al Ministeri que, per poder complir amb l'estabilitat pressupostària, s'ha arribat a una necessitat de finançament de 5.015.000 euros, segons va exposar la Interventora.

Andrés Martínez, com a regidor de Cs, va valorar la situació com a preocupant, ja que «llevamos años cuestionando el gasto del Ayuntamiento, y nos preocupa que la deriva vaya a más».

Per a Laura Navarro, cap de JxPsiP, «l'informe d'intervenció ho ha dit dot».

Per la seva banda, Marc Sanabria, líder del PSC, va mostrar «preocupació pels informes». El regidor socialista va interpel·lar que «esperen que al llarg de l'any es comenci a regularitzar la situació».

Finalment, va intervenir l'alcalde Lozano i va afegir que el deute de l'any 2019 era de prop de 3 milions d'euros, i que actualment és 1,8 milions d'euros. «La feina s'ha fet bé. Per la covid, la llei de la despesa no va existir i vam tirar del romanent. Ara, això s'ha acabat i és per això que vam portar a aprovació el pressupost actual i les modificacions de les ordenances fiscals», va concloure Lozano.

L'inici de la constitució de la nova Societat Mercantil Municipal, va ser aprovat per majoria, amb l'abstenció de JxPsiP i Cs.

Segons va exposar el regidor Sergi Plaza, l'aprovació dels estatuts és el primer pas per la consolidació d'aquest projecte, que començarà a operar durant els propers mesos. El nou ens té com a objectiu a gestió del servei de neteja viària, la deixalleria municipal i tots aquells serveis públics que l'Ajuntament li pugui encarregar, sempre que es prestin en la forma de gestió directa i dins de l'àmbit local. A aquests serveis se li sumarà, en una fase posterior, la gestió de l'aigua, un procés que requereix una transició meticulosa per garantir la seva eficàcia i continuïtat. Aquesta societat mercantil, que compta amb un capital social de 122.016,40 euros, estarà governada per òrgans col·legiats, incloent-hi la junta general, el consell d'administració i la gerència, que treballaran colze a colze per assegurar una gestió eficient i transparent dels serveis.

El regidor Plaza va destacar la importància de la gestió pública per millorar els serveis i la relació amb la ciutadania, així com per garantir una major transparència. «L'aprovació suposa un fet transcendental i un compliment amb els compromisos polítics que vam assumir el 2019 quan vam accedir al govern», va afegir Plaza.

Finalment, el regidor de l'equip de govern va reblar l'exposició al dir que. «amb la aprovació dels estatuts, creem un marc legal perquè en un parell de mesos puguem inscriure l'empresa al registre mercantil i posar-la en ple funcionament».

Per a Cs, el motiu de l'abstenció resideix en «la duda que tenemos, no acabamos de ver la intencionalidad final de la sociedad: ya votamos en contra en su día lo del servicio del agua. También nos preocupa el incremento de gasto del personal».

Laura Navarro va agrair la convocatòria per a l'oposició, en referència als estatuts de la societat. En aquest sentit, però, «hi estem d'acord amb la societat, encara que amb els estatuts i la viabilitat que ens han passat, no ho veiem del tot correcte», va al·lagar la portaveu de Junts.

Per la seva banda, Sanabria va agrair la no inclusió de tots els serveis finals als estatus ja que, «si ho haguessin fet, no podrien votar a favor pel tema del servei de l'aigua».

La sol·licitud de bonificació de l'ICIO de dos edificis plurifamiliars aïllats destinats a habitatges socials, va ser aprovada per l'equip de govern, amb el vot en contra de tota l'oposició.

La bonificació de la quota de l'impost, de fins a un 95%, recau en la Fundació Privada Salas, encarregada de la construcció dels 52 HPO a Can Riera.

El vot contrari de l'oposició es basa en la problemàtica de la casuística del lloc de construcció d'aquests 52 HPO.

Per la seva banda, l'alcalde Lozano ho va defensar al·legant que «nosaltres estem contents ja que era un dels punts del nostre programa electoral. I és un pas més per als futurs pisos municipals».

La personació i encàrrec de defensa jurídica, en matèries de competència plenària, en els recursos dels dos contenciosos administratius oberts, un contra l'acord del Ple de 27 d'abril de 2023, sobre l'aprovació inicial de modificació del POUM d'ordenació detallada del PAU 07, PAU 45 i PAU Can Maiol Nord; i l'altre, contra l'acord del Ple 28 de setembre de 2023, sobre l'adjudicació de la concessió a administrativa demanial per a la construcció d'un edifici d'allotjament dotacional a Can Riera, van ser aprovats per majoria, amb l'abstenció de Cs i PSC.

Encara que els punts van ser votats per separat, l'exposició es va fer conjunta, atès que és el mateix concepte, però en dues causes diferents.

Mentre que JxPsiP va recolzar l'equip de govern, ja que «l'eina és necessària per defensar aquesta casa i qualsevol acte sensible a ser denunciable. Governi qui governi, ha de tenir dret a defensar-se»; Cs i PSC van emparar l'abstenció perquè «quan hi ha problemes urbanístics sobre la taula, el fet porta a tenir quest tipus de contenciós per part de persones o entitats per decisions preses per l'Ajuntament», segons Marc Sanabria.

Cal dir que, segons fonts municipals, tant l'Oficina Antifrau de Catalunya, com el Síndic de Greuges, han arxivat la denuncia i la queixa, respectivament, de l'AV Can Riera contra l'adjudicació de la construcció dels 52 HPO al Camí de la Serra.

L'encàrrec de gestió a favor de la Generalitat, per a la instrucció d'expedients d'informació reservada, o expedients disciplinaris, en l'àmbit de la Policia Local, va ser aprovat per unanimitat.

En síntesi, es tracta de la signatura d'un conveni entre l'Ajuntament i el Departament d'Interior de la Generalitat per permetre realitzar millor la feina al respecte d'aquests tipus d'expedients.

L'inici de l'ordenança reguladora de la prestació patrimonial pública no tributària, derivada de la prestació del servei d'abastament d'aigua potable, va ser aprovat per majoria amb l'abstenció de Cs.

A l'octubre de l'any passat, l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat va anunciar una pujada del 33%, emparat per l'increment de la tarifa de la llum i el sobrecost de les dessaladores. Des de CASSA es recomanava fer un increment del lineal del 15%, començant per un 8,5% per als usuaris domèstics, Després de diverses negociacions, incloent l'oposició, el resultat decidit ha estat el següent:

  • +6% del consum mig, tram del 2n bloc
  • +7,2% del consum del tram del 3r bloc
  • +8,5% del consum del tram del 4t bloc

A la indústria, el rebut pujarà entre un 16% i un 17%.

Cal dir que, per part de l'Ajuntament, s'ha incrementat la dotació anual del fons de reposició en 200.000 euros.

Martínez, líder de Cs, va argumentar la seva abstenció dient que «entendemos la subida y la proporción, ya que no se hace des de 2016, aunque nos hubiese gustado un aumento más proporcionado según el volumen de consumo».

L'inici del reglament del Consell municipal de Salut i Benestar Animal, i el del Consell Municipal de Seguretat, van ser aprovats per unanimitat.

El 29/09/2022 es va aprovar la modificació del Reglament de Participació Ciutadana, el qual regula el funcionament bàsic dels Consells Municipals. Segons el regidor Jordi Aranda, des del govern s'han adaptat els Consells amb la modificació dels estatuts per adaptar-los a la nova regulació. D'aquesta manera es pretén aconseguir una major participació ciutadana.

Pel que respecte al Consell de Seguretat, indicar que aquest és l'únic que té unes particularitats molt especials: dades públiques, i dades confidencials i reservades. Per aquest motiu es disposa de la Junta de Seguretat Local, a nivell més intern; i el Consell de Seguretat, un òrgan més obert.

El nomenament de representants de l'Ajuntament davant del Consell Escolar de centre per al mandat 2023-2027, aprovat també per unanimitat, va recaure en Helena Pou Torras, regidora d'Educació, per a les escoles Palau, Folch i Torres, i Can Cladellas.


JMP 00012024